Csak a tartósan egészséges étrend védi az egészségünket

Medipress
megjelent:

Túlsúlyos vagy elhízott emberekben a fogyás, segíthet csökkenteni a rák kockázatát, de a szakértők szerint nem mindegyik étrend mérsékli hatékonyan ezt a kockázatot.

A mediterrán étrend egészségvédő hatásai

Daxaben Amin, a Texasi Egyetem dietetikusa szerint, azok az étrendek nyújtanak valódi védelmet a rák ellen, amelyek életre szóló változtatásokra ösztönöznek az étkezési szokások terén, és az összes élelmiszercsoport nagy választékát tartalmazzák.

A mediterrán típusú étrend élethosszig tartó elköteleződésre sarkall az egészséges táplálkozás iránt, miközben megfelel a rák és a szívbetegség megelőzésére vonatkozó étrendi irányelveknek, például a következőknek:

  • Sok zöldség, gyümölcs és más növényi eredetű tápanyag.
  • Só helyett fűszernövények felhasználása ételízesítéshez.
  • A vörös húsok és az alkohol fogyasztásának korlátozása.
  • Vaj helyett egészséges zsírok, például olíva- és repceolaj használata.
  • Hal és baromfihús fogyasztása hetente legalább kétszer.

Teljes test típusú étrend

A másik jó diéta a teljes test típusú étrend, amely a szokásos napi három kiadós étkezés helyett, hat-hét kisebb étkezésből áll naponta. A következő rákmegelőző előnyökkel jár:

  • Zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonák alkotják a napi táplálék legalább felét.
  • A zsírban gazdag ételek korlátozása.
  • Sovány fehérje fogyasztása.
  • Napi rendszerességű testmozgás.

Amin szerint a rövid távú változtatásokat javasló diéták, általában nem látják el a szervezetünket azokkal a tápanyagokkal, amelyekre nap mint nap szükségünk van. A gluténmentes diéták is egyre népszerűbbek, de a szakértő szerint csak azoknak érdemes ilyen étrendet követniük, akik lisztérzékenységben szenvednek. A szénhidrátmentes diéta sem jó választás, mert a szénhidrátok teljes kizárásával megfosztjuk szervezetünket legfontosabb energiaforrásától, és néhány fontos rákellenes élelmiszertől is, például bizonyos zöldségektől és gyümölcsöktől, a teljes kiőrlésű gabonáktól és a babféléktől.

Koleszterintáblázat

Számolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

(Medipress)

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus
WEBBeteg - Cs. K., fordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen