Vesekőképződés és italok: a jegestea és a cukros üdítők kerülendők
A vesekőképződés megelőzésében fontos szerepet játszik a bőséges folyadékfogyasztás. Nem mindegy azonban, hogy milyen italokból pótoljuk a folyadékot, mivel egyes típusai fokozzák a kőképződést.
Bárkinél kialakulhat vesekő, de egyesek - egyéni hajlam, nem és életkor, betegségek és táplálkozási szokások függvényében - hajlamosabbak rá, mint mások. A 40 évesnél idősebb férfiaknál négyszer gyakoribb a vesekő előfordulása, a nőknél elsősorban a változó kor után növekszik meg a kockázat. A rizikófaktorok egy része nem befolyásolható, de az italok típusának és mennyiségének tudatos megválogatásával még fokozott rizikó esetén is jelentősen csökkenthető a vesekövek kialakulásának kockázata.
Mit mondanak a kutatások az egyes italféleségek vesekövességre gyakorolt hatásáról?
Jegestea és vesekőképződés
A vesekövek kialakulásához hozzájárulhat a jegestea nagy mennyiségű fogyasztása. A jegestea magas oxálsav (más néven sóskasav) tartalmú, ennek sói, az oxalátok kicsapódnak a vese által kiválasztott vizeletből, és kalcium-oxalát kövekké állnak össze. Növeli a húgysavszintet is, ami a ritkább húgysavkövek kialakulásának rizikóját emelheti. A vesekövek típusairól és tüneteiről korábbi cikkünkben írtunk részletesen.
Az oxalát minden teában megtalálható, a jeges változatra azért hívják fel külön a figyelmet az urológusok, mert a forró teát az emberek többsége kis mennyiségben fogyasztja, ezzel szemben a jegesteából sokan nagy mennyiséget isznak, víz helyett is.
A jegestea vesekőképző hatása abban az esetben a legszignifikánsabb, ha a páciens eleve hajlamosabb a kövek kialakulására, így elsősorban a középkorú vagy idősebb férfiaknak kell figyelniük a mennyiségre. Kis mennyiségben bárki fogyaszthatja, fokozott kockázatot a napi 1,5 liter mennyiség jelent. A legjobb alternatíva a jegestea kiváltására a citrommal ízesített víz, mert a citrát gátolja a vesekövek növekedését.
Üdítőitalok hatása a vesekövek kialakulására
A különböző szénsavas üdítőitalok nem egyforma mértékben mutatnak összefüggést a vesekőképződéssel. Egy nagyszabású, 194 ezer főr 8 évere kiterjedő követésével végzett felmérés eredményei szerint a cukorral ízesített kóla és nem kóla típusú szénsavas üdítőitalok 23, illetve 33 százalékkal növelik a vesekövek kialakulásának a gyakoriságát. Az összefüggés már napi egy pohár rendszeres fogyasztása mellett is jelentkezett.
Elsősorban az italok magas cukortartalma játszik szerepet a folyamatban, a fruktózzal és a szacharózzal (a gyakorlatban kukoricasziruppal és répacukorral) történő édesítés egyaránt káros hatást fejt ki. A cukor anyagcserefolyamatai közben ugyanis oxalát képződik, ami a kalcium-oxalát kövek egyik fő összetevője.
Az üdítőitalokban található másik kerülendő vegyült a foszforsav, ami a vesekövek másik típusának, a struvit köveknek a kialakulásában vesz részt. Foszforsav a kóla típusú üdítőkben található.
Az üdítőitalokban szintén megtalálható citrát ugyanakkor a kalciumkövek képződése ellen hat, így a magas citráttartalmú, alacsony cukortartalmú vagy cukormentes szénsavas üdítők fokozhatják legkisebb mértékben a kőképződést, azonban a szakmai ajánlások ezekből is legfeljebb napi egy pohárnyit javasolnak.
A vesekövesség megelőzése, kezelése |
Ha valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezik, ha az életmódján nem változtat. Ajánlatos a rendszeres, egészséges testmozgás és a stressz kerülése. A vesekövesség kezeléséről, megelőzéséről itt olvashat. |
A vízfogyasztás szerepe
Az üdítőitalokkal kapcsolatos másik probléma, hogy az ezeket fogyasztók általában kevesebb vizet isznak, márpedig az üdítők nem jelentik a tiszta víz alternatíváját. A szakmai ajánlások szerint egyértelműen a vízfogyasztáson kell alapulnia a folyadékpótlásnak, ugyanis a víz más vegyületek bevitele nélkül - sok más előnye mellett - jelentősen képes hígítani a képződő vizeletet, így alacsonyabb a kockázata a köveket képző anyagok kicsapódásának. Egy tanulmány szerint azok, akik napi 2 liter vizet fogyasztottak, 12, illetve 27 százalékkal kisebb volt a vesekövesség kiújulás valószínűsége, mint azoknál, akik nem emelték meg a folyadékbevitelüket.
Egyéb italok és a vesekövesség
Tej - Bár a tej elvileg a magas kalciumtartalma miatt hozzájárulna a kalciumkövek kialakulásához, és az erre hajlamos személyeknek valóban érdemes korlátozniuk a kalciumbevitelt, a kutatások szerint azonban mégsem fokozza a kőképződést. Ennek oka, hogy a kalcium a tejből egyenletesen szívódik fel és nem okoz túl magas koncentrációt a vizeletben, illetve már az emésztőrendszerben megköti az oxalátot. A struvitkövekre és a ritka cisztinkövekre hajlamos betegeknél ezzel szemben korlátozniuk kell a tej és a tejtermékek fogyasztását is!
Tea - A jegesteához hasonlóan minden tea tartalmaz oxalátot és purint, ami a kalcium-oxalát és a húgysavkövek képződését fokozhatja. A teában azonban találhatóak olyan egyéb összetevők is, ezért mérsékelt, napi néhány csészényi teafogyasztás esetén valójában nem nő a vesekövesség kockázata, sőt kutatások szerint kisebb mértékben csökkenti is azt.
A vesekövesség kockázatát csökkentő italok
A már említett nagyszabású kutatás szerint számos italféle kisebb-nagyobb mértékben csökkenti a vesekövek kialakulásának vagy kiújulásának kockázatát az azokat nem fogyasztóükhoz képest. Ide tartozik a sör, a bor és a kávé is, természetesen mérsékelt mennyiségben és elegendő víz fogyasztása mellett.
Ezek az italok és a kockázatcsökkenés mértéke:
- Sör - 41%
- Bor - 31-33%
- Koffeines kávé - 26%
- Koffeinmentes kávé - 16%
- Narancslé - 12%
- Tea - 11%
Kapcsolódó Étrendi ajánlások a vesekövek kialakulásának megelőzéséhez
WEBBeteg összeállítás
Források: MTI, Soda and Other Beverages and the Risk of Kidney Stones (CJASN); Can You Get Kidney Stones From Drinking Soda? (Urology Specialist); Nagy Gyuláné Tajti Éva, dietetikus