Az alultápláltság okai, felismerése és kezelése
Az alultápláltság olyan állapot, amikor az étkezésekkel a szervezetbe bevitt tápanyagmennyiség nem fedezi a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, rostok, vitaminok, ásványi anyagok).
Ezért fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Az alultápláltság minden korosztálynál előfordulhat, és független attól is, hogy ki milyen súlyú. Azok is, akik elhízottak, lehetnek alultápláltak, mert a nem megfelelő táplálkozással hiányállapotok lépnek fel a szervezetében.
Az alutápláltság minőségi éhezést jelent, pedig azért, hogy az egészségi állapotunkat megőrizzük, vagy betegségekből gyorsabban gyógyuljunk, fontos a megfelelő tápláltsági állapot.
Milyen tünetekkor gyanakodjunk alultápláltságra?
- Nem megindokolható hirtelen fogyás, a BMI index 18 alatti;
- a beteg nem érdeklődik az étkezés és ivás iránt;
- tartósan fennálló fáradtság, gyengeség, ami nem tulajdonítható betegségnek;
- gyakoriak a megbetegedések, amikből nehéz és lassú a gyógyulás
Kihez forduljunk ilyen panasszal?
A két legvédtelenebb korosztály az idősek és a kisgyermekek, akiknek a fejlődését is gátolhatja az alutápláltság. Bárkinél alultápláltságra utaló jeleket tapasztalunk, forduljunk a kezelőorvoshoz, aki – ha szükséges – szakorvoshoz irányítja a beteget.
Mik lehetnek az alultápláltság okai?
- Oka lehet a rosszul megválasztott étrend.
- Jelezhet mentális betegségeket (pl. anorexia nervosát, mely egy pszichés betegség.) De van, aki egy stresszes időszakban nem képes kiegyensúlyozottan táplálkozni.
- Testi, fizikai betegséget is jelezhet, melyet ki kell vizsgálni.
- Sokszor egyszerűnek tűnő dolgok okozzák, mint hiányos fogazat, nyelési nehezítettség pl. egy felnőttkori mandulaműtét után, vagy komolyabb nyelési gátoltság sugárterápia után.
- Az erős folyamatos fájdalom is gátló tényező lehet, a beteg nem nagyon tud táplálékot magához venni.
- Megváltozott anyagcsere, pl. pajzsmirigy-túlműködés.
- Nagyobb műtétet követő felépülési időszak.
- Egyes anyagok felszívódási zavarai, mint pl. a vasé, B12-vitaminé.
- A különböző ételallergiák miatt kötelezően tartandó diétás étrend.
- Súlyos hányás, hasmenés.
- Inmobil, ágyhoz kötött betegeknél a felfekvés.
- Sztómás betegeknél is előfordulhat.
- Vesebetegség esetén is jelentkezhet.
Kikről mondhatjuk, hogy súlyosan alultápláltak?
- akiknél elégtelen az energia- és fehérjebevitel,
- nagyfokú a súlyvesztés: BMI<18,
- akik a bőr alatti zsírszövetet elvesztették, pl. a karjukon emiatt a bőr elveszti tartását.
- akiknél ödémaképződés jelentkezik, amely akár elfedheti a testsúly elvesztését,
- általános erőnlét folyamatos romlása (gyengeség) tapasztalható.
Az alultápláltság kezelése
Az alultápláltság kezelése függ annak mértékétől, a beteg általános állapotától és az esetleges társbetegségektől. Az elsődleges feladat a hiányzó tápanyagok pótlása, olyan ételek formájában melyek gazdagok fehérjében és kalóriában. Ilyenkor belefér az étrendbe az egészséges (kis mértékű) nassolás, pl. a különböző magvak: a dió, mandula, kesudió fogyasztása (amennyiben ezekkel szemben allergia nem áll fenn), és a magas kalóriatartalmú italok fogyasztása. Dietetikus segítségét bátran kérhetjük.
Amennyiben a beteg nem tudja a szokásos módon magához venni az ételt, vagy azt szükséges kiegészíteni, akkor úgynevezett enterális (tápszeres perorálisan avgy szondán keresztül) táplálással segíthetjük a tápanyagok bevitelét. Még súlyosabb esetben parenterális táplálásra lehet szükség.
Bővebben A mesterséges táplálás típusai
A táplálásterápia az alultápláltság megelőzésére és kezelésére egyaránt alkalmas. Az összeállított étrend mellett még gyógyászati célra szánt speciális tápszereket is alkalmaznak (ezek gyakorlatilag az élelmiszerek kategóriájába tartoznak). A speciális tápszerek olyan beteg emberek részleges vagy kizárólagos táplálására szolgálnak, akik számára a természetes táplálkozással már nem biztosíthatóak a szükséges tápanyagok.
A különböző típusú speciális tápszerek vitamin-, ásványianyag-, nyomelem- és energiatartalma úgy van összeállítva, hogy ha kell, biztosítani tudják a betegek teljes napi szükségletét. A szükséges és ideális mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, szénhidrátokat, omega-zsírsavakat, karotinoidokat, ásványi anyagokat, vitaminokat.
A természetes és a tápszeres étrend arányának megállapítása az orvostól függ, aki azt a beteg állapotát figyelembe véve dönti el. Illetve a tápszer receptre való felírásáról is a táplálásterápiát eldöntő orvos dönt. A speciális tápszerek gyógyszertárban vásárolhatóak meg.
Tovább
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész