B9-vitamin (Inozitol) - Miért fontos?
A B9-vitamin szervezetünkben a zsíranyagcsere, a vesék, a máj és a csontvelő normális fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen. Az inozitol a B8-vitaminhoz hasonlóan (azaz a kolinnal együtt) a lecitin alkotóeleme, a B-komplex család tagja, vízoldékony vitamin.
Miért van rá szükség?
Részt vesz a zsíranyagcserében, zsírbontó tulajdonsága révén emulgeálja a zsírsavakat. Fontos szerepe van az idegingerületek továbbításában, segíti az agy megfelelő működését, nyugtató hatással bír. Fenntartja az érrendszer egészségét, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakban, ezáltal gátolja az érelmeszesedést.
Ez a cikk is érdekelheti Érelmeszesedés és szívroham - a megelőzés lehetőségei
A foszfolipidek alkotórészeként a sejteket körülvevő membránban is megtalálható, fenntartja a bőr és a haj egészségét. Hiánya esetén ekcéma, hajhullás, érelmeszesedés, idegrendszeri problémák, csökkent emlékező- és fizikai teljesítőképesség jelentkezhetnek. Stresszes életmód esetén ajánlott a bevitel növelése.
Miben található meg?
Különösen sok inozitol található a citromfélékben és a vesében, de természetes forrásai a máj, a tej és tejtermékek, az élesztő, a káposzta, a grapefruit, és a mazsola is. Szervezetünk képes előállítani, de a táplálkozás során is bejut a szervezetbe naponta körülbelül 1 grammnyi mennyiségben.
Tovább A B-vitaminok hiánya és tünetei
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember