A cukros üdítőitalok emelik a vérnyomást

MTI
megjelent:

Csökken a vérnyomása annak, aki mérsékli az agyoncukrozott üdítők rendszeres és bőséges fogyasztását - derült ki az Amerikai Szívgyógyász Társaság folyóiratában, a Circulation című szaklapban közzétett tanulmányból.

Az édes üdítőitalok, a sok folyadékra vágyó emberek legnagyobb cukorbevitelét jelenthetik. Liwei Chen és munkatársai, emberen vizsgálták a korábbi állatkísérletek adatait, amelyek azt mutatták, hogy a fokozott cukorfogyasztás emeli a vérnyomást, még akkor is, ha az ezzel kapcsolatos súlynövekedés hatását leszámítják.

Chen emlékeztetett arra, hogy statisztikai adatok szerint, az átlagos amerikai felnőtt naponta legalább 2-3 pohár cukros üdítőitalt iszik, de igen sokan valósággal kólafüggővé válnak, és az előbbi mennyiségnek a többszörösét is magukba döntik. A kutatók vizsgálatukban csak a szőlőcukorral, vagy fruktózban gazdag sziruppal édesített italokat használták.

Azt már korábban igazolták, hogy aki sok cukros üdítőt fogyaszt, az gyakrabban lesz cukorbeteg,, meghízik és a vérzsír szintje is kórossá válik. A vérnyomás esetleges változására vonatkozó adatok azonban eddig hiányoztak.

Napi egy pohárral kevesebb üdítő már segíthet

A munkacsoport 810, 25-79 éves felnőttel foglalkozott, akiknek kezdődő magas vérnyomását már előzőleg mérésekkel bizonyították. A résztvevők napi kalóriafogyasztását, étkezését és folyadékfelvételét megmérték a vizsgálat kezdetén, a 6-dik hónap végén és 18 hónap megfigyelési idő után.

A vérnyomásra vonatkozó egyéb kockázati tényezők leszámítását követően azt találták, hogy átlagosan napi egy pohárral kevesebb cukros üdítő fogyasztása, másfél év alatt mérhetően és statisztikailag jelentős mértékben csökkentette a vérnyomás mindkét értékét, tehát a szisztolés nyomást, valamint a diasztolés nyomást, a "per" értéket is.

Chen szerint, ennek az adatnak a közegészségügyi jelentősége igen nagy, mert az egész népességre számítva, már néhány higanymilliméter vérnyomáscsökkenés is számottevően mérsékli a szív- és érbetegségek kockázatát. "Noha vizsgálatunk főleg túlsúlyos és enyhén magas vérnyomású embereken történt, meggyőződésünk szerint mindenki nyer, aki csökkenti a cukorral ízesített italok és ételek fogyasztását" - tette hozzá.

(MTI)

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest