Kicsivel kevesebb konyhasó is sokat segítene

MTI
megjelent:

Ha az Egyesült Államokban csak egy kicsit sikerülne az ételek sózását visszafogni, a szívbetegségek vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás jelentősen csökkenne. Az erről szóló előadás az Amerikai Szív Társaság konferenciáján hangzott el Floridában.

Mérések szerint az amerikaiak, átlagosan 9-12 gramm konyhasót fogyasztanak naponta, és az európai számítások szerint mi sem eszünk meg kevesebbet. Kirsten Bibbins-Domingo és munkatársai olyan számítógépes programot dolgoztak ki, mellyel modellezték a felnőtt lakosság sófogyasztásának, valamint szív- és érrendszeri halálozásának összefüggését.

Tudta?

A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól

A mai társadalomban a legtöbb konyhasó, nem az asztalra kerülő ételre szórva jut a gyomrunkba, hanem a péknél vásárolt kenyérfélékben, a készételek mindenféle formájában vagy a konzervekben található.

A táplálkozástudomány szakértői szerint, napi 5-6 gramm só volna egészséges, mert sok bizonyíték van arra, hogy a túlzott sózás emeli a vérnyomást és fokozhatja a vízvisszatartást, ami különösen szívelégtelenségben hátrányos.

A számítógépes modellezés lehetővé tette, hogy kiszámítsák, az USA területén 2010 és 2019 között hogyan alakulna az infarktus vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás, ha csökkenne a konyhasó fogyasztása.

Az élelmiszeriparban kellene változtatni

Hangsúlyozták, hogy az amerikai lakosság, főleg az élelmiszeripar fejlődése miatt, az 1970-es évekhez mérve mintegy 50 százalékkal több sót eszik és a magas vérnyomás betegség előfordulása ezzel szinte párhuzamosan, hasonló mértékben nőtt.

Ha csupán napi egy grammal kevesebb só lenne az ételben-italban, azt az emberek ízlelése nem is érzékelné, viszont az Egyesült Államokban 250 ezerrel kevesebb szív- és érbetegség keletkezne, és egy évtized alatt 200 ezer emberrel kevesebben halnának meg. Ha a sóbevitel a felére csökkenne, tehát az amerikaiak csak napi hat grammot fogyasztanának, több mint egymillióval lenne alacsonyabb a halálozás.

Kirsten Bibbins-Domingo kiemelte előadásában: az Egyesült Királyságban az élelmiszeripar önként vállalta, hogy mérsékli a sóhasználatot a konzervek, tartós ételek készítése során. "A döntéshozók is hozzájárulhatnának ehhez az USA-ban, ha megfelelő szabályozás történne" - tette hozzá.

(MTI)

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest