Eddig őrzik meg a klinikák, rendelők a leleteinket

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A betegek egészségügyi dokumentációit, így például a laborleleteket, ambuláns lapokat 30 évig kell megőriznie a klinikának és a rendelőintézetnek, de más a helyzet a zárójelentésekkel és a röntgenfelvételekkel. Évente 75 millió egészségügyi dokumentum keletkezik hazánkban.

Egyik olvasónk azt szerette volna megtudni, hogy gyermekkorában milyen betegségekkel kezelték, milyen gyógyszereket kapott a gyermekklinikán, milyen zárójelentés készült abban az időben, ugyanis szülei nem őrizték meg ezeket a fontos iratokat. Azt is szeretné tudni a 40 éves férfi, milyen kérelmet kell benyújtania, hogy betekinthessen a 80-as és a 90-es években készült szakellátási kezelőlapokba, kórházi zárójelentésekbe.

Az általunk megkérdezett egészségügyi jogásztól megtudtuk: az adott dokumentációkat 30 évig, míg a zárójelentéseket 50 évig kell megőriznie a kórházaknak vagy a rendelőintézeteknek, így a 40 éves beteg csupán a 10 éves korától rendelkezésre álló leleteket tudja kikérni. Amennyiben zárójelentés is készült abban az időben, akkor azok születésétől kezdve megtalálhatóak. Ezeket a dokumentumokat azonban írásban kell kérvényeznie az adott intézménynél vagy annak jogutódjánál.

Milyen dokumentumot mennyi ideig őriznek meg?

  • Az egészségügyi dokumentációt (pl. laborleletek, ambuláns lapok) 30 évig, míg a zárójelentést 50 évig kell megőriznie az adott egészségügyi intézménynek. Amennyiben indokolt a további nyilvántartás, például kezelés vagy tudományos kutatás érdekében, akkor tovább is megtarthatóak ezek a dokumentációk.
  • A röntgen, CT felvételeket 10 évig, az erről készült leleteket 30 évig kell megőriznie az intézménynek.
  • A vényeket 5 évig tárolják.

Miként kérhető ki a dokumentáció?

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján az egészségügyi dokumentáció másolatának kiadását kérvény alapján igényelhetjük.

Néhány egészségügyi intézmény letölthető kérelmei: Semmelweis Egyetem | Debreceni Egyetem Klinikai Központ

A kérelem benyújtására jogosult az érintett vagy annak törvényes képviselője, hozzátartozója.

A beteg halála után annak törvényes képviselője, közeli hozzátartozója, valamint örököse jogosult a halál okával összefüggő vagy összefüggésbe hozható, továbbá a halál bekövetkezését megelőző gyógykezeléssel kapcsolatos egészségügyi adatokat megismerni, a dokumentációba betekinteni, valamint azokról kivonatot, másolatot készíteni.

Mire jogosult a beteg a leletek kapcsán?

A páciens a fekvőbeteg-gyógyintézetből történő elbocsátásakor zárójelentést kap, a járóbeteg-szakellátás kezelésének befejezésekor pedig ambuláns ellátási lapot adnak számára. Ha gyógykezelésen volt, akkor erről is kérhet tájékoztatást.

Joga van a betegnek a rá vonatkozó egészségügyi adatokat megismernie, abba betekintenie, azokról kivonatot vagy másolatot készítenie vagy másolatot kapnia (az első másolat ingyenes). A beteg jogosult az általa pontatlannak vagy hiányosnak vélt egészségügyi dokumentáció kiegészítését, kijavítását kezdeményezni.

Mi változott az EESZT bevezetésével?

2017-ben jött létre az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) szolgáltatás, ahol a kezelésekkel kapcsolatos adatok és dokumentációk (orvosi receptek, beutalók, leletek és zárójelentések) már online felületen is elérhetővé válnak a betegek és az őket ellátók részére, azonban csak a 2017. november 1. napjától történt, közfinanszírozott ellátásairól készült egészségügyi dokumentációkat lehet megtekinteni, letölteni, illetve kinyomtatni.

Az adatok egy központi elektronikus rendszerbe kerültek, ezzel láthatóvá váltak a különböző ellátási helyek számára a szükséges információk. Fontos tudni, hogy a felhasználók rendelkezhetnek arról, hogy az adataikhoz pontosan kik férhetnek hozzá, ezen felül pedig nyomon követhetik, hogy mikor és melyik intézmény kérte le, pontosan mely adatait.

Az EESZT-ben kezelt dokumentáció

Évente 75 millió egészségügyi dokumentumot (lelet, ambuláns adatlap, zárójelentés) és közel 180 millió orvos-beteg találkozást regisztrálnak az EESZT-ben online módon. Több mint 600 millió recept adata látható a rendszerben, ez naponta átlagosan 800 ezer új receptet jelent.

Szerző: Tóth András, újsáígró - WEBBeteg

Cikkajánló

Érbetegségek
Érbetegségek

Növekvő súly, növekvő gondok.

Utazási betegség
Utazási betegség

Hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Orvos szakértő: Dr. Méhes Gábor
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.