A vérnyomáscsökkentőt pontosan szedő betegek tovább élnek

MTI
megjelent:

Átlag egy nappal hosszabbítja meg a magas vérnyomásban szenvedők életét minden egyes hónapnyi pontos gyógyszerszedés - állapították meg egy nagyszabású amerikai követéses tanulmány készítői.

Mióta a magas vérnyomást megfelelő gyógyszerekkel eredményesen tudják kezelni, vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy ezáltal jelentősen csökkenthető a szélütés vagy a szívinfarktus kockázata. Egy évtizedekkel korábban végzett tanulmány résztvevőinek ismételt vizsgálata most először azt is igazolta, hogy a hatékonyan csökkentett vérnyomású beteg jóval tovább is él.

A kezelés jelentősen javítja az életkilátásokat

A különböző hatásmóddal működő vérnyomáscsökkentők hatékonyságának bizonyítására számos nagyszabású vizsgálatot folytatnak. Ezek közé tartozik az alapvetően vizelethajtó hatású klórtalidon tanulmányozása, amelyet a nyolcvanas évek közepén vizsgáltak a SHEP elnevezésű tanulmányban.

A SHEP csaknem ötezer résztvevőjét 1985-1988 között gyűjtötték össze. Valamennyiük szisztolés vérnyomása (a vérnyomásmérés első értéke) volt emelkedett. A betegek megfigyelése öt évig tartott és a gyógyszer abban az időszakban hatékonyan csökkentette a vérnyomást és ezzel együtt az agyi katasztrófa és az infarktus gyakoriságát. Valamennyiüknek javasolták, hogy folytassák a gyógyszer szedését.

Majd két évtizeddel a szakemberek újravizsgálták a SHEP vizsgálati alanyainak állapotát, beleértve azokét is, akik a tanulmány során a hatásos tablettától megkülönbözhetetlen álgyógyszert, placebót szedtek.

A halálozási statisztikák egyértelműen bebizonyították, hogy a hatásos vérnyomáscsökkentőt pontosan szedő betegek átlagos életkilátása szív-és érrendszeri halálozás szempontjából jelentősen hosszabb volt, mint a kezeletlen csoport tagjaié, a teljes időszakra vonatkozóan a klórtalidon kezelés mintegy 31 százalékkal javította az életkilátásokat.

John B. Kostis és munkatársainak közleményét az Amerikai Orvosszövetség hetilapja, a JAMA közölte.

A gyógyszerszedés szabályai

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. A gyógyszerszedés szabályai>>

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.