Tippek a koleszterinszint csökkentéséért
Hasznos tippek a koleszterinszint mérsékléséért. A vér magas koleszterinszintje szívkoszorúér-meszesedéshez, szívinfarktushoz és stroke-koz vezethet.
A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai között vannak befolyásolható és nem befolyásolható tényezők. A koleszterinszint a befolyásolható faktorok közé tartozik, tehát sokat tehet annak érdekében, hogy szintje a normális értéken maradjon vagy visszatérjen arra. Az egészséges életmódnak, azaz a megfelelő táplálkozásnak és a testmozgásnak mind a megelőzésben, mind a kezelés során az értékek normalizálásában fontos szerepe van. Ha orvosa koleszterinszintet csökkentő gyógyszeres kezelést rendelt el, szedje gyógyszereit a kezelőorvosa utasításainak megfelelően. A gyógyszeres terápia mellett is elengedhetetlen azonban az egészséges életmódra való átállás. Ha gyógyszert kell szednie, az nem hagyható el az egészséges életmódra való átállással. Nagyon fontos, hogy pontosan megállapítsák a gyógyszer optimális adagját, és hogy rendszeresen járjon kontroll laborvizsgálatokra, így ellenőrizhető a kezelés és egyben az életmódváltás eredményessége is, és az eredmények ismeretében szükség esetén tudja orvosa módosítani a terápiát.
Az étkezési szokások helyes kialakítása
Mit kerüljön el?
Csökkentse a zsírfogyasztást, különösen vonatkozik ez a telített zsírokra. Az elfogyasztott zsír aránya ne haladja meg a napi kalóriabevitel 30 százalékát!
Kerülje a telített zsírok és transzzsírok fogyasztását!
Kerülendő az állati zsírok és a vörös húsok fogyasztása.
Milyen ételek fogyasztása ajánlott?
Részesítse előnyben azoknak az ételeknek a fogyasztását, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre, és segítenek a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint elleni küzdelemben, ilyen a brokkoli, a hal és a halolaj, a zöld leveles zöldségek, a citrusfélék, a sárgarépa, valamint a rostdús ételek, gabonaőrlemények.
Késztermékeket csak ritkán vásároljunk, lehetőség szerint inkább magunk készítsük el az ételt.
Vásárlás előtt olvassa el az élelmiszerek címkéit.
Az étrend további összetevői:
- Összetett szénhidrátok (tészta, burgonya, rizs, lehetőleg barna rizs),
- teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér,
- gabonaőrlemény a rostok fedezésére. Fontos, hogy a rostok mellé sok folyadékot is fogyasszon!
- zöldségek,
- gyümölcsök,
- ásványvíz vagy 100%-os gyümölcslé,
- alacsony zsírtartalmú tej,
- sovány joghurt,
- sovány sajtok,
- bőr nélküli szárnyas hús,
- jó minőségű margarin,
- jó minőségű növényi olaj magas hőfokon való sütéshez, pl.: szója, napraforgó, repce,
- extra szűz olívaolaj, szezám- és szójaolaj salátákhoz.
Túlsúlyosak esetében minden esetben ajánlott a diéta, akkor is, ha a koleszterinszint nem sokkal magasabb a határértéknél.
Rendszeres testmozgás
Óvatosan szabad elkezdeni a sportolást, ugyanis a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra.
Ezek ellenére mindenkinek javasolt a rendszeres testmozgás. A kezdeti hónapokban a nem megerőltető tempójú gyaloglás a legalkalmasabb.
A pulzusszámot jelentősen emelő sportok, amilyen például a futás, az úszás, az aerobic, nem javasoltak addig, amíg a szervezet a rendszeres sporthoz nem szokott hozzá.
A napi rendszerességgel végzett kevésbé megerőltető mozgás, például a közepes tempójú séta az ideális testsúly eléréséhez is sokkal alkalmasabb, mint heti 2-3 alkalommal végzett edzőtermi edzés.
Forrás: WEBBeteg