Miért veszélyes a kínai konyha?
A magas vérnyomásban szenvedő kínaiaknak csak egynegyede tud a bajáról, és csak 19 százalék szed rá gyógyszert. Kínában évente 2,3 millió ember halálát okozza a magas vérnyomás, és ebben a hagyományos kínai ételek magas sótartalma a ludas - állapították meg egy kedden közzétett tanulmányban.
A New Orleans-i Tulane Közegészségügyi Egyetemen Csiang Ho professzor vezetésével, a kutatók 170 ezer 40 év feletti kínairól készült, országos reprezentatív minta alapján dolgoztak.
A sószegény étrend érvédő hatásai |
A konyhasóban szegény étrend vérnyomáscsökkentő hatása régóta ismert, ám ausztrál kutatók vizsgálata alapján kiderült, a csökkentett sómennyiség a verőerek tágulékonyságát is növeli. A sószegény étrend érvédő hatásai>> |
A 2,3 millió halálozásból 1,3 millió számít idő előttinek, ami azt jelenti, hogy a páciens még nem érte el a 72 évet férfiak esetében, és a 75 évet nőknél.
Ennyi volt ugyanis a várható élettartam 2005-ben Kínában.
A magas vérnyomásban szenvedő kínaiaknak csak egynegyede tud a bajáról, és csak 19 százalék szed rá gyógyszert.
"A magas vérnyomás a vezető megelőzhető halálok Kínában" - állapította meg a tanulmány. A szerzők szerint az eredmény "váratlan és döbbenetes".
A vérnyomásmérés |
A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást? |
A kutatók szerint Kínában ugyanolyan figyelmet kellene fordítani a magas vérnyomásra, mint a fertőző betegségekre.
Mindenekelőtt életmódbeli változtatásra lenne szükség, vagyis csökkenteni kellene az ételekben a hagyományos kínai konyhában nagyon kedvelt sót.
A tanulmány a Lancet című brit orvosi hetilapban jelent meg.
(FH)