Az áfonya segít megelőzni a magas vérnyomást - Kutatás
Az Egyesült Államokban 2009-ben, 165 millió kilogramm termesztett áfonyát fogyasztott el a lakosság.
Bár a gyümölcs jótékony hatásai régóta ismertek, újabb kutatások igazolták, hogy az alacsony cukortartalmú áfonya, segíthet csökkenteni a cukorbetegségre és magas vérnyomásra való hajlamot is.
Arpita Basu étkezéstudományi professzor és kollegái, az Oklahoma Állami Egyetemről kutatásaik során rájöttek, hogy napi egy pohár áfonyaital elfogyasztása nyolc héten keresztül, 7-8 ponttal csökkentheti a szisztolés vérnyomást. Basu professzor szerint, az áfonya fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedőknek és a cukorbajosoknak egyaránt ajánlott, hiszen a gyümölcs segíti az inzulinszint normalizálásában.
"Természetesen ez csak egy előzetes kutatás, így az adatok sem vehetők készpénznek. Ha eddig nem ettünk túl sok áfonyát, vagy nem szeretjük, most se kezdjük el marokszám enni, de ha kedveljük ezt a savanykás gyümölcsöt, nyugodtan fogyasszuk kedvünkre, hiszen jót teszünk vele szervezetünknek."
(Medipress)