A prosztata problémáit jelezheti a férfi inkontinencia

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

A prosztata egy gesztenye méretű szerv, ami a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Mivel anatómiailag szoros összefüggésben van a vizelet szabályozásával, a prosztata különböző problémái vizelési problémákat okozhatnak a férfiaknál.

Prosztatabetegségek és vizelési problémák

A prosztata egy mirigyes szerv, ami az ondó részét képező tejszerű nedvet termel, orgazmus alkalmával segít kipréselni az ondót.

A prosztatát érintő elváltozások a legtöbb esetben a vizeléssel kapcsolatos panaszokat is okoznak, amely rendszerint gyakori és sürgős vizelési ingerként, vizelettartási nehézségként vagy képtelenségként (inkontinencia), vizeletszivárgásként jelentkezhet. A prosztata leggyakoribb állapotai, betegségei, illetve az általuk okozott panaszok az alábbiak.

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (benignus prosztata hyperplázia, BPH) – A prosztata természetes, az életkorral fokozatosan növekvő megnagyobbodása, amely 40 éves kor fölött egyre több férfit érint. Jóindulatú folyamat, de a méretváltozás több kellemetlen panaszt okoz.

A megnagyobbodott prosztata (BPH) inkontinenciát okozhat. A szerv nyomás alá helyezi a húgycsövet, emiatt egyrészt a vizelés lassúvá, szakaszossá válik, másrészt a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni. A félig telt hólyag miatt gyakori a szivárgás, illetve hirtelen alakul ki a túltöltődés és váratlanul jelentkezik a vizelési inger, ami sok esetben nem kontrollálható.

Túlfolyásos inkontinenciáról beszélünk, ha a vizeletszivárgás oka a húgyhólyag túltöltődése. Késztetéses inkontinencie esetén a vizeletvesztést hirtelen parancsoló inger előzi meg, ám a húgyhólyag gyors összehúzódása és a záróizmok gyengesége nem teszi lehetővé a vizeletvissztartást. Jellemző, hogy éjszaka is többször fel kell kelni vizelni. Stressz inkontinencia fennállásakor köhögéskor, tüsszentéskor, erőlködéskor cseppen el a vizelet.

Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás (prostatitis) rendszerint fertőzés következtében kialakuló, akut vagy krónikus gyulladás. Utóbbi nehezen felismerhető, csak bizonytalan alhasi kellemetlenség, vagy nehezen lokalizálható enyhe fájdalom jelzi.

A prosztatagyulladás gyakori, fájdalmas és sürgető vizeléssel járhat, amit a szerv duzzanata és gyulladása okoz. Krónikus gyulladás esetén a fájdalom kevésbé jellemző, ellenben a prosztata duzzanata miatt a jóindulatú megnagyobbodáshoz hasonlóan a sürgető vizelési inger és az esetleges vizelettartási képtlenség állandósul.

Prosztatarák

A prosztatarák a férfiak egyik leggyakoribb daganatos betegsége. Rosszindulatú folyamat, ám a férfiak számára jelentkező panaszok alapján nehezen különböztethető meg a szerv jóindulatú megnagyobbodásától. A növekvő daganat a másik kórképhez hasonlóan nyomja a húgycsövet, megakadályozza a húgyhólyag teljes kiürülését, ami gyakori és hirtelen fellépő vizelési ingert, sok esetben akaratlan vizeletszivárgást, inkontinenciát okoz.

Prosztataműtét utáni inkontinencia

A gyakori kórképek mellett jelentősen befolyásolhatja a prosztatát és az ezzel összefüggő vizelési panaszokat a prosztataműtét. A daganat miatt végzett műtét során sérülhet a vizelést szabályozó záróizom, vagy a működésüket szabályozó idegek, ezért átmeneti, vagy tartós inkontinencia léphet fel.

A legtöbb férfi tapasztal vizeletszivárgást a húgycsövön keresztül végzett prosztata műtét (TURP) után, ami napokon, akár heteken keresztül fennállhat, ám idővel rendszerint rendeződik. Ezt a műtétet végzik leggyakrabban prosztata megnagyobbodás esetén. Radikális prosztataeltávolítás után (amire prosztatarák miatt szokott sor kerülni) a vizeletszivárgás hetekig, hónapokig eltarthat, és az esetek 3%-ában véglegesen fennmarad.

A prosztatarák miatti sugárkezelés a húgyhólyag nyálkahártyáját is irritálja, érzékenyebbé teszi. Ez ún. hiperaktív hólyagot eredményezhet, ami gyakoribbá és sürgetőbbé teszi a vizelési inger jelentkezését.

Prosztata állapotfelmérő teszt
A panaszok értékelésére nemzetközileg elfogadott pontrendszer van érvényben, melyet az Amerikai Urológus Társaság dolgozott ki. A teszt hét kérdésből áll, a válaszok hatfélék lehetnek. Ez alapján kialakul egy pontszám 0 és 35 között, mely a panaszok súlyosságát jól jellemzi.
A prosztata teszt kitöltése

Természetes állapot vagy veszélyes betegség?

Ne felejtse, hogy a tünetek alapján az inkontinenciát kiváltó kórkép nem határozható meg, mivel a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, gyulladása illetve rosszindulatú daganata hasonló hatást fejt ki a húgyutakra és a hólyagra, így mindegyik esetben jelentkezik a gyakori vizelési ingerrel párosuló infontinencia. Sőt, korai stádiumban a prosztatarák nem okoz különösebb tüneteket, a vizelettartási zavarok csak nagyobb méretű daganatok esetén jelentkeznek.

A panaszok jelentkezése esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, mivel mindhárom kórkép kezelhető, továbbá az inkontinenciával járó panaszok tüneti kezelésére is léteznek megoldások. Rengeteg embernek van vizelettartási nehézsége, ezért ne szégyelljen beszélni róla orvosával. Orvosa minden bizonnyal rektális digitális vizsgálatot, illetve laboratóriumi vizsgálatokat végez majd, és ultrahang vizsgálatra is elküldi.

Hogyan kezelhető a férfi inkontinencia?

A prosztatabetegségek okozta vizelettartási zavarok kezelésére hasznosak lehetnek a medencefenék gyakorlatok férfiak számára is (férfi intimtorna), melyek során összehúzza, majd elernyeszti a medencefenék izmait. A hólyagtréning is hatásos lehet, amelynek segítségével megtanulhatja elnyomni a hirtelen jelentkező vizelési ingert.

Az orvos által felírható ún. anticholinerg gyógyszerek képesek meggátolni a hólyag görcsöt okozó idegi impulzusokat. Egyes esetekben prosztata műtétre is szükség lehet. A megfelelő kezelési mód kiválasztása függ a prosztatavizsgálat eredményétől, az inkontinencia típusától és a probléma súlyosságától.

Végül pedig rengetegféle inkontinencia termék létezik, ami jelentősen javíthat az életminőségén (pl. kondom katéter, többféle, férfiaknak kialakított inkontinenciabetét stb.)

A tökmag készítmények és a paradicsom jó hatásúak a prosztatára, ám önmagukban nem alkalmasak a folyamat visszafordítására.

Részletesen A vizelet inkontinencia kezelése | A prosztatamegnagyobbodás kezelése

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

Cikkajánló

Prosztata
A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-ben fejlesztette ki Dr. Richard J. Ablin. Kezdetekben a tesztet a prosztatarák kezelésében a recidíva (kiújulás) monitorozására használták, majd az 1990-es években az FDA jóváhagyta és elfogadta, hogy a vizsgálat alkalmas a primer prosztatarák megjóslására is.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.