Tippek a koleszterinszint csökkentéséért

WEBBeteg
frissítve:

Hasznos tippek a koleszterinszint mérsékléséért. A vér magas koleszterinszintje szívkoszorúér-meszesedéshez, szívinfarktushoz és stroke-koz vezethet.

A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai között vannak befolyásolható és nem befolyásolható tényezők. A koleszterinszint a befolyásolható faktorok közé tartozik, tehát sokat tehet annak érdekében, hogy szintje a normális értéken maradjon vagy visszatérjen arra. Az egészséges életmódnak, azaz a megfelelő táplálkozásnak és a testmozgásnak mind a megelőzésben, mind a kezelés során az értékek normalizálásában fontos szerepe van. Ha orvosa koleszterinszintet csökkentő gyógyszeres kezelést rendelt el, szedje gyógyszereit a kezelőorvosa utasításainak megfelelően. A gyógyszeres terápia mellett is elengedhetetlen azonban az egészséges életmódra való átállás. Ha gyógyszert kell szednie, az nem hagyható el az egészséges életmódra való átállással. Nagyon fontos, hogy pontosan megállapítsák a gyógyszer optimális adagját, és hogy rendszeresen járjon kontroll laborvizsgálatokra, így ellenőrizhető a kezelés és egyben az életmódváltás eredményessége is, és az eredmények ismeretében szükség esetén tudja orvosa módosítani a terápiát.

Az étkezési szokások helyes kialakítása

Mit kerüljön el?

Csökkentse a zsírfogyasztást, különösen vonatkozik ez a telített zsírokra. Az elfogyasztott zsír aránya ne haladja meg a napi kalóriabevitel 30 százalékát!

Kerülje a telített zsírok és transzzsírok fogyasztását!

Kerülendő az állati zsírok és a vörös húsok fogyasztása.

Milyen ételek fogyasztása ajánlott?

Részesítse előnyben azoknak az ételeknek a fogyasztását, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre, és segítenek a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint elleni küzdelemben, ilyen a brokkoli, a hal és a halolaj, a zöld leveles zöldségek, a citrusfélék, a sárgarépa, valamint a rostdús ételek, gabonaőrlemények.

Késztermékeket csak ritkán vásároljunk, lehetőség szerint inkább magunk készítsük el az ételt.

Vásárlás előtt olvassa el az élelmiszerek címkéit.

Az étrend további összetevői:

  • Összetett szénhidrátok (tészta, burgonya, rizs, lehetőleg barna rizs),
  • teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér,
  • gabonaőrlemény a rostok fedezésére. Fontos, hogy a rostok mellé sok folyadékot is fogyasszon!
  • zöldségek,
  • gyümölcsök,
  • ásványvíz vagy 100%-os gyümölcslé,
  • alacsony zsírtartalmú tej,
  • sovány joghurt,
  • sovány sajtok,
  • bőr nélküli szárnyas hús,
  • jó minőségű margarin,
  • jó minőségű növényi olaj magas hőfokon való sütéshez, pl.: szója, napraforgó, repce,
  • extra szűz olívaolaj, szezám- és szójaolaj salátákhoz.

Túlsúlyosak esetében minden esetben ajánlott a diéta, akkor is, ha a koleszterinszint nem sokkal magasabb a határértéknél.

Rendszeres testmozgás

Óvatosan szabad elkezdeni a sportolást, ugyanis a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra.

Ezek ellenére mindenkinek javasolt a rendszeres testmozgás. A kezdeti hónapokban a nem megerőltető tempójú gyaloglás a legalkalmasabb.

A pulzusszámot jelentősen emelő sportok, amilyen például a futás, az úszás, az aerobic, nem javasoltak addig, amíg a szervezet a rendszeres sporthoz nem szokott hozzá.

A napi rendszerességgel végzett kevésbé megerőltető mozgás, például a közepes tempójú séta az ideális testsúly eléréséhez is sokkal alkalmasabb, mint heti 2-3 alkalommal végzett edzőtermi edzés.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Frissítve: 2021.03.19. 05:06, Megjelent: 2017.05.05. 20:45
Címkék: Koleszterin téma

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.