Gyermekkori lúdtalp kezelése és tünetei

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Visszatérő vagy elhúzódó alsó végtagi enyhe izomfájdalmat, ízületi fájdalmat okozhatnak a láb statikai egyensúlyának megbomlásával járó állapotok, mint például a nagyfokú lúdtalp vagy a gyakori befelé dőlő bokaízület.

A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának ellapulása, csak jelentős eltérés esetén vezet a környező izmok, izületek nagyobb terhelést követően jelentkező fájdalmához. Csecsemőkorban a talpi zsírpárnák miatt a láb lúdtalp gyanúját keltheti a szülőkben, de az nem az!

A lúdtalp kezelése

A láb izmainak tornáztatása lábujjhegyen történő járással, sarkon járással, papírgalacsinok lábujjal történő felvételével, és szükség esetén megfelelő méretű lúdtalpbetét viselése javasolt.

Befelé dőlő bokaízület kialakulása és kezelése

Befelé dőlő bokaizület esetén a terhelés a normálistól eltérően nem a sarokcsont közepére esik, hanem attól befelé, a belső talp-él felé. Ezeknek a gyermekeknek, ha megnézzük a gyakran hordott cipőit, akkor azt látjuk, hogy a sarok belső része erőteljesebben kopott.

A belső sarokrészen kissé megemelt sarkú speciális cipők viselése. Ortopéd szakorvosok támogatással rendelhetik.

Fontos az orvosi kezelés

Iskolai- és óvodai szűrővizsgálatok szomorú tapasztalata, hogy milyen nagy számban található a gyermekek körében a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dőlő bokaizület. Ennél már csak az a szomorúbb, hogy a kezdeti szakaszban kiszűrt gyermekek egy jelentős részét az orvos jelzése ellenére sem viszik ortopéd szakorvoshoz, illetve nem törekszenek az eltérés korrekciójára, valószínűleg azért, mert a gyermek nem panaszkodik fájdalomra. De gyógytorna, betét, speciális sarokemelés nélkül ezek a hibák csak fokozódni fognak a későbbiekben, maradandóvá válnak és már panaszt is okoznak.

Mindig arra kell törekedni, hogy egy adott kórállapotot minél előbb orvosoljunk, súlyosságát megelőzzük, mert utána már érdemi segítséget nem lehet nyújtani!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

A lúdtalp

Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
Lúdtalp
A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülöttkorban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A legfontosabb feladat tehát a lúdtalp tekintetében a megelőzés.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.