Hüvelyszárazság és menopauza

szerző: Cs. K., fordító és Dr. Szabó Zsuzsanna - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A menopauza idején az ösztrogéntermelés lelassul, majd megáll. Mikor ez bekövetkezik, számos változásra kerül sor a női testben. A hüvelyszárazság az egyik leggyakoribb ebből következő probléma a változókorban.

A 42-53 éves nők közel 20%-át érinti, az 57-69 éves nők több mint egyharmadánál előfordul. Elterjedtsége ellenére azonban sok nőt zavarba ejt ez az állapot. A nők több mint 50%-a szégyenli, és nem meri orvosának elmondani a problémát. Az érintett nők pedig kevesebb mint 4%-a alkalmaz bármilyen bevált terápiát a tünetei ellensúlyozására. Ha ezt a gyakori panaszt tapasztalja, tudnia kell, hogy számos hatékony kezelés létezik a hüvelyszárazságra.

A hüvelyszárazság eleinte úgy jelentkezik, mintha kisebb irritáció lenne, ám a hüvelyi nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolja a szexuális életet.

A hüvelyszárazság leggyakoribb tünetei

  • Fájdalmas közösülés, azaz dyspareunia, vagy vérzés szex közben, különösen a behatolás körül
  • Hüvelyi viszketés, fájdalom vagy kismedencei fájdalom
  • Hüvelyi fájdalom súrlódás esetén
  • Fokozott vizelés
  • Visszatérő húgyúti fertőzések
  • A szex iránti érdeklődés elvesztése

A hüvelyszárazság oka menopuazában

Normális esetben a hüvelyfal nedves, köszönhetően a hüvelyváladék általi vékony rétegnek. Az ösztrogén hormon segít fenntartani a hüvelyváladék termelését, hogy a hüvely bélése egészséges és rugalmas maradjon. Menopauza idején azonban az ösztrogénszint csökkenésével csökken a hüvelyváladék mennyisége is, hüvelyi szárazságot okozva. Továbbá a hüvelyfal vékonyabbá és kevésbé rugalmassá is válik, melyet hüvelyi atrofiának (sorvadásnak) nevezünk.

Hüvelyszárazság vagy valami más?

Ha önnél a mindennapokat, vagy a szexuális életét megzavaró hüvelyszárazság tapasztalható, keressen fel nőgyógyászt, hogy kiderüljön a kellemetlen érzés pontos oka. Minden szeméremtesti vagy hüvelyi fertőzést ki kell zárni. Fontos kizárni például a gombás fertőzést vagy a szeméremtesti kiütéseket, amik hüvelyszárazságot okozhatnak, akár a menopauzában is. A vulvovaginális gombás fertőzések akár vény nélkül kapható gombaellenes gyógyszerekkel is kezelhetők.

Hüvelyszárazaságot számos más tényező is okozhat a menopauzán kívül, akár termékeny korban is, mint például a szintén alacsony ösztrogénszinttel járó szoptatás, vagy a nagyon alacsony dózisú hormonális fogamzásgátlók szedése, de előfordulhat, hogy egyes okok pont a menopauza idején jelentkeznek/állnak fenn, tovább súlyosbítva a panaszokat:

  • sugárterápia, kemoterápiás kezelés,
  • petefészek műtéti eltávolítása,
  • méhmióma vagy endometriózis kezelésére alkalmazott ösztrogénhatását csökkentő gyógyszer,
  • Sjörgen-szindróma,
  • cukorbetegség
  • egyes allergiagyógyszerek, antihisztaminok,
  • némely antidepresszáns
  • előjáték hiánya.

Bármi is okozza a hüvelyszárazságot, rendkívül kellemetlen panaszról van szó, mely viszketést, égő érzést és fájdalmas közösülést eredményez.

Bármilyen égő, viszkető vagy kellemetlen érzés a hüvelyi területen indokolja a nőgyógyászati vizsgálatot.

Az orvos kismedencei vizsgálatot végez, ellenőrzi a hüvely állapotát. A kismedencei vizsgálat kimutathatja, hogy a nőnek vékony és száraz hüvelyszövete van-e az ösztrogén hiánya miatt, és kizárható, hogy a tüneteket nem húgyúti fertőzés okozza-e.

A hüvelyszárazság kezelése

A legtöbb nő életmódbeli változtatásokkal és vény nélkül kapható termékekkel könnyen megszabadul a hüvelyszárazságtól. Ha ezek nem működnek, számos vényköteles gyógyszer is elérhető.

Vény nélküli megoldások

Életmódbeli változások

Kerülje az intim területeken az olyan testápolókat, szappanokat és habfürdőket, amelyek nátrium-lauril-szulfátot, parabéneket, parfümöt és szintetikus illatanyagokat tartalmaznak, ezek mind hüvelyszárazságot és irritációt okozhatnak.

Ne használjon tusfürdőt, intim zuhanyt, illatosított szappant, testápolót vagy hintőport a hüvely területén. Kerülje az illatosított WC-papír használatát!

Maradjon hidratált. Igyon hat-nyolc pohár vizet minden nap. A kiszáradás hüvelyszárazsághoz is vezethet.

Ha dohányzik, itt az ideje, hogy leszokjon. A dohányzás befolyásolja a véráramlást a szervezet szöveteiben, beleértve a hüvelyt is, ami kiszáradáshoz vezet.

Válasszon enyhe, illatmentes tisztító és mosószereket, és viseljen pamut alsóneműt a megfelelő szellőzés és az irritáció minimalizálása érdekében.

Maradjon aktív! A rendszeres fizikai aktivitás nemcsak az általános jólétet javítja, hanem javíthatja a hüvely egészségét is. A torna fokozza a véráramlást a medence területén, ami segíthet a hüvely nedvességtartalmának növelésében és a szárazság csökkentésében.

Használjon síkosítót

A szexuális tevékenység során jó minőségű, lehetőleg vízbázisú síkosító használata jelentősen enyhítheti a hüvelyszárazságot. Fontos, hogy kerülje az ízesített vagy illatosított síkosítók használatát, illetve azokat, amelyek más érzetet keltenek (például „bizsergést” vagy „felmelegedést”), mivel ezek irritálhatják a hüvelyt.

Bőségesen vigye fel a síkosítót a kényelem fokozása és a közösülés közbeni súrlódás csökkentése érdekében. Ha azonban óvszert használ, legyen óvatos, ha olaj alapú síkosítót használ, mert az az óvszer szakadását okozhatja.

Behatolás előtt várják meg, míg megfelelően izgatott állapotba kerül.

Próbálja ki a hüvelyhidratálókat

Amellett, hogy szexuális tevékenység során síkosítókat használ, a hüvelyi hidratáló krém beépítése a napi rutinba folyamatos enyhülést jelenthet a hüvelyszárazság ellen. A hüvelyi hidratáló krémeket úgy tervezték, hogy helyreállítsák és fenntartsák a nedvességszintet, hosszú távú kényelmet biztosítva. Keressen olyan termékeket, amelyek illatanyagmentesek, hipoallergének és kifejezetten hüvelyi használatra készültek.

A rendszeres szex vagy a hüvelyi stimuláció partnerrel vagy anélkül is segít megőrizni a hüvelyi szövetek egészségét a menopauza után is.

Vényköteles megoldásokhoz kérje nőgyógyásza segítségét!

Az alacsony ösztrogénszint okozta hüvelyszárazság leggyakoribb kezelési módja, a lokális, vagyis helyi ösztrogén terápia. Ezek a kezelések úgy fejtik ki hatásukat, hogy a hormonokat közvetlenül a hüvelybe juttatják, és a kiszáradás kiváltó okát kezelik. Segítenek enyhíteni a hüvelyi tüneteket, de nem okoznak olyan mértékű ösztrogénnövekedést a véráramban, mint az orális ösztrogén hormon terápia.

A leggyakoribb helyi ösztrogénpótlók a következők:

  • Hüvelyi ösztrogéngyűrű: Puha, rugalmas gyűrű, melyet a hüvelybe kell helyezni, ahol közvetlenül a hüvelyi szövetekhez bocsát ki állandó mennyiségű ösztrogént. Három havonta cserélendő.
  • Hüvelyi ösztrogén tabletta: Eldobható applikátor segítségével kell a kezelés első két hetében naponta egyszer felhelyezni. Ezt követően hetente kétszer kell alkalmazni mindaddig, míg már nincs szükség rá.
  • Hüvelyi ösztrogén krém: Applikátor segítségével felhelyezendő krém. A használat gyakorisága a krém márkájától függ.
  • Tapaszok: A vényköteles ösztradiol tapaszok az alacsony ösztrogénszint kiegyenlítése révén segíthetnek a hüvelyszárazság ellen is.

Az ösztrogéntartalmú termékek mellékhatása lehet hüvelyi vérzés vagy mellfájdalom.

A lokális ösztrogén alkalmazása nem javasolt mellrák esetén, illetve ha nem diagnosztizált hüvelyi vérzéstől szenved, vagy ha terhes vagy szoptat.

Szájon át szedhető hormonpótló terápia

A menopauza miatt hüvelyszárazságot tapasztaló nők számára a szájon át szedhető hormonpótló terápia egy másik lehetséges megoldás. Ez a szervezetben a csökkenő ösztrogénszintet szintetikus hormonokkal helyettesíti, amelyek segíthetnek enyhíteni a menopauza tüneteit, beleértve a hüvelyszárazságot.

Nőgyógyászati lézerkezelés

Egyes egészségügyi szolgáltatók lézeres terápiát is kínálnak a hüvelyi panaszok enyhítésére.

Tovább Hüvelyszárazság termékeny korban - Mi okozhatja, és mit tehet ellene?

WEBBeteg logó WEBBeteg összeállítás
Cs. K., fordító és Dr. Szabó Zsuzsanna


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.