Leggyakrabban élelmiszerek okozzák a haspuffadást

Medipress
megjelent:

Bele szeretne férni a nadrágjába? Táplálkozáskor figyeljen a szénhidrátokra! – tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nőknek című könyv szerzője.

A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítő, az alkoholban található cukor és a gallaktán mind nehezen emészthetőek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Hogy megelőzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

Óvatosan a tejjel

Aki rendszeresen felpuffad tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységben szenved.

Fogyasszunk olyan fajtákat, amelyekben kevés tejcukor található (például a joghurt vagy a kemény sajtok), vagy vásároljunk laktózmentes termékeket.

Haspuffadás

A puffadás a túlzott gyomor- vagy bélgáz termelés következménye. Ennek következménye a kellemetlen felfúvódás, böfögés vagy szellentés. A legtöbb ember naponta 14 alkalommal enged ki bélgázt. A bélgáz összetétele és a megelőzés lehetőségei >>

Figyeljünk a gyümölcsevésre

A különböző bogyók, a szőlő és a citrusfélék egyenlő arányban tartalmaznak fruktózt és glükózt, ezáltal könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták, mint az alma, a körte vagy a sárgadinnye.

A keményítőben gazdag élelmiszerek

Ha a búza, az árpa vagy a rozs váltja ki a kellemetlen tüneteket, fogyasszuk helyettük inkább a könnyebben feldolgozható rizst, kukoricát, zabot és burgonyát.

Félre a cukorral

A szorbit, a xilit és a mannit az úgynevezett alkoholcukrok, amelyek a diétás üdítőkben és a cukormentes rágógumiban találhatóak. Kerüljük el őket, ha panaszt okoznak, vagy válasszunk stevia- és aszpartámtartalmú márkákat.

Tudatosan a babbal

A galaktánban gazdag hüvelyesek (szójadió, csicseriborsó, lencse, és mindenfajta bab), a káposzta és a kelbimbó gyakran okoz puffadást, ha mi is ezt tapasztaljuk, mérsékelten fogyasszuk ezeket az ételeket.

Csökkenthetjük a kellemetlen hatást, ha a száraz hüvelyeseket főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk.

(Medipress)

Cikkajánló

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - T. Zs., fordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen