Milyen ételeket és szokásokat kerüljön, ha köszvényes?
frissítve:
Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a táplálkozási szokás és élelmiszerek, amiket kerülni javasolt.
Mi az összefüggés a köszvény és az étrend között?
A köszvény az ízületi gyulladás egy formája, amely általában a nagylábujj ízületeit érinti. A betegség a táplálékkal bevitt purinok lebontásából származó húgysavkristályok miatt alakul ki, melyek az ízületekben rakódnak le és ott gyulladást váltanak ki. Azok, akik köszvénytől szenvednek, általában vagy a normálisnál több húgysavat termelnek, vagy kevésbé tudják a húgysavat kiüríteni, ennek következtében a köszvény a vér megemelkedett húgysavszintjével jár.
A köszvény sokkal gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél, ám a menopauzát követően a nőknek is nagyobb esélyük van a betegség kialakulására.
A purinok a táplálékkal bevitt állati fehérjékből származnak.
Táplálkozási szokások, melyek előidézhetik, súlyosbíthatják a köszvényt
-
Nagymértékű húsfogyasztás, étkezéssel bejuttatott purinok: purinokban gazdag ételek fogyasztása (pl. hús, halak, halikra stb.) köszvény kialakulásához vezethet, a már betegeknél pedig köszvényes rohamot provokálhat.
-
Alkoholfogyasztás: a köszvényes rohamok gyakran túlzott alkoholfogyasztás után jelentkeznek.
-
A szükségesnél kevesebb folyadék fogyasztása.
-
Túlzott koffeinbevitel (pl. tea vagy kávé formájában).
- Feleslegben fogyasztott kalóriák, amely túlsúly kialakulásához vezet. Sok köszvénytől szenvedő páciens elhízott vagy túlsúlyos.
-
Koplalás vagy energiaszegény étrend: a vér húgysavszintje megemelkedik, ha a test saját fehérjéit kénytelen lebontani koplalás vagy energiaszegény táplálkozás miatt.
Kerülendő élelmiszerek
Magas purintartalmú élelmiszerek
- Húsok és feldolgozott húskészítmények, pl. hurka, kolbász, füstölt húsok, valamint minden belsőség
- Halak (szardella, hering, olajos szardínia) és tenger gyümölcsei
- Hüvelyes zöldségek (pl. borsó, bab, lencse, szója)
- Spárga
- Sör, bor és egyéb alkoholos italok
Magas gyümölcscukor-tartalmú ételek, italok
A sok gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszerek és italok azért kerülendők, mert ezek is megemelik a vér húgysavszintjét. Ilyenek a:
- Hozzáadott cukrot tartalmazó joghurtok
- Gyümölcslevek és cukrozott limonádék
- Müzliszeletek
- Méz
- Mazsola
- Nagyon magas gyümölcscukor-tartalmú gyümölcsök, amilyen a szőlő, a banán és az alma.
- Készételek, péksütemények, melyeknek ugyancsak magas a zsír- és cukortartalmuk.
- Fagylaltok, jégkrémek.
Mit tegyen és mit egyen?
Alakítson ki új, egészséges szokásokat!
-
Kerülje a nehéz, zsíros, purinban gazdag ételeket!
- Kerülje az alkoholt!
-
Igyon elegendő vizet! Igyon meg legalább 6 pohárnyi vizet a nap folyamán, és egy pohár vizet lefekvés előtt, hogy segítsen veséjének a húgysav kiválasztásában! Egy egészséges felnőtt folyadékszükséglete 2-2,5 liter naponta, amiben az ivással és a táplálékokból nyert víz is benne van. A szív-, cukor- és vesebetegek a napi folyadékmennyiségre vonatkozóan kezelőorvosuk utasításait kövessék!
-
Korlátozza a koffeinbevitelt!
- Lassan, fokozatosan adja le a plusz kilóit! Kerülje a radikális diétákat, azok ugyanis szintén a köszvény rizikófaktorai!
Alacsony purintartalmú ételeket fogyasszon!
Ilyenek például a legtöbb zöldség (kivéve a magas purintartalmú élelmiszerek között említettek), gyümölcsök, a kenyér, (elsősorban teljes kiőrlésű) gabonafélékből készült termékek, a rizs, a zsírszegény tej- és tejtermékek, a tésztafélék, a tojás és a főtt burgonya, valamint az olajos magvak. Desszertként választható joghurt gyümölccsel, gyümölcssaláta. Alapvetően a vegetáriánus étrend követése javasolható.
Tovább Életmódtanácsok köszvényes betegeknek
Forrás: WEBBeteg összeállítás
Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító; health24.com, Schmerzen durch Gicht – Welche Lebensmittel sie verstärken (mdr), Diese purinarme Ernährung hilft bei Gicht (t-online)