Fáj a háta? A dohányzás is felelős érte

Oxygen Medical
megjelent:

A dohányzás egészségromboló hatása már jó ideje közismert, mára azonban bebizonyosodott, hogy a dohányosok a fájdalommal is nehezebben küzdenek. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa szerint a kezelések hatékonyságát is befolyásolja a nikotin, de a fájdalomcsökkentésnek létezik hatékony módja.

Összefüggés a dohányzás és a fájdalom közt

Évek óta rendelkezésre állnak a bizonyítékok, melyek alátámasztják, hogy összefüggés van a dohányzás és a hát- és derékfájdalom, a gerincbetegségek és gyengébb műtéti eredmények közt. A Journal of Bone and Joint Surgery című szaklapban megjelent tanulmány behatóbban foglalkozott a kérdéssel. Kiderült, hogy ugyanolyan 8 hónapos kezelések alatt a dohányosok sokkal jobban szenvedtek a gerincbántalmaktól és a fájdalomtól, mint azok, akik korábban leszoktak.

Szinte minden felnőtt megéli a hátfájdalmat – legalább élete egy-egy szakaszában. Így mivel a dohányzás közismert rizikófaktora a krónikus fájdalmaknak, a kutatók úgy vélték, hasznos lehet feltérképezni a dohányzás és a fájdalom mértékének összefüggését. 5300 beteget vontak be a vizsgálatba, akik valamennyien gerincbetegségből eredő hát- vagy lábfájdalomtól szenvedtek, és műtétileg vagy más úton már kezelték őket.

Az akut és a krónikus fájdalmat is befolyásolja a nikotin

Határozottan kiderült, hogy azok a páciensek, akik soha nem gyújtottak rá vagy jóval korábban leszoktak, szignifikánsan kisebb fájdalomról számoltak be, mint a dohányosok, vagy azok, akik a kutatás 8 hónapja alatt tették le a cigarettát. A dohányosok mindenféle skála szerint nagyobb fájdalmat tapasztaltak – legyen szó az akut gyötrő érzésről vagy a heti átlagos fájdalom mértékéről.

Ráadásul sajnos az is kiderült, hogy a dohányosoknak nem volt igazolható fájdalomcsökkenésük a kezelések 8 hónapja alatt sem. Ebből a szempontból viszont tökéletesen érthető, hogy a kezeléseknek köszönhetően azok érték el a legnagyobb mértékű javulást, akik sohasem dohányoztak. Kiderült tehát, hogy a dohányzás nem csak a közismert káros következményekkel jár – többek közt a szív- és érrendszerre -, de a nikotin erősen növeli a fájdalom mértékét is.

A dohányzás káros hatásai

Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Valójában minden dohányos tisztában van az összes következménnyel?
A dohányzás ártalmas következményeiről részletesen

Lökéshullámmal a fájdalom ellen

Mozgásszervi panaszok esetén – különösen, ha krónikus betegségről van szó -, érdemes megfontolni a dohányzás elhagyását – ez minden típusú kezelés hatékonyságát növeli. Igaz ez a lökéshullám terápiára is, amely egészen kitűnő eredményeket produkál a fájdalomcsillapításban – hangsúlyozza dr. Pál Mónika reumatológus.

Lökéshullámok keletkeznek a természetben is, például mennydörgésnél. Ez a jelenség ugyanis nem más, mint egy nagy energiájú, hallható hullám, amelyet a modern gyógyászatban sok területen használnak. Miután ugyanis áthatol a test felszínén – az orvos egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatja a hullámot – beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét.

Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.