A radikális fogyókúrából hízókúra lesz?
A radikális jellegű (azaz a vég nélküli koplaláson alapuló) fogyókúrák többsége alapvetően kudarcra van ítélve. Hogy miért? A tilosnak számító evés következtében stresszhelyzet jön létre, amely a vércukor-szintet növeli. Utóbbi pedig – ha tetszik, ha nem – még nagyobb étvágyat gerjeszt, s máris a további hízásnál tartunk…
A diétával járó stressz, sokak számára ismerős: „túl kövér vagy, ha így folytatod, menthetetlenül elhízol” vagy: „ha ezt is megeszed, az életben nem fogsz lefogyni…” Ilyen és hasonló mondatok nem csak az ismerősök szájából hangoznak el, hanem magunknak is hasonlókat mormogunk. Ám – tudományos kutatások eredményei szerint is – hatékonyan lefogyni nem éhezéssel, hanem az étkezési szokások gyökeres átalakításával lehet.
Ha mindehhez még elegendő mennyiségű testmozgás is társul, garantált a siker. A probléma azonban ott kezdődik, hogy a többség az egészséges táplálkozást úgy fogja fel, hogy az egyes ennivalókat a „megengedett” és a „tilos” kategóriába sorolja be.
Ám amikor tucatjára villan fel lelki szemeink előtt a „megkóstolnám, de nem szabad” feliratú lámpa, és minden egyes étkezés után a mérlegen kötünk ki, akkor nagyon hamar felüti fejét a fogyókúra-stressz, amely kezdeti motivációnkat nagyon gyorsan kudarcélménnyé változtathatja.
A Német Táplálkozásterápia és prevenciós Társaság megállapítása szerint a fogyókúra idején fellépő stressz azt eredményezi, hogy a szervezet a kortizol nevű hormon termelésébe kezd, amely nem marad következmények nélkül.
Testtömegindex (BMI) |
Testtömegindex (BMI) kalkulátor kitöltése |
A radikális fogyókúrából hízókúra lesz?
A pszichés feszültség úgy hat a vércukor-szintre, mint egy nagy adag édesség: beindul az inzulin-termelődés, és az annak eredményeként tapasztalható farkaséhségnek, már szinte lehetetlen ellenállni. Így az esetek többségében a radikális fogyókúrák akaratlanul is hízókúrába csapnak át…
A stressz megfelelő kezelése nem csak a mindennapi életben és a munkahelyeken nagyon fontos, hanem a táplálkozás során is döntő jelentőségű. Nem csak az fontos, hogy mi kerül a tányérra, hanem az is legalább ennyire lényeges, hogy azt hogyan fogyasztjuk el. Az egyes étkezésekkor elfogyasztandó ételek friss elkészítése, tálalása és komótos, az ízeket „kiélvező” elfogyasztása által csökkenthető a stressz.
E mentalitás kialakítása növeli a fogyókúra sikerének esélyét, hiszen sokkal könnyebb úgy ebédelni, hogy jól érezzük magunkat, mintsem hogy minden csak a tiltásokról szól.
Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy annak a számára, aki egészségesen táplálkozik és sportól is, apróbb „bűnbeesések” is megengedettek – egy kis édesség formájában. A kisebb mennyiségű és ritkább időzítésű csokoládé, ugyanis jóval kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a drasztikus diéta hirtelen felrúgása, és az ebből következő mértéktelen habzsolás.
Mennyi kalóriára van szüksége? |
Energiaszükséglet kalkulátor kitöltése |
(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)