A csípőízület kopása - Okok, tünetek, kezelés

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

A csípőfájdalom egyik gyakori oka a csípőízületi kopás (coxarthrosis), amely a felnőtt népesség 15-20 százalékát érinti. Lényege, hogy a porcállomány fokozatosan leépül, elvékonyodik, letöredezik, így a csontvégek összeérnek, jelentős fájdalmat okozva. Előrehaladott csípőízületi kopás esetében elsősorban a művi csípőízület, a protézis beültetése jön szóba.

A csípőízületi kopás két fő formája

A csípőízület porckopása hosszú folyamat. A legtöbb esetben az életkor emelkedésével jelentkezik (elsődleges kopás), amit a túlsúly és az egészségtelen életmód gyorsíthat fel. Más esetekben valamilyen csípőízületi betegség okozza a porcállomány leépülését (másodlagos kopás).

Elsődleges kopás

Elsődleges csípőízületi kopás esetén a porcszövet pontos kiváltó ok nélkül épül le. Az életkor előrehaladtával a sejtek öregedése következtében a porcsejtek is kevesebb szerves állományt termelnek, a porcszövet jelentős mennyiségű vizet veszít. Ez maga után vonja a rugalmasság elvesztését, sérülékenyebbé válik a porc. A folyamat felgyorsulásáért nem kizárólag az idősebb életkor, hanem genetikai eltérések is felelősek lehetnek. Rendszerint 45 éves kor után gyorsul fel a porcállomány leépülése.

Másodlagos kopások okai

Másodlagosan kialakuló csípőízületi kopás eseté van egy jól azonosítható, gyermekkorból vagy felnőttkorból származó csípőízületi betegség, melynek talaján az ízület fokozott terhelésnek, rongálódásnak van kitéve.

  • A csípőízületi kopás egyik gyakori másodlagos oka a veleszületett csípőficam, amely lányoknál kétszer gyakrabban fordul elő, mint fiúk esetében.Az újszülöttek részére 6 hetes korban kötelező szűrővizsgálattal időben felismerhető, kezelhető. A széttárt combok rögzítése néhány hónap időtartamra megoldja a problémát, a későbbiekben nem alakul ki járászavar, arthrosis.
  • Szintén kisgyermekkorban, és gyakrabban fiúknál jelentkezhet a combcsontfej elhalása, a Perthes-kór. Tünetei a térd és a csípő fájdalma, kímélő sántítás, amely az egyenetlen terhelés miatt ugyancsak a csípőízület korai kopásához vezethet. A betegség kiváltó okát nem tudjuk pontosan, de megfigyelték, hogy a combcsont fejének vérellátása sérül, mely elhaláshoz, a csont beroppanásához vezet. Korai felismeréssel és ortopédiai kezeléssel, tehermentesítéssel megelőzhető a maradandó károsodás, de így is nagyobb valószínűséggel jelentkezik a porc kopása.
  • A gyulladásos csípőízületi betegségek szintén a csípőízületi arthrosis bevezető stádiumának tekinthetők. Ide tartozik pl. a rheumatoid arhritis, vagy a bakteriális fertőzés talaján kialakult gennyes ízületi gyulladás,
  • Felnőttkorban fontos megemlíteni a steril, nem fertőzéses eredetű combfejelhalást (avaszkuláris combfejelhalás). Oka nagy valószínűséggel vérellátási zavar, mely leggyakrabban alkoholizmus talaján, vagy szteroid tartalmú gyógyszerek tartós, nagy mennyiségű szedése következtében alakul ki.
  • Egyéb okok: a csípőízületbe hatoló csonttörések, a gerincferdülés miatt kialakuló egyenetlen terhelés, továbbá a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy betegségei szintén másodlagos kopás előidézői.

A csípőízület kopásának tünetei

A betegek fő panasza a csípőízület fájdalma, mozgáskorlátozottsága, és az ebből következő sántítás. A fájdalom jelentkezhet mélyen a csípőben, a lágyékhajlatban, de felléphet a keresztcsont tájékán és akár a térdbe is lesugározhat.

Enyhe formában hosszabb pihenés után, elinduláskor érez a beteg fájdalmat a járás során (például a reggeli felkelés után), amely mozgásra bejáratódik, enyhül. Előrehaladottabb formában terhelésre fokozódnak a fájdalmak, a járás egyre nehezebb lesz, majd állandósulnak egész napra.

A mozgáskorlátozottság miatt a betegek a mindennapi életvitelükben akadályozottá válnak. Kezdetben a helyváltoztató mozgás nehezedik - például a lépcsőn járás, vagy a tömegközlekedési eszközre való felszállás. Később azonban már egy harisnya felhúzása, az önellátás is veszélybe kerülhet. Legelőször a csípőízület nyújtása válik lehetetlenné, így a járás támaszkodási fázisa kiesik.

Ez is érdekelheti Ízületi porckopás (artrózis) | A csípőfájdalom más lehetséges okai

Diagnózis és kezelés

A jellegzetes tünetek mellett a csípőízületi porckopás megállapítására is elsődleges a röntgenfelvétel készítése. Ezen láthatóvá válik az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, később kis folyadékos tömlők (cysták) kialakulása a csontban, majd a csont szélén a meszes csőrök (osteophyták) megjelenése.

Nagyon fontos szerepe van a kezelés előtt az életmód terápiának. Az életmód megváltoztatása - például a mozgás, illetve a kiegyensúlyozott étrend - segíthet abban, hogy minél később jelentkezzenek az ízületek kopásával járó panaszok.

Alapvető a testsúly optimális szinten tartása, a túlsúly ugyanis fokozott terhet ró a csípőízületre, és felgyorsítja a kopásos folyamatokat elsődleges és másodlagos kopás esetén is. Ugyancsak fontos a rendszeres testmozgás, ami erősíti a csípő körüli izomzatot és javítja az ízület vérellátását. Mindezek alapvetőek a csípőkopás megelőzésében is, de kialakult elváltozás esetén is fontos az állapotromlás megelőzése érdekében.

A coxarthrosis kezelésében gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés, valamint végső soron a csípőprotézis-beültetés áll rendelkezésre.

Ha ezek a konzervatív módszerek nem hoznak eredményt, akkor van szükség műtéti beavatkozásra, csípőprotézis beültetésére. A műtéttel csökkenthetjük az ízületi fájdalmat, a végső cél pedig a mozgás és stabilitás helyreállítása. A protézissel 15-20 évnyi panaszmentesség érhető el.

Élet az ízületi kopással

Az arthrosis (ízületi kopás) mindennapi tevékenységét és életminőségét is befolyásolhatja, fontos tehát, hogy tudatosan készüljön a betegség kapcsán felmerülő nehézségekre. Bizonyos életviteli tanácsok megfogadásával jelentősen csökkenthető a fájdalom, és teljesebb élet élhető. Élet az ízületi kopással

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.