Vasterheléses vizsgálat

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

A vashiány előfordulása vagy a vashiány miatt kialakuló vérszegénység meglehetősen gyakori felnőttkorban. A vashiány azonban az esetek döntő többségében csak egy tünet, tehát minden esetben indokolt az okának a keresése.

A vashiány és vashiányos vérszegénység hátterében a leggyakoribb okok közt található a felszívódási zavar, amikor a bélrendszerből nem tud a vas egyáltalán vagy kellő mértékben felszívódni. A leggyakoribb esetek a lisztérzékenység és a laktózintolerancia. De ételallergia, gyulladás, krónikus bélbetegség, stb. is állhat a háttérben.

Ha nem egyértelmű, hogy mi vezet a felszívódás zavarához, de akár még az sem biztos, hogy a bélrendszerben keressük az eltérést, érdemes kiegészítő vizsgálatokat végezni. Ilyen a vasterheléses vizsgálat is.

Milyen információ nyerhető a vasterheléses vizsgálattal?

A vasterheléses vizsgálat arra ad választ, hogy egyáltalán felszívódik-e a szájon át adott vas tabletta. Vagyis magában a diagnózisban is segít, illetve választ ad arra is, hogy egyáltalán a szájon át történő vaspótlás hatékony-e (pl. vaspótlásra esetleg nem megfelelően reagáló vashiány, nem javuló anaemia esetén).

Hogyan zajlik a vizsgálat, és hogyan kell rá felkészülni?

Maga a vizsgálat nem fájdalmas, de okozhat kellemetlenséget.

Vérvételi eljárásról beszélünk. Ilyenkor az érintett éhgyomorra kell, hogy érkezzen. (Azt, hogy a vaspótlást előtte fel kell-e függeszteni, mikor és milyen esetben, a vizsgálatot megelőzően a szakorvos meghatározza).

Bizonyos gyógyszerek is érinthetik a vas felszívódását (antibiotikum, felszívódásra ható gyógyszerek, savcsökkentő, bélmozgatók), melyek szedéséről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Történik egy vérvétel, melyből a vérben keringő vas koncentrációját mérik meg. Ezután vastablettát kell bevenni (változó lehet laboronként az alkalmazott tabletta fajtája, így a dózisa is, 150-200 mg Fe++-t tartalmazó vas beadására kerül sor). Ezt követően általában 2-4 óra elteltével újra vérvétel történik (lehet akár sorozatvérvétel, több időpontban is), ismételten a vas koncentrációjának meghatározására.

Mit jelent a kapott eredmény?

A vizsgálatok során a vas bevételét követően, ha a mintában megfelelően emelkedett a vas szintje, az jó felszívódásra utal, vagyis nem feltétlenül a bélrendszerben kell keresni az okot, illetve azt is igazolhatja, hogy hatékonyan lehet pótolni a vasat.

Azt, hogy megfelelő-e a növekedés, vagyis a maximális elért koncentráció (Cmax) milyen értéket ér el, és az mit jelent, már a kezelőorvos határozza meg. (Biztosan jó felszívódás történik a vékonybélből 100 mg/dl érték esetén.)

Ha nem emelkedik, vagy nem megfelelően emelkedik a vas szintje, akkor az azt jelzi, hogy valóban hiba van a felszívódás folyamatában.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Terhességi teszt
Terhességi teszt

Hogyan alkalmazzuk a terhességi tesztet?

Immunerősítő élelmiszerek
Immunerősítő élelmiszerek

Mit érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Ötvenentúl.hu
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.