Sportsérülések a nyári olimpiákon

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az élsportolók, így az olimpiai versenyzők is egyre jobb és jobb teljesítményre törekednek, az emberi teljesítőképesség határait feszegetik, ám ennek is megvan az ára. Sokszor komoly sportsérüléseket kockáztatnak meg az aranyérem reményében. Cikkünkből kiderül, mik a leggyakoribb sérülések, megemlítünk egy emlékezetes esetet és néhány híres hiányzót a 2012-es londoni olimpiáról.

Akut sportsérülések

Számos akut sportsérülés, mint például a zúzódás, ficam, rándulás, izomszakadás sok esetben operáció nélkül is gyógyítható, pihentetéssel, gyógytornával, funkcionális terápiával. A leggyakoribb sportsérülések közé tartozik a bokaficam, a combizom rándulása, illetve a comb- és lábszár izmaiban bekövetkező izomszakadás.

Vannak bizonyos sérülések, amelyek aktív sportolóknál mindenképp műtéti beavatkozást igényelnek, ilyen például az ízületek kopása, a keresztszalag-szakadás, a váll- és a térd kificamodása.

Ki gyúrja majd az olimpikonjaink lelkét Londonban?

Mindössze két pszichológus utazik a több mint 120 fős olimpiai csapattal a londoni ötkarikás játékokra - tudta meg a WEBBeteg. A sportolók lelki felkészültsége alapján azonban a szakemberek nem aggódnak. Jóllehet, még igencsak gyerekcipőben jár a sportpszichológia Magyarországon, élsportolóink lelke nem marad szakszerű gondozás nélkül – mondta Kurimay Tamás pszichiáter, egy, a témáról szóló könyv bemutatóján. Ki gyúrja majd az olimpikonjaink lelkét Londonban?

Az új sportágak megjelenésével korábban ritkának számító sportsérülések is egyre gyakrabban fordulnak elő. Ha nem megfelelően diagnosztizálják a sérülést, betegséget, vagy nem kezdik meg időben a terápiát, esetleg a műtéti beavatkozást, annak súlyos következményei lehetnek, és akár a sportpályafutás végét is jelenthetik.

Újabb sportsérüléseket hozott magával például a koreai taekwando megjelenése a 2000-es nyári olimpián. A különféle ütési technikákat alkalmazó sportolók (boksz, taekwando, karate, kung fu, stb.) legjellemzőbb sérülései az alkart, a sípcsontot és az ujjakat érintik, gyakoriak a csonttörések és az ízületek sérülései. A dobásokkal és emelésekkel járó küzdősportokat (pl. judo, jiu jitsu, birkózás) űző versenyzőknél gyakran sérülnek meg az ízületek (váll, térd, ujjak, könyök), az izmok, inak és az ízületi tokok is.

Túlterhelésből adódó sérülések

Ha a sportolónak a nagy megterhelés hatására alakult ki valamilyen sérülése, akkor ezt a problémát legtöbbször orvosolni lehet az addig alkalmazott technika megváltoztatásával, az edzési szokások módosításával. Vannak azonban krónikus betegségek, amelyek a tartós terhelés hatására alakulnak ki vagy súlyosbodnak, és csak a műtét jelenthet megoldást, pl. fáradásos csonttörés, ízületi kopás, krónikus térdfájdalom, sarokfájdalom, osteochondritis dissecans, Scheuermann-szindróma.

Csak segédeszközzel lehet bírni?

A kitartásukkal példát mutató sportolók is csak emberek! Az egyre nagyobb elvárásoknak nehéz megfelelni, ma már számos legális eszköz áll rendelkezésükre, amelyek segítségével könnyebben elkerülhetik a sérüléseket. Egyre gyakrabban láthatjuk, hogy a sportolók az izmaik és ízületeik védelme és a terhelés csökkentése érdekében különféle segédeszközöket alkalmaznak. Ilynek például a derékövek, a gumiharisnyák, a térdvédők, térdrögzítők, stb.

Egy emlékezetes baleset

A 2008-as pekingi olimpián a súlyemelő Baranyai Jánosnak kifordult a könyöke a 148 kg felemelése közben. A sportolót egy pekingi kórházban kezelték, azóta újra versenyez és készül a londoni olimpiára.

Akik sérülés miatt nem indulhatnak a 2012-es londoni olimpián

A teljesség igénye nélkül sorolunk fel most néhány hiányzót, akik különböző sérüléseik miatt nem indulhatnak az idei nyári olimpiai játékokon.

Achilles-ín sérülése miatt nem vesz részt a londoni nyári olimpián Dwight Phillips, az amerikai távolugró, aki a 2004-es olimpián aranyérmet szerzett.

A kínai olimpiai és világbajnok női tornász, Cseng Fej Achilles-ín szakadása miatt kénytelen kihagyni az idei megmérettetést.

Gareth Bale, walesi labdarúgó hátsérülése miatt nem vehet részt a londoni olimpián.

Moses Mosop, kenyai maratoni futó szintén sérülés miatt hagyja ki az olimpiai részvételt.

Dwyane Wade, a Miami Heat NBA-győztes kosarasa térdsérülése miatt nem játszhat az olimpián.

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: klinikum.uni-muenchen.de)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.