Egyszerű módszer a koleszterin csökkentésére - új kutatás

MTI
megjelent:

A sok lenmagot tartalmazó étrend, hatásosan csökkenti a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezőjének, a "rossz" koleszterinnek a mennyiségét a vérben. Az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozó tanulmányt, az American Journal of Clinical Nutrition száma közölte.

Manapság a len főleg a belőle készült, elegáns ruhák miatt népszerű. A lenmag azonban egykoron az emberiség táplálkozásának egyik alapvető része is volt - és az új, tudományos eredmények alapján elképzelhető, hogy ismét azzá válik, ugyanis kutatások szerint a lenmag hatékonyan képes csökkenteni a koleszterin szinjét.

A kínai An Pan vezette azt a nemzetközi kutatócsoportot, amelyik összegyűjtötte az utolsó tíz év orvosi szakirodalmának összes olyan tanulmányát, amely a lenmagnak a vérzsírok alakulására vonatkozó hatásával foglalkozott. A munkacsoport még azokkal a kutatókkal is igyekezett kapcsolatba lépni, akik ezt a kérdést vizsgálták ugyan, de eredményeiket nem közölték.

A statisztikai értékelésbe végül 28 tanulmány adatai kerültek. A felmérések szerzői összesen 1381 személyt vizsgáltak. A munkákban megfelelő összehasonlító adatok is szerepeltek, például a lenmagot tartalmazó étrend hatását a napraforgómag koleszterincsökkentő tulajdonságával vetették össze.

Átlagosan két hónapos kezelésben részesítették a tesztalanyokat

A szakirodalomból kiemelt vizsgálatok vezetői igen változó ideig alkalmazták a lenmaggal dúsított étrendet: voltak vizsgálati alanyok, akik csak két hétig fogyasztottak ilyen diétát, de voltak olyanok, akik 52 héten keresztül kapták ezt a kosztot. Az átlag a két hónapos kezelés volt.

A lenmagban gazdag étkezés a "rossz" LDL-koleszterin szintjét jelentősen csökkentette. Az egyéb vérzsírok mennyiségét érdemlegesen nem befolyásolta, tehát a "hasznos" HDL-koleszterin szint nem emelkedett.

A kutatók azt is megnézték, hogy volt-e valami eltérés a nők és a férfiak vérzsírszintjének változásában a lenmag fogyasztásának hatására.

Kiderült, hogy a nők koleszterinértéke a lenmag evésére sokkal erőteljesebben javult, mint a férfiaké. Különösen a korosodó asszonyok laboratóriumi eredményei lettek lényegesen jobbak.

A kutatók kiemelték, hogy a "rossz" koleszterin vérszintje annál nagyobb mértékben csökkent, minél magasabb volt a koleszterinszint. Ez azt jelenti, hogy kórosabb érték esetén a kedvező is hatás mérhetően nagyobb.

(MTI)

Cikkajánló

Láz, fájdalom?
Láz, fájdalom?

Csillapítsa tüneteit együtt, egyszerűen! (x)

A megfázás szövődményei
A megfázás szövődményei

Mik lehetnek ezek?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Érközpont és WEBBeteg - Dr. Antal Szilvia, érsebész és Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest