A grapefruitfogyasztás hatása a gyógyszerekre

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat.

Egy gyógyszer kifejlesztésének folyamán nem lehet minden befolyásoló tényezőre tekintettel lenni, ezért nem találjuk meg a betegtájékoztatóban azon élelmiszerek listáját, amelyek befolyásolhatják gyógyszerünk hatását (bár a grapefruitfogyasztás káros hatása egyes szerek esetében fel van tüntetve).

Egy átfogó orvosi tanulmány a közismert és széles körben kedvelt citrusféle, a grapefruit farmakológiai hatásait vizsgálta meg közelebbről.

A grapefruit önmagában nagyon egészséges, magas rost- és alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű C-vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs, melynek fogyasztása a nemzetközi ajánlások szerint is segít keringési rendszerünk egészségének megőrzésében. Az alternatív gyógyászat táplálékkiegészítőként különböző formákban általános roborálónak, egyes specifikus emésztőrendszeri betegségek gyógyítására alkalmazza.

Kereszthatások

Az alábbi hatóanyagok hasznosulását képes a grapefruit megváltoztatni: a szívműködés ritmuszavarainak kezelésére szolgáló gyógyszerek (amiodaron, disopyramid, kinidin), kalciumcsatorna-blokkolók (felodipin, nicardipin, nifedipin, nimodipin, nisoldipin), vérzsírcsökkentők (atorvastatin, lovastatin, simvastatin), az immunrendszer működésére ható szerek (tacrolismus, cyclosporin). A gyógyszerek természetesen más hatóanyagokkal helyettesíthetők, vagy a grapefruit fogyasztása kihagyható a gyógyszeres terápia időtartama alatt, esetleg más citrusfélékkel helyettesíthető.

Módosulhat a hatóanyag szintje vagy hatása

Mint kiderült, a grapefruitfogyasztás számos gyógyszeres kezelés hatását módosítani képes, sajnos negatív irányban. A felfedezés egy amerikai kutatás keretében véletlenül született, amikor az etilalkohol jellegzetes ízének elfedésére használták a grapefruit és azt tapasztalták, hogy a grapefruitlevet fogyasztó személyek vérében jelentősen megemelkedett az amúgy vérnyomáscsökkentőként is alkalmazandó kalciumcsatorna-blokkoló felodipin hatóanyagú gyógyszer plazmaszintje.

A megfigyelés alapja, hogy az emésztőrendszerben (a belek falában és a májban) jelen lévő, ún. citokróm P450 enzimrendszer CYP 3A4 izoenzimje számos gyógyszer metabolizmusában részt vesz. Ezen gyógyszerek biológiai hozzáférhetősége rendszerint nagyon rossz, a terápiás tartományuk kicsi, vagyis más úton való lebontásuk, a szervezet hozzáférése kellően nem lehetséges, illetve a metabolizmus kismértékű megváltozása is a gyógyszer mellékhatásainak erősödését vagy toxicitását okozza.

Természetesen ezek a megállapítások csak a szájon át szedendő készítményekre vonatkoznak.

Akár a felére is csökkentheti a hatást

A grapefruit a felszívódás növelésével, és a kiválasztás gátlásával is képes a gyógyszerszinteket módosítani. A kutatások szerint, a grapefruit fogyasztása jelentősen csökkenti a CYP 3A4 enzim aktivitását, ezzel a szóban forgó enzim útján lebomló gyógyszerek metabolizmusa csökken, ami a szervezetben lévő koncentrációjukat növeli, kifejtve ezzel a fenti káros hatásokat.

Az enzim aktivitása a grapefruitfogyasztás után 4 órával közel a felére is csökkenhet, és a hatás akár 3 napig is eltarthat. Kb. két és fél deciliter grapefruitlé fogyasztása 1-3 napon keresztül, csökkenti az enzim működését. Természetesen az értékek egyénileg változhatnak, az egyes személyek eltérő metabolikus tulajdonságainak és az enzim genetikai variánsainak függvényében.

Végezetül a tanulmány arra is nagyszerű lehetőség, hogy felhívja a táplálkozás szerepének jelentőségét a gyógyszeres kezelések beállításával kapcsolatban. A jövőben hasonló vizsgálatok történhetnek egyéb élelmiszerekkel is, s remélhetőleg a kezelőorvosok hamar megismerhetik a kutatások eredményét, hogy betegeiket még eredményesebben gyógyíthassák.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen