Görcsöl? Puffad? Fáj? - A gyomorproblémák leggyakoribb okai

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A különféle emésztőszervi panaszok egyre gyakoribb problémának számítanak a lakosság körében. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen okok húzódnak meg a tünetek hátterében, ugyanis más típusú kezelést igényelnek a savproblémák, a puffadásos tünetek, a gyomorrontás, illetve az enzimhiányból fakadó hasi panaszok.

A legtöbb esetben a rendszertelen étkezés, a megváltozott étkezési szokások, illetve különféle kórképek állnak a tünetek hátterében. Fontos tudni , hogy melyik probléma hogyan kezelendő, így elkerülhető a felesleges gyógyszerszedés vagy éppen a nem megfelelő készítmények alkalmazása, illetve a tünetektől is hamarabb szabadulhat meg, ha tudja, pontosan mik a kiváltó okok.

Túlzásba vitt étkezések, nehéz ételek

Egy-egy családi összejövetel, utazás vagy egy stresszes időszak alkalmával hajlamosak vagyunk többet enni, mint amennyit kellene, amely gyomorégést, savtúltengést és akár gyomorrontást is előidézhet. A nehezen emészthető, zsíros, fűszeres vagy tejszínes ételek az emésztési zavarok (pl. puffadás, böfögés, hányinger, égő érzés a gyomorban) klasszikus kiváltói. Tovább rontják a panaszokat a szénsavas üdítőitalok, illetve az alkohol is.

Az égő érzést a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe történő visszaáramlása okozza, amelyet könnyen kiválthat a túlevés, azonban tartós fennállás esetén gondolni kell a savas refluxra is. Elősegítheti a tünetek megszűnését, ha egyszerre csak kisebb adagokat eszik, kerüli a kiváltó ételeket, ha étkezés után nem fekszik le rövid időn belül és megemelt fejtámla mellett alszik, illetve gyomorégés esetén a savlekötők alkalmazása is enyhülést hozhat.

Ha gyomortáji szorító fájdalmat, teltségérzetet, hasfeszülést vagy hányingert tapasztal zsírosabb vagy a megszokottól eltérő ételek fogyasztását követően, elképzelhető, hogy enzimhiány áll a panaszai hátterében. Érdemes kivizsgáltatni ezeket a tüneteket, ám amennyiben bebizonyosodik az enzimhiányos állapot, emésztést segítő, illetve enzimpótló kezeléssel orvosolni tudja a problémáját.

A háttérben lévő okok meghatározásában nagy jelentősége van annak, hogy megfigyelje a tünetek jelentkezésének sajátosságait: különbséget lehet tenni aszerint, hogy étkezés előtt (pl. savtúltengés), étkezés után (pl. enzimhiány), vagy esetleg mindkét esetben (pl. puffadás) tapasztalja a panaszokat. Mindezek ismeretében a kezelési módszer is könnyebben meghatározható és a panaszmentesség is hamarabb elérhető.

Stresszes életmód

A rohanó, feszültséggel teli életvitel leggyakoribb velejárói közé tartoznak a hasi panaszok. A túlzott fizikai és lelki igénybevétel kiválthat hasfájást, puffadással vagy émelygéssel járó emésztési zavart, hasmenést. Az irritábilis bél szindróma (IBS) kialakulásáért például az esetek 25%-ában a stressz a felelős. Az IBS krónikus, görcsös alhasi fájdalommal, fájdalmas székeléssel vagy hasmenéssel járó állapot.

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
Az irritábilis bél szindróma és tünetei

A rendszertelen életmód miatt sokan nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű folyadékot, többet és egészségtelenebbül étkeznek, kevesebb gabonát, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, aminek a következménye, hogy a belek mozgása is lelassul. Ekkor jellemzően kellemetlen puffadásos tünetek jelentkezhetnek, melyeket az életmódváltás mellett puffadás elleni készítményekkel (pl. szimetikon) vagy simaizom görcs-oldókkal lehet csillapítani.

Mivel bizonyos nehezen emészthető ételek szintén súlyosbíthatják a tüneteket, belőlük javasolt néhány hétig csak mértékletesen fogyasztani, továbbá ajánlott étkezési naplót vezetni, hogy megtudja, mely élelmiszereket ajánlatos kerülnie.

Rossz minőségű, nyers ételek

Nagyon fontos, hogy odafigyeljen az ételkészítés körülményeire, akár otthon, akár idegen helyen étkezik. Mindig tartsa be azokat a kezelési és tárolási szabályokat, melyekkel elkerülhető, hogy az ételei hamarabb megromoljanak. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy kellemetlen vagy akár veszélyes gyomorproblémák kockázatának teszi ki magát. Ételmérgezést vagy gyomorrontást kaphat, ha olyan helyen étkezik, ahol nem tartják be a higiéniára vonatkozó szabályokat. Ez különösen nagy veszélyforrás utazások, nyaralások alkalmával.

Vásárlásnál mindig kezelje külön a nyers árucikkeket (különösen húsok, halak), a mirelit termékeket, illetve a friss termékeket (zöldség, gyümölcs, pékáru), ezzel is elkerülve a baktériumok terjedésének esélyét. A nyers ételeket mindig mossa meg alaposan, a húsokat pedig gondosan süsse meg, ne fogyassza el, ha még nyersnek látszik.

Amennyiben az étkezést követő hat órában hasi görcsöt, puffadást, hányást, émelygést vagy lázat tapasztal, lehet, hogy baktériummal (pl. E. coli) fertőzött ételt fogyasztott. Ha a fent leírt tünetek egy-három nappal később jelentkeznek, az vírusos fertőzésre utal, melyet közvetlenül az ételtől, de akár fertőzött személlyel való kontaktustól is elkaphatott. Ezért is fontos a rendszeres kézmosás.

Forduljon orvoshoz, ha nem múló hasi görcsei, vagy három napnál tovább tartó hányása, hasmenése, magas láza van. Az otthoni kezelésnél elsődleges fontosságú a kiszáradás megszüntetése, ezért fogyasszon sok folyadékot, ha a fenti tüneteket észleli!

Minden rendben van a gyomrával?

Az étkezési szokásokra és életmódra vonatkozó teszt segítségével kiderül, mennyire fenyegeti a gyomor- és bélbetegségek kockázata.
Az emésztőrendszer állapotára vonatkozó teszt kitöltése

Tejeskávé, tejszínes sütemény, sajtos szendvics

A hányinger, puffadás, fokozott gázképződés és a hasi görcsök mind a laktózintolerancia jelei. Amennyiben ezek a tünetek egy tejtermék fogyasztását követő 2-3 órán belül jelentkeznek, az azt jelenti, hogy szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot.

Nem ritka, hogy a laktóz intolerancia felnőttkorban alakul ki, mivel ilyenkor a szervezet már kevesebb, a tejtermékek lebontásához szükséges enzimet termel. A különféle csökkentett laktóztartalmú készítmények fogyasztása megoldást jelenthet a problémára, illetve ajánlott ilyen esetekben a kizárásos diéta bevezetése, vagyis a tejtermékek elkerülése.

Mikor forduljon orvoshoz?

A tüneteket okozhatja daganatos betegség, hasnyálmirigy-gyulladás, fekély vagy fertőzés is, ezért forduljon orvoshoz, ha tünetei heves fájdalommal, magas lázzal, jelentős fogyással, vérürüléssel járnak, hogy a súlyos betegségeket időben felismerhessék vagy kizárhassák.

WEBBetegForrás: WEBBeteg összeállítás
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Tamássy Klára

Dr. Tamássy Klára

Gasztroenterológus, Belgyógyász

Budapest