Nem akar kakilni a kislányom. Mit tehetünk? Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

A kislányom 2 éves és 6 honapos, és nem tud vagy nem akar kakilni. Van, hogy 1 hétig bent tartja, ha pedig ráültetem a bilire, iszonyú jajveszékelés kíséri a kakit, mire nagy nehezen kisikerül nyomni. Mit tegyek, van-e olyan szer, amit kipróbálhatunk? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Ha kislányánál ez rendszeres, hogy sokszor 1 hétig nincs széklete, akkor feltétlenül orvoshoz érdemes fordulni, gyermekgasztroenterologushoz. Ugyanis az ilyen problémák mögött betegségek húzódhatnak meg. Tehát mindenképpen javasolt egy kivizsgálás. A szakrendelést beutalóval tudják megkeresni.

Addig is fontos, hogy kislánya igyon sok folyadékot, adjon neki narancs illetve mandarin kifacsart levéből, korpatablettát az ételébe keverve. Szükség esetén glycerines kúpot, mely fellazítja a végbél környékén lévő székletet, így könnyebben fogja tudni kinyomni azt. Ezt persze semmi esetre sem szabad rendszeresen adni.

Ugyanakkor érdemes lenne egy orvosnak ránézni a pici végbélnyílására, mert sok esetben az bereped a nehéz székletürítés kapcsán, ami igen fájdalmas. Erre is jó ilyenkor helyileg kenőcsöt alkalmazni.

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Lásd még Székrekedés gyermekkorban: hogyan oldja meg a problémát?

(WEBBeteg)

Cikkajánló

A székrekedés veszélyei és kezelése

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Székrekedés
Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami az Ön számára optimális, lehet, hogy másnak nem az.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.