Dúsított élelmiszerek

megjelent:
Napjaink egyik legfontosabb táplálkozástudományi kérdése az, hogy a lakosság hogyan juthat megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz, különösen olyan esetekben, amikor az étrend nem biztosítja ezeket megfelelő mennyiségben.
A dúsított élelmiszerek alkalmazása megoldást jelenthet erre a problémára, amelyekkel megőrizhető az egészség, megelőzhetőek egyes hiánybetegségek, vagy épp elősegíthetik bizonyos betegségek gyógyulási folyamatait.
Mik azok a dúsított élelmiszerek?
A dúsított élelmiszerek olyan ételek vagy italok, amelyeket vitaminokkal, ásványi anyagokkal vagy más egyéb – az egészség szempontjából fontos – anyagokkal egészítenek ki a feldolgozás során azért, hogy növeljék azok tápértékét vagy biológiai értékét. Közegészségügyi előírás miatt egyes országokban, például hazánkban is, kötelező bizonyos élelmiszerek tápanyagtartalmát növelni. Például a pajzsmirigyproblémák megelőzése érdekében Magyarországon jódot adnak a konyhasóhoz. Emellett az élelmiszergyártók saját döntésük alapján – akár egészségügyi értéknövelés, akár a termék előállítása során elveszett tápanyagok pótlása miatt – különböző tápanyagokkal egészíthetik ki termékeiket. Például gyakran dúsítják a gyümölcsleveket vagy a gabonapelyheket vassal, B- vagy D-vitaminokkal.
Milyen típusú élelmiszereket lehet dúsítani?
A dúsított élelmiszerek széles körben elérhetők, és számos formában megtalálhatóak a kisebb-nagyobb boltok polcain.
Gabonafélék és kenyerek: B-vitaminokkal, vassal és folsavval dúsított változataik csökkenthetik a vashiányos vérszegénység kockázatát, segítik az idegrendszer megfelelő működését.
Tej és tejtermékek: D-vitamin és kalcium hozzáadásával segítik a csontok egészségének megőrzését.
Margarin: A- és D-vitaminnal dúsított változatai hozzájárulnak a csontok és az immunrendszer egészségéhez.
Omega-3-mal dúsított étolaj: támogatja a szív- és érrendszer egészségét.
Só: jód hozzáadásával segíti a pajzsmirigy egészséges működését, megelőzi a golyvát.
Növényi alapú italok, például szójatej, mandulatej: gyakran adnak hozzájuk kalciumot és D-vitamint, hogy táplálkozás-élettani szempontból jobban hasonlítsanak a tehéntejre.
Gyümölcslevek: a hozzáadott C-vitamin támogatja az immunrendszert, és a vas felszívódását.
Sportitalok: elektrolitokkal dúsítva segítik a sportolás közbeni hidratáltság fenntartását.
Vitaminokkal, omega-3-zsírsavakkal dúsított bébiételek és tápszerek: hozzájárulnak a kisbabák egészséges fejlődéséhez.
Dúsított élelmiszerekre vonatkozó szabályok
A fogyasztók egészségének védelme, és az élelmiszerek biztonságossága miatt hazánkban és az Európai Unióban (1925/2006/EK rendelet) is szigorúan szabályozzák a dúsított termékek előállítását, a felhasználható vitaminok és ásványi anyagok forrásait, vegyületeit. Kizárólag az engedélyezett anyagok listáján szereplő vegyületek használhatók fel az élelmiszerek dúsítására. A termékek címkéjén kötelező jelölni az összetételt és a hozzáadott tápanyagokat, valamint azok százalékos arányát az RDA-hoz (ajánlott napi beviteli érték) képest.
Funkcionális vagy dúsított élelmiszer?
A megnevezés hasonló tulajdonságokra utal, mind a két esetben értékes tápanyagokat tartalmazó termékekről van szó. A különbség az, hogy míg a dúsított élelmiszerekhez az előállítás során adják hozzá az értékes összetevőket, addig a funkcionális élelmiszerek természetes formában tartalmazzák azokat. Funkcionális élelmiszer például a joghurt, kefir (probiotikumok), halak (omega-3-zsírsavak), paradicsom (likopin).
Milyen egészségügyi előnyei vannak a dúsított élelmiszereknek?
A dúsított élelmiszereknek köszönhetően számos hiánybetegség kialakulása megelőzhető, vagy a már meglévő betegség állapota javítható: ilyen például a vashiányos anémia (vérszegénység), a D-vitamin-hiány okozta csontritkulás, vagy a jódhiány miatti golyva. Kismamák számára elengedhetetlen a folsavval dúsított élelmiszerek választása, hiszen a magzatoknál a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát nagymértékben csökkenti. Akik bizonyos fennálló betegség miatt diétáznak (például laktózérzékenyek), vagy valamilyen ok miatt eltérő étrendet követnek (például vegetáriánusok, vegánok), azok számára is előnyös a dúsított élelmiszerek választása a hagyományossal szemben, hiszen ezáltal fontos tápanyagokhoz juttathatják szervezetüket.
Kiknek nem ajánlott a dúsított élelmiszerek fogyasztása?
A dúsított élelmiszerek nagyon hasznosak egy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva őket, de nem pótolják a friss zöldségeket, gyümölcsöket és a természetes tápanyagokat. Amennyiben a dúsított ételek és italok nagyobb mennyiségben történő fogyasztása mellett további étrend-kiegészítő készítményeket is fogyasztunk, fennáll a veszélye bizonyos vitaminok és/vagy ásványi anyagok túladagolásának (például A-vitamin nagyobb mennyiségben májkárosító lehet). Egyes dúsított termékek tartalmazhatnak olyan mesterséges összetevőket, amelyek allergiát vagy intoleranciát válthatnak ki.
A tudatos táplálkozás részeként érdemes odafigyelni arra, hogy milyen dúsított élelmiszereket választunk, és milyen mennyiségben fogyasztjuk őket. Az egészségünk érdekében a legjobb megoldás az, ha a természetes és a dúsított élelmiszereket egyaránt beépítjük az étrendünkbe, ügyelve a megfelelő arányokra.
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember