A hypertonia kezelése csökkenti az elbutulást

Független Hírügynökség
megjelent:

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésével, 13 százalékkal is csökkenhet a demencia előfordulása - adta hírül a Lancet Neurology című orvosi folyóiratra hivatkozva a BBC brit közszolgálati tévé és rádió honlapja.

Az időskori elbutulás és a magas vérnyomás összefüggésének pontos oka nem ismeretes. De hogy létezik valamilyen összefüggés, azt már más kutatások is kimutatták.

A brit kísérletben közel 4 ezer magas vérnyomású idős személy vett részt. A kísérletet nagyon gyorsan le is állították, annyira nyilvánvaló volt az eredmény. A kezelésben részesülő csoportban, ugyanis annyival ritkábban fordult elő szívbetegség és agyvérzés, hogy etikátlan lett volna a kontrollcsoporttól tartósabban megtagadni a gyógyszert.

Más korcsoportokban végzett három hasonló kutatás eredményeit összevetve, azonban a tudósok levonták a következtetést, hogy a magas vérnyomás kezelése 13 százalékkal csökkenti az időskori elbutulás valószínűségét.

Általában az emberek negyedének van magas vérnyomása, sok esetben kiderítetlenül vagy kezeletlenül.

Az időskori elbutulásnak egyre nagyobb jelentőséget ad a fejlett országokban a társadalmak elöregedése. Gyors ütemben nő az idősek aránya, és ezen a korcsoporton belül is a 80 felettieké.

(FH)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.