A térdarthrosis gyógyítása új megközelítésben

Medipress
megjelent:

A biológia alaptételei szerint az emberi test szervekből áll. A szervek szövetekből épülnek fel, ezek biztosítják a rá jellemző működést. Például a szív legfontosabb része a szívizomszövet, ez biztosítja összehúzódó képességét, így képes a szív áramoltatni a vért.

Dr. Fred Nelson, a Henry Ford Kórház Oszteoarthrosis Centrum igazgatója szerint, ha térdet is önálló szervnek tekintjük, akkor a térdarthrosis kezelésében jobb eredményeket érhetünk el.

A térdarthrosis az egyik vezető oka a mozgásvesztésnek és az önellátás elvesztésének. Általában lassan romló tünetekkel járó betegség, melynek alapja az ízületi porc elvesztése. Oka lehet baleset, az életkor vagy fertőzés. Fő tünete a nagyfokú fájdalom, amely előrehaladott esetben nyugalomban is jelentkezik. A legtöbb esetben a normál tevékenység is fájdalmassá és nehézé válik.

Arthrosis

Arthrosis
ban szenvedő betegeknél az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A test bármelyik ízületét érintheti a betegség. Artrózis általában csak egy ízületen alakul ki, ha azonban az ujjakat érinti, egyidejűleg több ujjat is megbetegíthet. Artrózis (ízületi porckopás)

Dr. Nelson: tekintsük a térdet önálló szervként!

Eddig a térdet csak a mechanikai szempontból vizsgáltuk. Felismertük az ízületi porc kritikus szerepét. De elfelejtettük, hogy a térd más alkotóelemei is sérülnek arthrosis esetén.

Napjainkban a kezelés a gyógyszeres kezeléstől, a fizioterápián át a sebészi kezelésig terjed. Fontos része az életmód megváltoztatása is, például a testsúly csökkentése. Stratégiánk középpontjában a gyulladácsökkentők és a fájdalomcsillapítók állnak, holott azt sem tudjuk, honnan származik a fájdalom.

Az idegi visszajelzéseknek valószínűleg direkt hatrása van a porcsejtekre. A szövetek közti információcsere ismerete lehetőséget adhat a fájdalom hatékonyabb csökkentésére. Ehhez a térdet, mint nagyobb egységet, mint szervet kell vizsgálnunk - mondta Dr. Nelson.

Dr. Nelson és munkatársai elgondolásaikat az Amerikai Ortopédsebészek Akadémiájának éves találkozóján mutatják be egy kiállítás keretein belül.

Az arthrosis (porckopás) kezelési lehetőségei

Ha az Ön ízületei duzzadtak, merevek, és ez minden logikus ok nélkül több mint két héten keresztül fennáll, forduljon orvosához! Forduljon orvosához akkor is, ha az artrózis kezelésére kapott gyógyszereknek mellékhatásai alakulnak ki: émelygés, hasi kellemetlen érzés, szurokszerűen fekete széklet, székrekedés és aluszékonyság.
Az artrózis kezelési lehetőségei

(Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.