A haspuffadás kivizsgálása - Mikor indokolt? Mire számíthat?

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - WEBBeteg
frissítve:

A hasi puffadás az egyik leggyakoribb aspecifikus tünet. Kivizsgálásának menete függ a mellette megjelenő egyéb tünetektől és az életkortól. A puffadás kezelésének legfontosabb lépése a lehetséges ok kiderítése.

A puffadás téma cikkei

4/1 A haspuffadás okai
4/2 Puffadás és teltségérzés: a kezelés alapja az életmódváltás
4/3 Milyen gyógyszerekkel kezelhető a puffadás?
4/4 A haspuffadás kivizsgálása

Mi okozhatja a puffadást? Vezessen táplálkozási naplót!

Elsőként fel kell jegyezni, hogy mikor jelentkezik a puffadás, van-e összefüggés étkezésekkel, esetleg valamelyik étellel. Mire enyhül a panasz és fontos információ, hogy történt-e változás a székelési szokásokban. A legegyszerűbb és leghasznosabb módszer a táplálkozási napló vezetése. Ezt áttekintve akár magunk is rájöhetünk a panaszok eredetére.

45 év alatti életkorban, a kivizsgálás előtt diétás szabályok betartásával, a táplálkozási módosítások a legtöbb esetben sikeresek. Tartós, legalább 1 hónapos, a diéta mellett is jelentkező panaszok azonban már indokolják a kivizsgálást. 45 év felett a puffadás hátterében már gyakrabban áll szervi ok. Ekkor a diéta megkezdése mellett javasolt a rutin fizikális vizsgálat, a társuló tünetek kezelése és a belgyógyászati vizsgálat.

Melyek a szükséges vizsgálatok?

Első lépés a fizikális vizsgálat. Ennek része a has felszínes és mély betapintása. Ellenőrizhető a máj nagysága, a belek fokozott gáztartalma. Ezt követi a bélmozgások meghallgatása sztetoszkóppal. Gyanús eltérések esetén a következő lépés a hasi ultrahang. Ekkor hasra helyezett vizsgálófejjel áttekintik a hasüreget.

A rutin belgyógyászati és sebészeti vizsgálat része a végbél ujjal történő vizsgálata, hiszen ujjal elérhető magasságig áttapintható a végbél, továbbá a végbél záró izom működése is ellenőrizhető. A vizsgálatot a gázos belek nehezítik, ezért érdemes a vizsgálat előtt diétázni, ezzel növelni értékét.

Vastagbél- és gyomortükrözés. Amennyiben a vastagbélben található okra van gyanú, a legtöbb információt a vastagbéltükrözés szolgáltatja. Ekkor lehetőség van az eszközön keresztül szövettani mintavételre is, ami fontos előny a képalkotó vizsgálatokhoz képest (hasi, kontrasztanyagos CT). Számos betegség gyanúja esetén nem nélkülözhető ez a típusú eszközös vizsgálat, ami végezhető bódításban, altatásban (ezekben az esetekben ambulánsan csak a megfelelő feltételek megléte mellett végezhető).

Hasonlóan informatív vizsgálat a gyomor-bélrendszer felső szakaszáról a nyelőcső- és gyomortükrözés. Ekkor a nyelőcső, gyomor és a duodenum (vékonybél kezdeti szakasza) teljes áttekintése történik meg. A látható nyálkahártya eltérések mellett szövettani vizsgálatra, mintavételre van lehetőség ebben az esetben is.

A végbél felől kontrasztanyagos feltöltés az irigoszkópia. Ez a vizsgálat a bélfal eltéréseit és rugalmasságát segít megítélni. A vastagbéltükrözés elterjedésével veszített jelentőségéből, de még manapság is alkalmazzák.

A kontrasztanyagos gyomor-bél passage vizsgálat során a hígított kontrasztanyagot kell meginni, majd ezt követően nézik a haladását a gyomor-bél rendszerben. Az esetleg megváltozott bélperisztaltika, szűkületek, tágulatok kimutatására alkalmas, különösen a vékonybél betegség gyanúja esetén.

Képalkotó vizsgálatok. A képalkotó vizsgálatok következő lépcsője a computer tomographia (CT). A hasi ultrahang által pontosan nem vizsgálható, illetve az ezen látott eltérések pontosítása miatt végzik a legtöbb vizsgálatot. Ez a vizsgálat vénás kontrasztanyag beadásával jár, és pár perces mozdulatlanságot kíván. Lényeges, hogy a vizsgálat előtt néhány gyógyszer (gyakori cukorbetegség elleni készítmények) nem vehetők be.

Laborvizsgálatok. A laborvizsgálatok a máj és hasnyálmirigy működéséről szolgáltatnak információt. Ezen szervek vizsgálatának fontos része, hiszen pontosítják a feltételezett okokat. Lényeges még a székletben lévő vér kimutatása. Ez a vastagbél eredetű eltéréseknél pozitív, gyakran a daganatos megbetegedés első jele a puffadás mellett. Gyakran a hasi puffadás, panaszok hátterében húgyúti fertőzés áll. Amennyiben vizeléssel kapcsolatos tünet is van (gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, véres vizelet), vizeletvizsgálatra is sor kerülhet.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Dr. Boros Miklós, sebészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

Cikkajánló

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.