Milyen ételeket kerüljön, ha köszvényes?
Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. A WEBBeteg összegyűjtötte, hogy milyen étrendi változásokat érdemes beiktatni életébe.
Első lépés - értse meg az összefüggést a köszvény és az étrend között
A köszvény az ízületi gyulladás egy formája, amely általában a nagylábujj ízületeit érinti. A köszvény az ízületekben lerakódott húgysav - a purinok lebontásából származó salakanyag - kristályok miatt alakul ki. Azok, akik köszvénytől szenvednek, általában vagy a normálisnál több húgysavat termelnek, vagy kevésbé tudják a húgysavat kiüríteni. A köszvény általában a vér megemelkedett húgysavszintjével jár.
A köszvény sokkal gyakrabban alakul ki férfiaknál, mint nőknél, ám a menopauzát követően a nőknek is nagyobb esélyük van a betegség kialakulására.
A purinok vagy a táplálékkal bevitt állati fehérjéből származnak, vagy a szervezet saját szintézise útján képződnek Azok a tényezők, melyek előidézhetik a megbetegedést, az alábbiak:
-
Túlsúly - sok köszvénytől szenvedő páciens elhízott vagy túlsúlyos
-
Alkohol - a köszvényes rohamok gyakran túlzott alkoholfogyasztás után jelentkeznek
-
Étkezéssel bejuttatott purinok - purinokban gazdag ételek fogyasztása (hús, halak, halikra) is okozhatnak köszvényes rohamot
-
Koplalás vagy energiaszegény étrend - a vér húgysav szintje megemelkedik, ha a test fehérjéjét kell felhasználnia koplalás vagy energiaszegény táplálkozás miatt
-
Vese-betegségek - bármilyen olyan betegség (például a krónikus veseelégtelenség) ami megakadályozza a vesék normális működését és a húgysav hatékony ürítését, okozhat köszvényt
-
Egyes betegségek, mint a leukémia vagy pikkelysömör, fokozhatják a húgysav termelését
-
Gyógyszerek - olyan kémiai összetevők, melyek csökkentik a húgysav kiürülését, például az úgynevezett tiazid diuretikumok okozhatnak köszvényes rohamot.
Ezek alapján nyilvánvaló, hogy az étrendnek fontos szerepe van a köszvényes rohamok kialakulásában.
Második lépés - új, egészséges szokások kialakítása
Az alábbi lépéseket követve könnyen csökkentheti egy következő köszvényes roham esélyét:
-
Faragjon le a súlyából!
-
Kerülje az alkoholt - próbálja meg drasztikusan csökkenteni alkohol-bevitelét. Ha szükséges, kerülje teljesen az alkoholt, vagy csökkentse adagját mindössze napi két italra! Ez egy szigorú, ám hatékony módszer a köszvény megelőzésére!
-
Kerülje a nehéz ételeket! Próbálja meg elkerülni azokat a nehéz ételeket, melyek sok zsírt és purinokat tartalmaznak.
-
Kerülje a purinokat! Próbálja kerülni a magas purin-tartalmú ételeket, mint például a máj, vese, mirigyek, agy, liba, hering, szardínia, kaviár, élesztő, illetve a legtöbb felvágott, hurka és kolbász.
-
Igyon sok vizet! Igyon meg legalább 6 pohárnyi vizet a nap folyamán, és egy pohár vizet lefekvés előtt, hogy segítsen veséjének a húgysav kiválasztásában!
-
Korlátozza koffein-bevitelét! Ne igyon túl sok teát és kávét, illetve próbáljon meg rooibos teát fogyasztani, ha az ízületei fájni kezdenek jelentős kávé és/vagy tea-bevitel után!
Ételek közepes purin-tartalommal
Az alábbi ételekből napi 90 gramm (húsokból és halakból) vagy félcsészényi (zöldségekből) engedélyezett:
- Spárga
- Szárított bab
- Lencse
- Húsok és halak
- Gomba
- Szárított borsó
- Rákfélék
- Spenót
Mit egyen? Ételek alacsony purintartalommal
- Csemegeuborka
- Csokoládé
- Csonthéjasok, magvak
- Ecet
- Édességek
- Fűszerek, gyógynövények
- Gyümölcsök
- Jégkrém
- Kenyér (fehér) és péksütemények
- Müzlik
- Olaj
- Olívabogyó
- Pop-corn
- Pudingok
- Rizs
- Sajt
- Só
- Sütemények
- Szénsavas italok
- Tej
- Tejszín (csak mértékkel!)
- Tészta
- Tojás
- Vaj és margarin (csak mértékkel!)
- Zöldségek (a fentebb említetteken kívül)
Tovább Életmódtanácsok köszvényes betegeknek
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; health24.com
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos