Gerincferdülés - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Minden megelőző tevékenységem ellenére gerincferdülésem van, ahogy az anyukámnak is. Elhatároztam, hogy amint nagykorú leszek, megműttetem a hátam. – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mikor szükséges gerincműtét?

A gerincferdülés (scoliosis)

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A gerincferdülés kiváltó oka az esetek 85 százalékában ismeretlen.
A gerincferdülés (scoliosis)

A gerincferdüléseket csak bizonyos esetekben érdemes megműttetni. A kezelési módot, elsősorban a görbület szöge határozza meg. 20 fok alatti eltérés esetén torna ajánlott. A 20-40 fokos elváltozást fűzőkezeléssel próbálják korrigálni. Akkor egyértelmű a műtéti beavatkozás szükségessége, ha a görbület szöge 40 fok feletti, és légzési, valamint keringési zavart okoz.

A műtétnek vannak hátrányai is. A sok csigolya egymáshoz képest elmerevedik. Bár egyenesebb a gerinc, ugyanakkor az igénybevételeket nehezebben viseli, mivel kevésbé mozgékony. A műtött gerincnél - ahogy a ferde gerincnél is - a kopásos betegségek gyorsabban kialakulnak.

Mivel a műtét kockázatos, nem szabad kizárólag esztétikai okok miatt elvégeztetni. Mindenképp ajánlott szakemberrel beszélni előtte, hogy mérlegelni tudja az előnyeit és a hátrányait. Akkor éljen az operáció lehetőségével, ha az orvosa is ezt tanácsolja.

(WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.