Változások a rehabilitációs és rokkantsági ellátások szabályozásában

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A rehabilitációs és rokkantsági ellátások komplex minősítésére vonatkozó szabályozás 2024. május 1-től módosult. Összefoglaltuk a megváltozott munkaképességűeket érintő változásokat.

A komplex minősítés célja a kérelmező egészségi állapotának, a rehabilitálhatóságnak, a rehabilitáció lehetséges irányának, a rehabilitációs szükségleteknek, továbbá a rehabilitációhoz szükséges időtartamnak a megállapítása. Amennyiben a komplex vizsgálat (mely egészségügyi, foglalkozási és szociális szempontú vizsgálatokra terjed ki) minősítése során megállapításra kerül, hogy a kérelmező egészségi állapotának mértéke 60%-os, vagy kisebb mértékű, továbbá a jogszabályban meghatározott egyéb jogosultsági feltételekkel is rendelkezik, megváltozott munkaképességű személynek minősül.

Ellátásra való jogosultságság

Megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira jogosult az a kérelem benyújtásakor 15. életévét betöltött személy, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű (a továbbiakban: megváltozott munkaképességű személy), és aki

  • a kérelem benyújtását megelőző
  • 5 éven belül legalább 1095 napon át,
  • 10 éven belül legalább 2555 napon át vagy
  • 15 éven belül legalább 3650 napon át biztosított volt, és

rendszeres pénzellátásban nem részesül. Bár a keresőtevékenység megszűnése 2024. január 1-jétől nem jogosultsági feltétel, de a rendszeres pénzellátásban részesülés továbbra is megállapítást kizáró ok (táppénz).

A komplex minősítés kategóriái

A jogszabályban foglaltak szerint az alábbi minősítési kategóriák lehetségesek:

B1 – foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható (51-60% közötti egészségi állapot).

B2 – egészségi állapota alapján rehabilitálható, azonban a külön jogszabályban meghatározott egyéb körülményei miatt nem foglalkoztatható, foglalkozási rehabilitációja nem javasolt (51-60% közötti egészségi állapot).

C1 – tartós foglalkozási rehabilitációt igénylő személy (31-50% közötti egészségi állapot).

C2 – egészségi állapota alapján tartós rehabilitációt igényel, azonban a külön jogszabályban meghatározott egyéb körülményei miatt nem foglalkoztatható, foglalkozási rehabilitációja nem javasolt (31-50% közötti egészségi állapot).

D – csak folyamatos támogatással foglalkoztatható megváltozott munkaképességű munkavállaló (1-30% közötti egészségi állapot).

E – egészségkárosodása jelentős, önellátásra részben, vagy egyáltalán nem képes

Rokkantsági ellátásra jogosultak mindazok, akik B2, C2, D és E minősítési kategóriába tartoznak..

Rehabilitációs ellátásra jogosultak mindazok, akik B1 és C1 minősítési kategóriába tartoznak.

A két kategória között különbségek vannak. A rokkantsági ellátásra jogosultaknak, ha a komplex minősítés elindításakor a szükséges papírok benyújtásakor megvolt a megfelelő ledolgozott munkaidő, a jövedelem magasabb összeg lehet havonta, de egy maximált összegnél nem lehet több, bármennyi is volt előzőleg a keresete. Ugyanakkor a rokkantsági ellátás nem nyugdíjra jogosító időszak. A D és E kategóriába tartozók alanyi jogon közgyógyellátási igazolványra jogosultak.

A rehabilitációs ellátás nyugdíjra jogosító időszak, mivel vonják a nyugdíjjárulékot, azonban sokkal alacsonyabb az összege. A komplex minősítés felülvizsgálati időpontjára az ellátottnak kell jelentkeznie, érdemes a felülvizsgálat lejárta előtt 60 nappal beadni a leleteket, iratokat, különben az ellátás megszakad.

A komplex minősítés szempontjai 2024 május 1-től

Az egészségi állapot, valamint az önellátási képesség orvosszakmai szempontú vizsgálatát az NEFMI rendelet 1. melléklete szerint kell végezni, melyek nem változtak.

A szakértői vizsgálat történhet a szakértői bizottság által kijelölt vizsgálati helyszínén, az igénylő lakóhelyén, tartózkodási helyén, valamint iratok alapján. A személyes vizsgálat alkalmával az igénylő vigye magával, az eddig még be nem küldött egészségügyi dokumentációit (pld. zárójelentés) és a személyazonosításra szolgáló okmányait (személyi igazolvány, lakcím igazolvány, és a TAJ kártya). Érdemes a szedett gyógyszereinkről listát vinni, mert általában rákérdeznek. Ezek a kezelő orvosok által felírt gyógyszerek. Egyéb termékek, mint vitaminok, nyomelemek, étrendkiegészítők nem tartoznak ide.

Rehabilitálhatóság foglalkozási és szociális szempontú vizsgálatok, melyekben most változás történt és kiterjednek:

  • foglalkoztatási előzményekre,
  • tanulmányi előzményekre,
  • személyes érdeklődés összhangjára a foglalkoztatási lehetőségekkel,
  • életkorra,
  • mobilitási képességre, a lakóhely és a munkahely között,
  • életmódra, életvezetésre, önálló életvitelre,
  • képességre, az alkalmazkodásra a változáshoz,
  • kommunikációra és tájékozódásra,
  • érzelmi, családi és közösségi kapcsolatokra,
  • családtagok ellátására,
  • egyéb foglalkoztatást akadályozó, korlátozó tényezőkre,
  • a térség foglalkoztatási helyzetére, perspektívákra, a foglalkoztatás és az igénybe vehető kedvezményekre, támogatásokra az adott térségben.

A rehabilitálhatóság foglalkozási és szociális szempontú vizsgálata során pontozzák a kérelmező, vagy felülvizsgálaton részt vevő beteg körülményeit egy táblázat alapján. A táblázat és a pontozási rendszer megtalálható a https://kormany.hu/dokumentumtar/komplex-minosites weboldalon. A minősítéskor maximum 36 pont érhető el. Ha az eredmény eléri vagy meghaladja a 16 pontot, és egyik kérdésnél sem kapott 0 pontot (erre 4 esetben van lehetőség) a megváltozott munkaképességű személy rehabilitálható. Tehát B1 vagy C1 kategóriába kerül egészségi állapota szerint.

A rehabilitálhatóság foglalkozási és szociális szempontú vizsgálat során amennyiben nem éri el a 16 pontot, egyes szempontok közül (4 szempont) 0 pontot kapott, a megváltozott munkaképességű személy rehabilitációja nem javasolt.

A fenti változtatások a 2024. május 1. után beadott komplex minősítésekre érvényesek, akár új kérelem, akár felülvizsgálat miatt lesz szükséges.

Kitöltendő nyomtatványok

A 2024 május 1. után kitöltendó nyomtatványok megtalálhatóak a szocialisportal.hu/nyomtatvanyok oldalon.

  • Adatlap, melynek kitöltését tájékoztató segíti.
  • Adatlap melléklet-biztosítási idők- ezek alapján dől el, hogy kaphat –e a kérelmező ellátást, ill. milyen összegben (mind a munkaidő, mint a keresetek esetében kikérik az illetékes szervek nyilvántartását)
  • Nyilatkozat a szakértői minősítéshez
  • Orvosi beutaló- melyet a háziorvos tölt ki (ez általában pár nap). Érdemes tudni, hogy érvényessége 1 hónap. Ezért különösen fontos, hogy a vizsgálatok eredményeivel visszamenjünk a körzeti orvoshoz, pontosan ismerje egészségi állapotunkat.
  • A komplex minősítést kérők egészségügyi állapotát alátámasztó dokumentációk (orvosi leletek, fénymásolva)

A fenti dokumentumok kitöltve leadhatóak személyesen a Kormányablakban, az adott lakcím szerinti Vármegyei Kormányhivatalokban, vagy postán a lakhely szerinti illetékes Kormányhivatal rehabilitációs osztályára, illetve (Ügyfélkapu megléte esetén) az Epapír felületen.

Összeállította: Huszár Zsoltné, dr. szakgyógyszerész
Források: Szociális Ágazati Portál; Kormany.hu Dokumentumtár; jogszabályok: 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendeletet és 17/2024 BM rendelet

Cikkajánló

Ízületi merevség
Ízületi merevség

Mi állhat az ízületi merevség hátterében?

Nyári szezon
Nyári szezon

Íme, a kozmetikus tanácsai.

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.