Étrendi ajánlások rheumatoid arthritis esetén
A rheumatoid arthritis az autoimmun kórképek közé tartozó, az egész szervezetet érintő betegség, mely krónikus ízületi gyulladást okoz, de hosszú távon a csontrendszer ásványianyag-tartalmának csökkenéséhez vezet.
Gyakran társul hozzá sicca-szindróma, amely a nyálkahártyák és a szem szárazságát jelenti.
A diéta célja a beteg tápanyagigényének a kielégítése, az ízületi merevség, az izomfájdalom miatti nehézkes étkezések megkönnyítése. Ez történhet konyhatechnológiai eljárással (pl. pépes étrend), speciális evőeszközök, bögrék, ágyasztalok használatával. Emellett fontos a hosszantartó gyógyszeres kezelés mellékhatásait is kivédeni.
Az étrend energiatartalmának a beteg tápláltsági állapotához kell igazodnia. Gyakori a szteroid-kezelések miatt kialakuló alultápláltság (akkor is, ha a testsúly nem ezt mutatja). 30-35 kcal/ttkg energiával célszerű számolni a napi beviteli mennyiséget. Az étrend szénhidráttartalma 3-5 g/ttkg legyen, amely összetett és krisztalloid szénhidrátokat (glükóz, szacharóz, invert cukor, fruktóz) is egyaránt tartalmazzon a beteg igényeinek megfelelően.
Fehérjék
A fehérjebevitel 0,8-1 g/ttkg legyen, amely nagyobb része növényi, kisebb része állati eredetű termékekből származzon. Kutatások fényt derítettek arra, hogy az állati eredetű fehérjék (pl. húsok) fogyasztásának csökkentése javította a rheumatoid arthritises betegek panaszait.
Zsírok
A zsírok szempontjából 1-1,2 g/ttkg az ideális, lehetőleg könnyen emészthető formában, amely gyorsan felszívódik (pl. tejföl, tejszín, vaj, kókuszzsír, nem light margarin, növényi olajok). Számos vizsgálat igazolta, hogy az étrend omega-3 zsírsavakkal történő kiegészítése jótékony hatással van a betegség kimenetelére, tehát bátran adhatunk tengeri halakat (makréla, hering, lazac, szardínia), fogast, busát a betegnek, emellett a lenmagolaj is gazdag omega-3 zsírsavakban.
Kalcium
A csontritkulás kialakulásának veszélye miatt figyelni kell a megfelelő kalciumbevitelre (1200-1500 mg/nap). A tej és tejtermékek (sajtok, túró, tejföl, kefir, joghurt), olajos magvak (mák, mandula, mogyoró, dió) kalciumtartalma kimagasló.
Folyadékpótlás
A sicca szindróma tüneteinek enyhítésére ajánlott a nap folyamán többször öblögetni, kortyolgatva inni (minimum napi 2 liter folyadék), citrusféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, savanyú cukorkákat fogyasztani. Javasolható ételtípusok a krémlevesek, mártások, főzelékek, pudingok, felfújtak, párolt vagdaltak, zselék, krémek, sodók, turmixok. A beteg étvágyának javítására, és a nyálelválasztás fokozására alkalmazható az erősebb fűszerezés, aromás főzés és párolás, fokozott pörzsanyag-képződéssel járó sütési technológiák.
Könnyű, vegyes étrendet célszerű alkalmazni, amelyben a nyersanyagok és ételkészítési eljárások széles spektrumából lehet válogatni. A füstölt húsok, szalonnafélék, száraz hüvelyesek és a friss, meleg kelt tészták kivételével minden nyersanyagból készülhet kímélő étel.
Tovább Rheumatoid arthritis: életviteli javaslatok
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember