A teljes kiőrlésű gabona kedvező hatása

Medipress
megjelent:

A reggeli gabonapehely, különösen a teljes kiőrlésű változat fogyasztása, csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a magas vérnyomás kialakulásának, körülbelül 20 százalékkal alacsonyabb kockázata tapasztalható azok esetében, akik hetente legalább hétszer fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonapelyhet – számolt be a kutatás vezetője, Dr. Jinesh Kochar, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center munkatársa.

A többi egészséges szokással, többek között az alacsony nátriumbevitel és a gyakori testmozgás mellett, a teljes kiőrlésű gabona bevitele - ebből a könnyen hozzáférhető forrásból - jelentősen csökkentheti a krónikus magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Az Amerikai Szív Társaság atlantai konferenciáján közzétett kutatásban, Kochar kutatócsoportja 13 368 férfi orvos adatait vizsgálta, akik az 1982-ben megindított Physicians Health Study I nevű, nagyszabású tanulmányban vettek részt. Az önkéntesek közül a vizsgálat kezdetén senki sem szenvedett magas vérnyomásban, a több mint 16 éves lekövetés alatt azonban 7267 férfiban alakult ki hipertenzió.

A szívbetegség és a stroke kockázatát megnövelő magas vérnyomás, az első számú haláloknak számít az Egyesült Államokban.

Ajánlatos naponta gabonapelyhet fogyasztani

Az eredmények azt mutatták, hogy a heti 2-6 alkalommal történő gabonapehely fogyasztás, a magas vérnyomás kockázatának 16 százalékos mérséklődését eredményezte, heti legalább hétszeri fogyasztás, pedig a kockázat 25 százalékos csökkenését okozta.

Kochar és munkatársai azt is kimutatták, hogy más tényezők, köztük a dohányzás, a testsúly, az alkoholfogyasztás, a zöldség és gyümölcsfogyasztás, a testmozgás beszámítása esetén is jelentős eltérés figyelhető meg, bár ez esetben a csökkenés kisebb: 12 százalék heti 2-6 napi gabonapehely fogyasztás, és 19 százalék heti legalább hétszeri fogyasztás esetén.

A kutatók azt is hozzátették, hogy a magas vérnyomással kapcsolatos összefüggés, teljes kiőrlésű gabona esetében erősebbnek mutatkozott, mint a finomított gabonapelyhek esetében. Kochar úgy véli, a hatás részben a teljes kiőrlésű gabona magas rosttartalmának köszönhető.

A teljes kiőrlésű gabona ezen kívül kiváló mikrotápanyag forrás is, és növeli az inzulinérzékenységet, illetve gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Medipress

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő