Hogyan csökkenthető az otthoni dohányzás mértéke?

Medipress
megjelent:

A munkahelyen és nyilvános helyeken történő dohányzást tiltó törvények, sikeres eredményeket mutatnak: skót kutatók azt jelentették, hogy ritkábban kerülnek kórházba az asztmás gyermekek is. Eddig is ismert volt a dohányfüst, főleg a gyermekek körében káros, az asztma előfordulását növelő hatása.

„Ez a új tanulmány nem a népesség egészét, hanem csak a gyermekeket figyelte” - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Jill Pell, a Glasgowi Egyetem professzora.

A COPD teszt
Gyorstesztünk segíthet, hogy megállapítsa, Ön mennyire veszélyeztetett COPD betegségben.

2006 márciusában megalakult a Smoking, Health and Social Care Act csoport Skóciában, és betiltották a dohányzást a zárt közösségi-, és munkahelyeken.

A tanulmányban Pell és kollégái, a 2000 és 2009 októbere közötti, asztmás kórházi felvételeket vizsgálták, a15 éves vagy annál fiatalabb gyermekek körében.

A COPD teszt

A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást megakadályozhatja.
Az asztma jelei

A kutatás eredményei alapján, 21 415 asztma miatti kórházi felvételt találtak. A dohányzást betiltó törvény meghozása előtt, a korházba kerülések átlagosan 5,2 százalékkal növekedtek évente, míg beiktatása után, átlagban 18,2 százaléknyi visszaesést figyeltek meg.

„A skóciai eredmények szerint, a törvény a hatókörén kívül is eredményeket mutat” - mondta el Pell. „Skóciában csökkent az otthoni dohányzás, így a gyermekek is kevesebb füstöt lélegeznek be. A törvény általános hatással van a dohányzási szokásokra.”

Pell biztosan állítja, hogy ezek az eredmények már az Egyesült Államokban is megfigyelhetőek, mióta a törvény itt is beiktatásra került.

Amikor a törvényhozás először került szóba, néhányan attól tartottak, hogy a munkahelyi és közterületi helyeken való dohányzás betiltása, megnöveli az otthoni dohányzást.

A félelmekkel ellentétben csökkent az otthoni dohányzás mennyisége is. „A tanulmány eredményei megerősítették a gyerekek dohányfüstmentes környezetének előnyeit” - nyilatkozta Dr. E. Rand Sutherland, a denveri Nemzetközi Zsidó Egészségközpont tüdő osztályának és intenzív részlegének főnöke.

„Továbbá a tanulmány azt sugallja, hogy nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is élvezhetik a dohányzásmentes politika előnyeit, mely főleg a munkahelyeket és a közterületeket célozza.”

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.