Mit kell tudni a Down-szindrómáról?

MTI
megjelent:

A Down-szindrómában szenvedők első világnapját 2006-ban Svájcban tartották. Azóta minden évben, március 21-én világszerte különböző rendezvényeket és találkozókat tartanak a Down-kórral élő gyermekeket és felnőtteket képviselő egyesületek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet erre a komoly genetikai betegségre.

A Down Syndrome International (DSI) nemzetközi szervezet által kijelölt világnap a betegséggel összefüggő 21-ik kromoszómát jelöli, az év harmadik hónapja pedig a 21-es kromoszóma megháromszorozódására utal. Ezt kell tudni a világnapról. És a betegségről?

- A betegség kialakulásának magyarázata ma már ismert. Egy normálisan fejlődő emberi szervezet minden sejtjében 46 kromoszóma található, amelyet 23 pár alkot. A Down szindrómás gyermekeknek azonban három 21-es kromoszómájuk van kettő helyett.

Tudta?

Bár a Down-szindróma előfordulási valószínűsége nő a magasabb anyai életkorral, a Down-szindrómás gyermekek 85 százaléka 35 év alatti anyától születik. Legutóbbi adatok szerint az apai életkor, különösen 42 éves kor felett is befolyásoló tényező.

Az első hat év a legfontosabb a Down-szindrómás gyerekek életében, akiknek elsősorban család kell a megfelelő egészségügyi ellátás és a korai fejlesztés mellett - mondta el Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke az MTI-nek.

- Azok a gyermekek, akik szerető családban nőnek fel és lehetőséget kapnak a korai fejlesztésre, be tudnak illeszkedni a társadalomba.

A korai fejlesztésen - egyebek mellett - a szakemberek által végeztetett gyógytornát, masszírozást, felzárkóztatást, gyógypedagógiai módszereket kell érteni, amelyeken keresztül az értelem is fejleszthető - tette hozzá.

Amit érdemes tudni a szűrésről

A várandósság ideje alatt van lehetőség a betegség szűrésére. Ezek egy része anyai vérből végezhető, ide tartozik az AFP (alfa fetoprotein) szint, és a hCG hormon (ami egy terhesség során megjelenő hormon) szint mérése. További lehetőség a magzat nyaka mögötti részen található folyadék mennyiségének meghatározása ultrahanggal a terhesség 12-13. hetében. Mind a vérvétel, mind az ultrahangos vizsgálat része a magyarországi terhes gondozásnak. Bővebben a Down szindrómáról>>

A magyarországi Down Egyesületet 1998-ban alakította 30 szülő, akik Down-szindrómás gyermeket nevelnek, jól ismerik a korai fejlesztés bevezetésének jelentőségét és életük küldetésének érzik azt, hogy gyermekeiket hozzásegítsék az önálló életvitelhez.

A tapasztalat azt mutatja, hogy akik nem családban nőnek fel, sokkal kisebb eséllyel indulnak az életben. - A szülők azért mondanak le az újszülöttről, mert nincs elegendő információjuk a betegségről, a gyógyulási esélyekről, de az egyesület épp ezen akar változtatni; szolgáltatásai között szerepel ugyanis az ambulancia mellett a dada szolgálat is, ez utóbbi azt jelenti, hogy Down gyerekeket nevelő szülők segítenek azoknak, akiknek Down szindrómás gyermekük született - mutatott rá az elnök.

Minden hatszázadik megszületett baba Down szindrómás

A tavalyi évben a Magyarországon született 97 ezer 613 gyermekből hozzávetőleg minden hatszázadik újszülött Down baba. Magyarországon 10 ezer Down-szindrómás ember él, de az általános társadalmi ismerethiány miatt minden harmadik Down-kóros újszülöttről lemondanak a szülei, így ezen gyermekek többsége állami gondozásban nő fel.

A szülők gyakran megbélyegzettnek érzik magukat és olyan nehézségekkel kell szembenézniük, mint a családi jövedelem visszaesése, az elszigetelődés és gyakran a társas kapcsolat felbomlása. Ez a folyamat nagyon sok segítő kezet, erőfeszítést, lelki energiát és kitartást igényel mindenkitől.

Az egyesület egyedülálló módon boltot és webáruházat is működtet, amelyben Down-szindrómás felnőttek készítette gyöngyök, kerámiák, képeslapok és kézműves termékek vásárolhatók.

Minden hónapban egyszer klubot szerveznek, hogy összehozzák a szülőket, s az egyik leglényegesebb tervük egy Korai Fejlesztő Központ létrehozása Észak-kelet Magyarországon.
- A 21-es számot alapul véve kapcsolódott az egyesület az angliai kezdeményezéshez: március 21-én - a Down Világnap alkalmából - a Vígszínházban első alkalommal játszhatnak együtt ép és sérült gyermekek, ezzel is bebizonyítva, hogy társadalmi összefogással elérhető az integráció - közölte az egyesület elnöke, aki egy 8 éves Down-szindrómás kislány édesapjaként maga is átéli mindazt, ami az ilyen genetikai rendellenességgel születettek családját terheli.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász ; Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.