Tünetek, melyek mégsem allergiára utalnak

Dr. Horváth Tamás
szerző: Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész - ENT House
frissítve:

Manapság a népesség 5-20 százaléka szenved az allergiás náthától, lassan szinte mindenkinek van olyan rokona, ismerőse, aki szénanáthás, és a média is tele van allergiaellenes gyógyszerek reklámjával.

Minden az allergiáról

Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

Sokan pont azért jönnek fül-orr-gégészeti vizsgálatra, mert a panaszaik alapján félnek attól, hogy náluk is most kezdődik ez a betegség.

Pedig ez az esetek nagy többségében szerencsére nem így van, csak a tünetek értékelése a betegek részéről nem helyes. Ezért érdemes megemlíteni pár olyan tipikusnak mondható esetet, amikor a betegek allergiára gyanakodtak, de még a tényleges eszközös vizsgálat előtt, már a panaszok jellege alapján sem valószínű, hogy allergiás nátha lenne a háttérben. Vagy legalábbis nem az volt a panaszok elsődleges oka.

  • Kapart, majd fájt a torkom, és pár nappal később kezdődött ez a tüsszögés és vizes orrfolyás.
    A tüsszögés és a vizes orrfolyás abszolút jogos, mint allergiás tünet, de az azt megelőző torokpanaszok miatt szinte biztos, hogy itt egy vírusfertőzésről van szó.
  • Folyik az orrom, ég a szemem, fáj az arcom, hőemelkedésem van.
    Az orrfolyás és a szempanaszok beleférnek a szénanáthába. Viszont itt az arcfájdalom és a hőemelkedés lóg ki a sorból. Az arcfájdalom arcüreggyulladásra utal, és hőemelkedés-láz sincs allergiás náthánál.
  • Főleg reggelente kapar a torkom és köhögök.
    Létezik olyan, hogy az allergia csak köhögés formájában jelentkezik, de ha ez döntően reggel van, és nincs más allergiás tünet, akkor sokkal inkább reflux állhat a háttérben.
  • Tüsszögök, folyik az orrom, és a váladék sűrű, sárgászöld.
    A sűrű, főleg a színes orrváladék egyáltalán nem jellemző szénanáthára. Itt is fertőzés a probléma forrása, ráadásul baktérium okozta fertőzésről van szó.
  • Tüsszögök, folyik az orrom, és a nyakam is megduzzadt.
    Lehet, hogy allergiás náthája is van a betegnek, de nyaki nyirokcsomó-duzzanatot nem okoz allergiás nátha, tehát valami mást is kell keresni.
  • Állandóan dugul az orrom.
    Ez annyiban kakukktojás, hogy simán lehet allergia is, de még egy csomó minden már okozhat orrdugulást, pl. nem allergiás krónikus nátha, orrsövényferdülés, orrpolip, vagy idült melléküreg-gyulladás is.

(Forrás: Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész, enthouse.blog.hu)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Allergia
Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg/Medipress - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.