A csokoládé: hasznos vagy káros?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Csokoládé ma már számos változatban kapható: tej, ét, fehér, ruby, töltött vagy töltetlen. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak számára a csokoládé fogyasztása jutalmazást, boldogságot jelent.

A kakaóporból készült különféle termékeket a 19. században még a gyógyszertárakban árulták, mivel már akkor felismerték kedélyjavító, élénkítő hatását.

Tulajdonképpen mit is tartalmaz a csokoládé?

A csokoládé megítélése egészségügyi szempontból kettős, hiszen az egészségre ártalmas és előnyös anyagok egyaránt találhatóak benne. Amennyiben nem áll fenn olyan betegség (pl. diabétesz), ami mellett a fogyasztása ellenjavallt, ritkán és mértékkel ehetünk csokoládét, akkor is elsősorban a magas kakaótartalmú, jó minőségű ét változatot, hiszen a hasznos összetevők tulajdonképpen a kakaóban vannak. A kakaó önmagában meglehetősen keserű, ezért a csokoládékészítéskor sok cukrot és zsiradékot adnak hozzá, az utóbbiak viszont már egészségtelenek.

Télen a szerotoninszint alacsonyabb, mint nyáron, ennek oka a fényhiány. A szerotonin az agyban termelődik, egy hírvivő anyag, amely a boldogság és elégettség érzéséért felelős. Hiányában rossz hangulat, ingerültség és depresszió is kialakulhat. A csokoládé, illetve a szőlőcukor hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezzel együtt a szerotoninszint is gyorsan emelkedik, ami az elégedettség érzését kelti. A szőlőcukor is szénhidrát. Szénhidrátok megtalálhatóak a kenyérben, a müzliben, a tésztákban, a gyümölcsökben és a burgonyában is, ezek az élelmiszerek különböző mértékben emelik meg a vércukorszintet. A csokoládé glikémiás indexe (GI) annál magasabb, minél több benne a cukor és minél kevesebb benne a kakaó. A nagyobb GI-jű élelmiszer gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoz, tehát gyorsan szerez örömet, ami azonban hamar el is múlik, és utána nem marad más, mint a plusz kilók. Mindezek mellett a túl gyakori nassolással járó hirtelen vércukorszint-emelkedések hosszú távon az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növelik.

A kakaónak enyhe vérnyomáscsökkentő hatása van és segíthet csökkenteni az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát is a benne lévő flavonol révén, amely javítja az erek rugalmasságát. Az étcsokoládénak a legmagasabb a kakaótartalma. Azonban óva intünk attól mindenkit, akinek szív-érrendszeri betegsége miatt gyógyszerszedésre van szüksége, hogy gyógyszereit csokoládéra cserélje!

A csokoládé nagyrészt cukorból áll, ezért a fogszuvasodás elkerülése érdekében még a magas kakaótartalmú csokoládék fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.

A csokoládéban található koffein, anamid és polifenol. Ezek az anyagok stimulálják a központi idegrendszert, jókedvet eredményeznek, valamint csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Azonban ahhoz, hogy ezek az anyagok hatékony koncentrációban kerüljenek a szervezetünkbe, meg kellene enni egyszerre 20 kg csokoládét, de ez eszünkbe se jusson.

Amerikai kutatók megállapították, hogy a kakaóban olyan anyagok vannak, amelyek prebiotikumként, tehát táplálékul szolgálhatnak bizonyos, az emberi bélflóra részét képező baktériumoknak, amelyek a szóban forgó összetevők fermentálásával gyulladáscsökkentő anyagokat állítanak elő.

A Halle-Wittenberg Egyetem tudósai arra jöttek rá, hogy a kakaóbab felületén olyan gombák élnek, amelyek a D-vitamin előanyagát képesek előállítani és ebből a kakaóbab szárítása során napfény hatására D2-vitamin képződik. Ez azonban a napi szükséglethez képest elenyésző mennyiség.

Fontos, hogy házi kedvenceinket soha ne engedjük a csokoládé közelébe, mert a kakaóban lévő teobromin mérgező a kutyákra, a macskákra és sok más állatra nézve! A cukros ételek sem nekik valók. A mesterséges édesítőszerek is veszélyt jelentenek rájuk, például a nyírfacukor (xilit, xilitol) mérgező az állatokra nézve!

Kalóriadús finomság

Aki rendszeresen fogyaszt pralinékat, táblás csokikat, bonbonokat, számolhat vele, hogy a csípő és has környékén jelentős zsírpárnák alakulnak ki. Egy 100 g-os tejcsokoládé-tábla 35 százalékos zsír- és 50 százalékos cukortartalmával valódi energiabomba. Tanácsos kisebb mennyiségeket enni belőle, és valóban élvezni az elfogyasztását, nem gyorsan lenyelni.

A cukorbetegeknek, a magas vérnyomásban, érelmeszesedésben szenvedőknek, valamint azoknak, akiknek magas a vérzsírszintjük, még óvatosabbaknak kell lenniük, vagy teljesen le kell mondaniuk a csokoládéról.

Tippek az ünnepekre

A mikuláscsomagból és az adventi kalendáriumból nem hiányozhatnak a csokoládék. De ilyenkor sem szabad hagyni, hogy a gyerekek egyszerre megegyék az egész táblát, vagy a csomag teljes tartalmát. Osszák be nekik a kapott csokikat! A hagyományos csokoládé alternatívája lehet a kalóriaszegény csoki.

Ha a gyermek nem allergiás rájuk, a mikuláscsomagba a csokoládé alternatívájaként kerülhetnek pörköletlen, sótlan olajos magvak, továbbá friss vagy aszalt gyümölcsök, zacskós gyümölcspürék, zöldségchipsek, vagy ha mindenképp ragaszkodunk a csokoládéhoz, akkor esetleg csokoládéval bevont gyümölcsök. Bár ezek egészségesebb nassolnivalók, szintén rendelkeznek kalóriatartalommal, tehát ugyancsak nem fogyaszthatók korlátlan mennyiségben.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundheit.de, Darum ist Schokolade gesund (NetDoktor)

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen