Jó-e a csípős paprika torokfájás ellen?
Egyre általánosabb vélekedés szerint a csípős fűszerek felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, megtisztítják és felszabadítják a légutakat. De a fül-orr-gégészek szerint ez nem biztos, hogy így van.
Közkeletű vélekedés, hogy egy tányér csípős babétel, vagy egy tüzes indiai curry-s fogás csodákat művel, egyszóval a pikáns ételek megoldást jelentenek, ha kapar vagy fáj a torkunk. Sokan egyfajta léggúttísztítónak látják a chilit és társait, melyek elpusztítják a különböző kórokozókat. De prof. Michael Deeg, a Német Fül-orr-gégész Szakorvosok Egyesületének tagja szerint ez tévedés. Aki ezt a módszert alkalmazza, csupán becsapja a szájüregében található érzőidegeket: a csípősség elnyomja a torokfájást, de nem szünteti meg azt – mondja Deeg.
A hatás a chili- és egyéb csípős paprikákban, fűszerekben megtalálható kapszaicinnek köszönhető, melyet 1876-ban fedeztek fel. A kapszaicin színtelen, szagtalan anyag, vízben oldhatatlan (ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni).
Az enyhülés csak átmeneti
Csípős étel, fűszer fogyasztása után több folyamat indul el a szervezetben: endorfin, azaz "boldogsághormon" szabadul fel, mely kellemes érzést okoz, ezenkívül a kapszaicin idegvégződésekre gyakorolt hatása miatt a torok, a szájüreg és a garat egy időre érzéketlenné válik, ezért tapasztalható a fájdalom enyhülése. Rövid idő elteltével azonban ez a hatás elmúlik, s a fájdalom visszatér.
WEBBeteg
Forrás: focus.de
Lektorálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus