Az áfonya segít megelőzni a magas vérnyomást - Kutatás

Medipress
megjelent:

Az Egyesült Államokban 2009-ben, 165 millió kilogramm termesztett áfonyát fogyasztott el a lakosság.

Bár a gyümölcs jótékony hatásai régóta ismertek, újabb kutatások igazolták, hogy az alacsony cukortartalmú áfonya, segíthet csökkenteni a cukorbetegségre és magas vérnyomásra való hajlamot is.

Arpita Basu étkezéstudományi professzor és kollegái, az Oklahoma Állami Egyetemről kutatásaik során rájöttek, hogy napi egy pohár áfonyaital elfogyasztása nyolc héten keresztül, 7-8 ponttal csökkentheti a szisztolés vérnyomást. Basu professzor szerint, az áfonya fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedőknek és a cukorbajosoknak egyaránt ajánlott, hiszen a gyümölcs segíti az inzulinszint normalizálásában.

"Természetesen ez csak egy előzetes kutatás, így az adatok sem vehetők készpénznek. Ha eddig nem ettünk túl sok áfonyát, vagy nem szeretjük, most se kezdjük el marokszám enni, de ha kedveljük ezt a savanykás gyümölcsöt, nyugodtan fogyasszuk kedvünkre, hiszen jót teszünk vele szervezetünknek."

(Medipress)

Cikkajánló

Széntabletta
Széntabletta

Mikor szedjük? Mikor kerüljük?

Megfázás
Megfázás

Miért lehet a hidegben megfázni?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Belgyógyász, hematológus, diabetológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest