A cukorfogyasztás állandósítja az éhségérzést

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A cukor és más szénhidrátok tehetők felelőssé az agyban található, étvágyunk szabályozásáért felelős sejtek gyorsabb elöregedéséért. A folyamat következménye: éhség és túlsúlyosság - ahogy arról a "Nature" című tudományos folyóirat is beszámolt.

Éveink szaporodásával az étvágyunk kordában tartásáért is felelős sejtek, folyamatosan elöregednek és elhalnak. A természetes folyamatot a sok cukor- és szénhidrátfogyasztás jelentősen felgyorsíthatja, s mivel étvágyunknak a szükséges sejtek híján nincs ami megálljt parancsoljon, megnő a túlsúlyosság kialakulásának kockázata.

Zane Andrews, az ausztráliai Monash Egyetem kutatója, az agy által kibocsátott éhségszignálok, és az étvágyszabályozás összefüggéseinek elemzésekor fedezte fel, hogy bizonyos táplálékok különösen gyorsan felboríthatják szervezetünk éhségérzetének természetes szabályozását, és a kiegyensúlyozottságot az állandósult bevitelre ösztönző inger válthatja fel.

- A jelenség egyenes arányú - mondja az ausztrál endokrinológus -, minél több cukort és szénhidrátot fogyaszt valaki, annál több, az étvágyszabályozásért felelős sejt pusztul el, s következésképpen a folyamat előrehaladásától függően, annál több élelmet vesz magához. A kutató szerint a legkritikusabbnak a 25 és az 50 év közötti életkor tekinthető.

Nincs jóllakottság-érzés

Üres gyomor esetében, a ghrelin nevű hormon éhségérzetről küld jelzést az agyba. Egy kielégítő mennyiségű táplálékot tartalmazó étkezés után, a POMC elnevezésű idegsejtek is bekapcsolódnak a folyamatba azzal, hogy a jóllakottság érzését jelentik agyunknak.

A cukor és szénhidrátok által azonban megbontott mechanizmus következtében, a jóllakottság-jelzés elmarad, s egyáltalán nem tudjuk megítélni, hogy mennyire vagyunk telítettek akkor sem, ha már a szükséges táplálékmennyiség többszörösét is vettük magunkhoz.

A kontroll szempontjából elengedhetetlen sejtek elhalásában látja Zane Andrews annak az okát, hogy a középkort elérve, miért hízik meg hirtelen olyan sok ember. Ez a jelenség az előző két-három évtized óta még erősebben tapasztalható, mivel ez idő alatt étrendünkben jelentősen nőtt a szénhidrát és cukor mennyisége.

(WEBBeteg; Forrás: focus.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg/Budai Kardioközpont - K. J., Bak Marianna, Dr. Vaskó Péter

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen