Ropogó nyakcsigolyák

Dr. Szilassy Tekla
szerző: Dr. Szilassy Tekla - WEBBeteg
megjelent:

"Az utóbbi időben nemcsak reggel, de egész nap nagyokat roppan a nyakcsigolyám, mellette elég fejfájós vagyok. Van összefüggés? Mit tehet egy ötvenéves, hogy kevésbé érezze berozsdáltnak magát?"

A nyaki gerinc kopásáról lehet szó

Maga a nyaki gerinc ropogása még nem baj, de a kísérő tünetek – a nyaki izmok merevsége, fájdalma, tarkótáji fejfájás már problémát jeleznek. Mivel a panaszai súlyosabb elváltozásra nem utalnak – azaz nincs szédülés, látásvesztés, karzsibbadás vagy oda sugárzó fájdalom – egy, a korral is járó elváltozásról, a nyaki gerinc kopásáról lehet szó.

A hét nyakcsigolyánkat összekötő porckorongok 20-30 éves korunk után már elvesztik a tápláló ereiket, ezután már csak a környezetből kapnak táplálékot. Mindeközben a terhelésük nem csökken (ugye az ülőmunka, a sok autózás, tévézés), így lassan ellapulnak, majd a széleken apró csontnyúlványokkal igyekeznek rögzülni. Ha ezek a kis meszesedések elérik, vagy nyomják a gerincet rögzítő szalagokat, az fájdalmat vált ki. A nyakizmok, csökkentendő a gerinc mozgásait, megfeszülve, a legkevésbé fájdalmas helyzetben igyekeznek azt rögzíteni.

Amikor ropogást érez, hall, a mozgás hatására ezek a pici meszesedések pattannak le, ami tulajdonképp jó, hisz a merevség csökken.

Az egyik teendő tehát ez: minden reggel nyaki tornával kezdeni, fejbiccentés, fejrázás, elülső fejkörzés. Ezt akár autóban ülve, vagy munka közben is megteheti. Érdemes gondoskodni egy megfelelő párnáról is, hogy a nap közben igénybevett izomzat éjjel el tudjon lazulni. A feszes, fájó izomzatra használjon izomlazító hatású mentol, kámfor, illetve a paprika erejét adó kapszaicin tartalmú krémet. Vigyázat, ez utóbbi kipirosítja a bőrt!

Ha mindezekkel sem ér el eredményt, akkor érdemes orvoshoz fordulnia, aki gyógyszert, fizioterápiát tud ajánlani. Remélem azonban, ezt meg tudja előzni a rendszeres rozsdátlanító nyaktornájával!

Kapcsolódó Hat tipp, hogyan tegyük tönkre nyaki gerincünket

Dr. Szilassy tekla reumatológusWEBBeteg
Szerző: Dr. Szilassy Tekla, reumatológus és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Cikkajánló

Napallergia
Napallergia

Hogyan előzheti meg a tünetek megjelenését?

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.