Magas a vérnyomása? Segíthet a lépcsőzés

MTI
megjelent:

Nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem erősíti a lábizmokat a lépcsőzés, különösen az ösztrogénhormon hiányában szenvedő klimaxos nőknél, akik hajlamosak a szív- és érrendszeri és izomproblémákra - derítette ki az Észak-amerikai Menopauza Társaság Menopause című folyóiratában közzétett új tanulmány.

Nehéz a megfelelő mozgásformát kiválasztani a menopauza utáni nők számára, mivel egyes sportok egészségi problémákat okozhatnak. A nagy intenzitású rezisztencia edzés hatékony lehet a korral járó izomvesztés feltartóztatására, ám fennáll a kockázata annak, hogy növeli a vérnyomást a magas vérnyomásban és a magas vérnyomás előszobájában lévő középkorúaknál. Ezt a negatív hatást ellensúlyozhatja az aerobik és a rezisztencia edzések kombinálása, de létezhetnek akadályok, amelyek miatt sok nő nem végezheti azokat.

Magas vérnyomás
A legtöbb magas vérnyomástól szenvedő betegnél nincsenek különleges tünetek, sokszor még akkor sem, ha a vérnyomás veszélyesen magas tartományban van. Ha mégis kialakul panasz, az általában tompa fejfájás, látászavar, rossz közérzet, esetleg orrvérzés, legsúlyosabb esetben eszméletvesztés.

A lépcsőzés azonban kombinálja az aerobik és a rezisztencia edzés előnyeit, mivel javítja a vérkeringést és erősíti a lábizmokat anélkül, hogy el kellene hagyni az épületet, vagy fizetni kellene az edzőteremben. Ráadásul segít a zsírégetésben és csökkenti a csontritkulás kockázatát is. Ezen tanulmány előtt még nem vizsgálták, hogy a lépcsőmászás miként hat a vérnyomásra, az artériák rugalmasságára.

A tanulmányba magas vérnyomás 2. stádiumában szenvedő - 160/100 Hgmm-nél magasabb vérnyomás -, klimax utáni koreai nőket vontak be, akik hetente négy alkalommal 192 lépcsőt másztak meg naponta kettő-öt alkalommal.

A lépcsőzéssel rugalmasabbá váltak ereik, csökkent vérnyomásuk és erősödött lábizomzatuk

"Ez a tanulmány megmutatta, hogy egyszerű életmódváltások, mint a lépcsőzés, hatékony lehet a menopauza negatív hatásainak, az érrendszer és a lábizomzat öregedésének a megelőzésében vagy csökkentésében a magas vérnyomásban szenvedő, posztmenopauzás nők esetében" - idézte JoAnn Pinkertont, a NAMS igazgatóját a medicalspress.com orvostudományi hírportál.

Bővebben Magas vérnyomás - Mikor forduljunk orvoshoz?

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.