DASH diéta - Étrendi ajánlások magas vérnyomás ellen

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Az Amerikában összeállított DASH diéta egy olyan étrendet jelöl, amely elsősorban a magas vérnyomás kialakulásának megelőzését és kezelését célozza meg. Az alábbi angol kifejezés kezdőbetűiből álló mozaikszó: Dietary Approaches to Stop Hypertension, amely jelentése magyarul: a magas vérnyomás megállítása táplálkozási szempontból.

A magas vérnyomás (hypertonia) népbetegség hazánkban is, amelynek kialakulása a genetikai tényezők mellett többek között a táplálkozási szokásainktól is függ. A DASH-diéta célja a vérnyomás normális szinten tartása, a magas vérnyomás csökkentése, a szövődmények megelőzése, a táplálkozással befolyásolható rizikófaktorok csökkentése (például elhízás, emelkedett vérzsírszintek, magas sófogyasztás, hiányos kálium-, kalcium-, magnéziumfogyasztás).

A DASH diéta főbb jellemzői

Az étrend főbb jellemzői közé olyan táplálkozási és életmódbeli ajánlások tartoznak, amelyek minden ember számára követendő példát jelenthetnek.

Energiabevitel, energiát szolgáltató tápanyagok

Az étrend energiatartalma igazodjon a szervezet szükségleteihez, túlsúly esetén pedig az ideális testtömeg eléréséhez (20-25 kcal/testtömegkilogramm). A szénhidrátok a fő energia- és élelmirost-források, ennek bevitelaránya 55 energiaszázalák (E%), az étrend zsírtartalma kb. 27 E%, amelyből mindössze 6 E% legyen a telített zsírok aránya. A fehérjeszükséglet pedig kb. 18 E%.

Rostok

Rostban gazdag ételek fogyasztására kell törekedni, naponta minimum 30 gramm mennyiségben, elsősorban vízben oldódó rostok ajánlottak. Ehhez társuljon bőséges folyadékfogyasztás is, így nagyobb teltségérzet alakul ki, valamint a rostok segítik a megfelelő vérzsírszintek elérését azáltal, hogy megkötik az epesavak egy részét a vékonybélben.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok megfelelő aránya szintén hangsúlyos szerepet kap a DASH diéta összeállítása során.

A legfontosabb a nátrium (Na) bevitel korlátozása, amely egyik fő alkotóeleme a konyhasónak (nátrium-kloridnak). Egészséges felnőttek számára 2400 mg Na-bevitel ajánlott, diagnosztizált magas vérnyomásban szenvedőknek legfeljebb 1500 mg mennyiség ajánlott naponta a DASH-diéta szerint. Ezt úgy lehet elérni, ha figyelünk a nyersanyagok összeválogatására, és minél kevésbé feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, valamint kerüljük az ételek utólagos sózását. Keressük a boltok polcain a nátriumszegény konyhasót.

Ez is érdekelheti A sófogyasztás és a magas vérnyomás - Mi az összefüggés?

A nátrium csökkentésével emelkedni fog a kálium bevitele, melyből kb. 4700 mg javasolt, kalciumból 1250 mg, magnéziumból pedig 500 mg naponta – ezek jótékonyan befolyásolják a szív- és érrendszer egészségét.

Hogyan is néz ki a DASH diéta a gyakorlatban?

Szénhidrátok közül a teljes kiőrlésű gabonaipari termékeket, a rizst, kölest, bulgurt, teljes kiőrlésű gabonából készült tésztaféléket, zabot és egyéb cereáliákat, nem cukrozott gabonapelyheket, extrudált vagy puffasztott készítményeket válasszunk.

A zöldségek és gyümölcsök fontos kálium-, magnézium- és élelmirost-források, fogyasszunk naponta minimum 4 alkalommal cukrozatlan zöldség- és gyümölcsleveket, friss vagy párolt zöldségeket, salátákat, gyümölcsöket, hetente 3-4 alkalommal aszalványokat. A száraz hüvelyesek, az olajos magvak (sózatlan!) és diófélék gazdag ásványianyag-tartalommal, emellett értékes fehérjetartalommal bírnak, ezért mindennap fogyasszunk belőlük, pl. 2 evőkanál olajos magot, vagy 3 dkg diófélét, vagy 10 dkg főtt babot, lencsét.

A tej és tejtermékek bőségesen tartalmaznak kalciumot és fehérjét, válasszunk zsírszegény (light) termékeket, és naponta 2 alkalommal fogyasszunk tejet, joghurtot, sajtot vagy kefirt.

Amennyiben nem vegetáriánus és fogyaszt húst, a húsfélék közül a soványabb változatokat részesítse előnyben, például csirkemell bőr nélkül, sertéskaraj, halak (pl. hering, lazac, busa). Ezeket grillezve, roston vagy sütőzacskóban érdemes elkészíteni minél kevesebb zsiradék hozzáadásával. Zsírok közül kerüljük a telített zsírsavakban gazdag állati zsiradékokat, és inkább növényi olajokat válasszunk helyettük, például repceolaj, olívaolaj.

A magas koffeintartalmú italok fogyasztása magas vérnyomás esetén nem ajánlott. Helyette javasolt inkább a koffeinmentes változat, vagy a pótkávé.

Mit kerüljünk?

A DASH diéta szerint összeállított étrendben nincs helye édességeknek, vörös húsoknak és a cukrozott üdítőitaloknak, és kerülni kell a magas sótartalmú, pácolt, füstölt, savanyított élelmiszereket.

Életmódtanácsok

Az életmód változtatására is szükség van, mozgásszegény életmód helyett minél több testmozgás és fizikai aktivitás javasolt, hiszen ennek is gyógyító hatása van a helytelen vérnyomásértékekre.

Fontos, hogy vérnyomásunkat rendszeresen ellenőrizzük otthonunkban vagy háziorvosunknál, erről vérnyomásnaplót vezessünk. Magasabb értékek esetén fogadjuk el orvosunk javaslatát, aki szükség esetén a gyógyszeres kezelés mellett dönthet. Mindazonáltal, az étrend és életmód megváltoztatása mindenki számára ajánlott a hosszú távon egészségre gyakorolt jótékony előnyei miatt. Kérjük szakember segítségét az egyénre szabott helyes étrend összeállításához.

Tovább

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

Hypertonia - Dr. Tislér András
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest