Labor a betegágy mellett

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az orvosi ellátásban elengedhetetlen a gyors döntés, ami különös hangsúlyt kap a sürgősségi osztály munkájában. Ebben segítenek az ágy mellett használható eszközök - hallottuk dr. Krivácsy Péter osztályvezetőtől, amikor online hallgatóságának bemutatott hármat az I. Gyermekgyógyászati Klinikán napjainkban is használt berendezések közül.

A sürgősségi osztályon késlekedés nélkül fel kell állítani a diagnózist, amihez nélkülözhetetlen a beteg egészségügyi paramétereinek gyors meghatározása. Az előadás napján például egy tüdőérintettsége miatt súlyos állapotú covidos, a vizelet-kiválasztás zavara miatt nagyon beteg kisgyerek ellátása után érkezett előadást tartani a főorvos. A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezetője arról beszélt, hogy habár más-más kérdésekre keresik a választ, de minden beteg vizsgálatának fontos része a mielőbbi laborlelet, amit ma már a betegágy mellett, illetve a sürgősségin a beérkezés idején a levett mintából, helyben meg lehet kapni.

Az ágy melletti labor gyors, pontos, felhasználóbarát, hordozható, könnyen kezelhető, jól értelmezhető – hiszen ilyenkor nem laboros szakember veszi a mintát, nem is ő értékel, hanem a készenlétben álló sürgősségi orvos, belgyógyász, asszisztens, nővér. Azaz „nálunk a sürgősségben segít”, mondja a sürgősségi osztály főorvosa, hiszen a mintavételhez meg kell szúrni a beteget, aztán az anyagot a laborba vinni, ott gépre tenni, megvárni a nyomtatott eredményt… A leleteket nem téveszthetik össze, nem keverhetik el, mivel az ágy mellől nem megy sehova a minta. Bár az ilyen eszköz drágább, mint a labor berendezése, de akkor is költséghatékony, és sok a járulékos haszna.

A súlyos beteg csecsemőnél pl. gyorsan meg lehet állapítani, van-e általános gyulladás a szervezetében, milyen a fehérje száma – „a gyorsan megismert adatok alapján időt nyerünk a terápia megkezdéséhez” – mondja Krivácsy Péter, sürgősségi főorvos.

Az enyhe állapotú betegnél előny, hogy „a hamar kapott megnyugtató eredmény birtokában előbb mehet haza”, ami a gyerekek esetén érzelmileg, mentálisan különösen fontos. A rendszer szempontjából pedig abban segít, hogy jobban tudják szervezni "a nagy betegáramlást". Emellett biztonságot is lehet nyerni: a gyors laborral kevesebb a felesleges kezelés, a szükségtelen antibiotikum felhasználás.

Az eszközök

A vérkép automata (Norma) öt perc alatt teljes értékű vérképet ad, ami alapvetően fontos a fertőzés diagnosztizálásához. A sürgősségi osztály vezetőjének példája: beérkezett egy nagyon sápadt, gyenge, elesett Down-kóros kisgyerek, akiről 5 perccel később már tudták, hogy vörösvérsejtjeinek száma a normálisnak csak harmada. Azonnal megindíthatták tehát a transzfúziót nála. Az eszköz nélkül csak órákkal később juthatott volna vérhez. Az is előfordult, hogy az annyira alacsony hemoglobin szint miatt, szinte azonnal sikerült diagnosztizálni a leukémiát a gép segítségével – máskor mindez jóval tovább tart.

A Norma teljesen magyar fejlesztésű berendezés, évekig tesztelték a klinikán, az osztályon kísérleteztek vele, hogy lehetne még jobban használni.

Egy másik eszközük a hemoglobin (Hb) mérése mellett a szervezetben zajló gyulladásokat jelző CRP kimutatására is szolgál. (A C-reaktív proteint, azaz fehérjét a máj termeli. Bakteriális fertőzések, szöveti sérülések, gyulladásos folyamatok során kerül a véráramba, ahol felismeri a károsodott, vagy testidegen sejtek speciális membránfehérjéjét, s hozzákapcsolódik. Ezáltal a falósejtek azonosítják az eltávolítandó sejteket, s bekebelezik. A CRP segít leküzdeni a fertőzéseket, s egyben eltávolítani a vérből a szövetek sérülése nyomán megjelenő toxikus anyagokat.)

A magas CRP bakteriális fertőzésre utal, és fontos, hogy erről gyors eredményünk legyen, mert a lázas hathónapos fertőzött baba tünetszegény”, mondja Krivácsy doktor, s hozzáteszi, a klinikára őt beutaló háziorvosnak is nagy segítségére lehetne ez az 5 perc alatt fontos diagnosztikus segítséget nyújtó eszköz.

Legdrágább segítőjük a vérgáz-analizátor, ami azt mutatja, hogy az oxigén hogyan szállítódik a szervezetben, eljut-e a sejtekbe, milyen a szervezet belső egyensúlya, milyen a pH értéke (ennek kóros volta súlyos betegségek alatti fokozott savtermelésre utal). Fontos látni a sav-bázis térképet, a vérgáz értéket – különösen annál a gyereknél, akinek elhúzódó légzési panasza van - lehet, hogy fibrózisban szenvedő súlyos beteg. A nátrium, kálium, klór, kalcium-ion koncentráció mérése sok kórkép felállításához elengedhetetlen.

A három készülék együttes használata - a vér mintavétellel együtt - negyed óránál nem vesz több időt igénybe.

Tovább Normál vérkép - Hogyan értelmezzük a leletet gyermekeknél?

Mennyit jelent egy cseppnyi vér valójában?

A vérképhez 100 mikroliterre (azaz egytized milliliterre) van szükség – mondja Krivácsy doktor. A CRP-hez 10 mikroliter (ennyi mennyiség egy kapilláris tűben kb. 1 cm magas véroszlop), a vérgázhoz 65 mikroliter – tehát összesen 175 mikroliterre van szükség, míg egy átlagos cseppben 50 mikroliternyi vér lehet. „Azaz legalább 3,5 cseppnyi vért, nagyjából 2/10-ed millilitert kell levennünk a gyerekből itt a klinikán, hogy megbízhatóan el lehessen végezni a laboranalízist.” A mikrocső kialakítása okoz egy kis gondot, mert 200-250 mikroliternyi vér kell legyen benne ahhoz, hogy megfelelően működjön a mérés – de mindeneképpen cél, hogy minél kevesebbre legyen szükség.

Ne gondoljuk, hogy nincs túl nagy jelentősége, vajon egy cseppel több vagy kevesebb! Kardinális kérdés lehet a vér mennyisége – a felnőttek 5,5 liternyi véréből le lehet venni több csőnyivel is akár, mondja a sürgősségi orvos, de például a 600 grammos koraszülött babánál minden mikroliternyi vérnek nagy a jelentősége.

Napjainkban, amikor a COVID miatt „biztonsági” felszerelésben vannak az orvosok, öltözékükben rendkívül nehéz vénát szúrni, ezért nagyon megnőtt az úgynevezett kapilláris mintavételek száma.

A vénás szúrást a nagyobb gyerekek is fájdalomként élik meg. Mivel az orvosokat bántja, ha bármi kellemetlenséget kell okozniuk betegeiknek, akinél lehet, próbálják tompítani a traumát – mondja dr. Krivácsy Péter. A sürgősségi osztály vezetője megoszt egy szakmai trükköt hallgatóságával – a kisbabáknál úgy mérsékelik ezt a traumát, hogy a szúrás helyére cukoroldatot csöppentenek, illetve anyukájukat szoptatásra kérik, mert táplálkozás közben elterelődik a baba figyelme a fájdalomról. Arra a kis időre…

Ez is érdekelheti

Szerző: WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet, újságíró
Az előadás 2021. március 25-én a Semmelweis Egészségnapok keretében online volt megtekinthető.

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.