Könyökfájdalom - Okok és kezelés

Dr. Szilassy Tekla
szerző: Dr. Szilassy Tekla - WEBBeteg
megjelent:

A könyök olyan ízületünk, amelyre a mindennapi élet során kevés figyelmet fordítunk - kivéve, ha beütjük valahová, és a csontok közt lévő idegszál ütődése villanó fájdalommal jelzi, hogy inzultus érte. Nyújtjuk, hajlítjuk és csavarjuk a különböző tevékenységek, sportolás közben, de csak akkor jövünk rá, milyen fontos is valójában, amikor fájni kezd.

A könyök fájdalmát leggyakrabban sérülés, vagy túlhasználat okozta gyulladás okozza. A nyomozást célszerű azzal kezdeni: mi történt, mit csináltunk a fájdalom megjelenése előtt?

Könyöksérülések okozta fájdalom

Zúzódás

A sérülésekre általában mindenki emlékszik, ha ráesünk, könnyen zúzódhat ez az ízület – erre a külsérelmi nyomokon kívül duzzanat és vérömleny emlékeztethet, a fájdalom nyugalomban és mozgatásban is fennáll. Ha a fájdalom jelentős, azt helyi jegeléssel, a duzzanatot átmeneti karfelkötéssel, az ízület befáslizásával csökkenthetjük, de fontos a mindennap többszöri, terhelés nélküli, óvatos mozgatás, hisz a mozgásnál beinduló keringés képes csak elszállítani a sérülés miatt keletkezett vérömlenyt, illetve fájdalomkeltő anyagokat.

Rándulás

A könyökünk egy stabil ízület, hajlítását segíti, hogy az őt alkotó csontok közül a felkarcsont kettős kerékhez hasonló feje szorosan illeszkedik az alkarcsont árkába, és a nyújtás végén csontos akadályt képezve. A lágyrészek stabilitását elsősorban az ízületi tok, és annak megvastagodott szalagjai adják. Egy rándulás esetén az ízületi tok és a szalagok megnyúlhatnak, bevérezhetnek, ezért bár a tünetek hasonlóak, a gyógyulás lassabb, és előfordulhat, hogy egy kis lazaság, vagy a mozgásképesség néhány fokos elmaradása a nem teljes regeneráció végén megmarad.

Könyökficam

A könyökficamhoz már jóval nagyobb erőbehatás kell, általában egy megfeszített könyökkel kézre esés – és ez gyakran kisebb csontsérüléssel is jár. Ekkor már nem lehet elkerülni a balesetsebészetet, addig teendő a nyugalomba helyezés és jegelés – de itt szükséges a röntgenvizsgálat.

Túlhasználat okozta könyökfájdalom

Ha a fájdalmat nem előzte meg esés, viszont tartós terhelés, erős igénybevétel vagy ugyanazon mozgás sokszor ismétlődése jellemző – akkor a könyök két gyulladásos típusa közül az egyikkel állunk szemben. Mivel ezek a izom-ín átmenetben keletkező csonthártyagyulladások sportolókban jelentkeztek legyggyakrabban, ezért a külső rész gyulladását teniszkönyöknek, a törzsünkhöz közelebbi csontrészről eredő intapadás gyulladását golfkönyöknek hívjuk.

Teniszkönyök és golfkönyök

Teniszkönyök esetén jellemző, hogy alkari feszítő izmoknak a felkarhoz csatlakozó pontján gyulladás alakul ki, azaz a fájdalom a törzstől távolabbi részt, illetve az alkar izmait is érinti. Ezt a teniszütő gyakori lengetése mellett a szerszámot szorítva végezhető munka, a könyökkel csavaró mozdulatot igénylő munka váltja ki, így gyakran szakácsok, szerelők, festők jelentkeznek hasonló panasszal, de a billentyűzet használat miatt sok irodai dolgozó is ilyen fájdalmat jelez. Ha a gyulladás heves, akár egy tárgy megszorítása, egy bögre megemlése is fájdalmat okoz, de a csavaró mozdulatok mindenképp. A csukló hátrafeszítése erő ellenében, vagy az ujjak széttárása a fájdalmat fokozzák.

A golfkönyök kiváltó okai is az ismétlődő mozgások, de azok, melyek a könyök belső felét veszik igénybe, mint pl. a golfütő lendítése. Ezen esetben az ökölbeszorítás, vagy a csukló erő ellenében alkar felé feszítése okoz panaszt. Ha ezeket a könyöktáji tompa fájdalmakat már az alkarba nyilalló fájdalmak is kísérik, akkor a gyulladás már az izom tapadásáról az ínon keresztül az izompólyára is ráterjedt.

Ezek a mindennapokban leggyakoribb gyulladásfajták heves esetben jól reagálnak a jegelésre, a kiváltó mozdulatok mellőzése melletti kimozgatásra, gyulladáscsökkentő krémek, gélek, tapaszok használata mellett egy úgynevezett epicondylitis pánt viselésére – mely tehermentesíti a gyulladt területet. Ha azonban néhány hét öngyógyítás mellett sem javul a helyzet, célszerű orvoshoz fordulni, hisz minél tartósabban áll fenn a gyulladás, annyival nehezebb lesz küzdeni ellene.

Lásd még Teniszkönyök, golfkönyök - Hogyan kerülje el?

Nyáktömlőgyulladás

Ugyancsak gyulladásos jellegű fájdalom – azonban szerencsére ritka - a könyökcsúcson lévő nyáktömlő gyulladása okozta panasz. Mivel ilyenkor a fájdalmat a nyáktömlő feltelése, tartós könyökölés, vagy ütés okozza – enyhe esetben az otthoni gyulladáscsökkentő módszerek elegendőek lehetnek. Ha azonban a könyökcsúcs fájdalmát a nyáktömlő nagyra duzzadása mellett melegség, pirosság esetleg láz kíséri, feltehető egy fertőzés jelenléte is, ezért ezzel ismét orvoshoz kell fordulni.

Könyök alagút szindróma

Ha a könyökünket túlterhelés érte, és akár csak kis mértékben megduzzad, az itt futó idegszál könnyen nyomás alá kerülhet – ez a könyök alagút szindróma, melyre az alkarba sugárzó fájdalom mellett a gyűrűs és kisujj zsibbadása jellemző – pont azon a területen, ahol villámló fájdalmat érzünk, amikor jól beverjük a könyökünket. Az alagút szindrómával járó kellemetlen tünetnek a megszüntetéséhez van, hogy elég a a váll és felső végtag rendszeres átmozgatása, gyógymasszázsa, idegvédő B-vitaminok kúraszerű szedése mellett, de ha a zsibbadás nem javul – ezzel is célszerű orvoshoz fordulni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Banális sérülések az ízület pihentetésére, jegelésére, tehermentesítés melletti kimozgatására mindig javulni kezdenek, ha látható vérömleny kíséri – ahogy azok halványodnak, úgy fognak javulni a tünetek is. Ha azonban 8 nap múltán sincs semmi javulás, mindenképp forduljunk baleseti sebészetre. Jelentős sérülésnél ezt természetesen a baleset után egyből meg kell tenni.

Bővebben Elsősegély, ellátás ficamok és rándulások esetén

Gyulladások esetén úgy tudunk mérlegelni, hogy felmérjük, az ízületi fájdalom mikor van jelen és mennyire erős. Ha nincs éjszakai fájdalom, és a fájdalom erőssége a 0-10-es skálán 5 alatt helyezkedik el, kipróbálhatjuk a fenti öngyógyító módszereket, és figyeljük, hogy a tehermentesítés, a terhelés változtatása, a gyulladáscsökkentő krémek használata hoz-e javulást. Ha alkalmazásukkal további 1-2 hét alatt sincs változás, érdemes orvosnál jelentkezni. Erős fájdalom és lüktető éjszakai panasz heves gyulladásra utal, ezért ezzel nem javasolt a jó szerencsében bízva várni.

Dr. Szilassy tekla reumatológusWEBBeteg
Szerző: Dr. Szilassy Tekla, reumatológus és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Cikkajánló

Biztonságos utazás
Biztonságos utazás

Érdemes néhány szabályt betartani.

Visszeres láb
Visszeres láb

Hogyan kezelhető? Mit tehetünk ellene?

WEBBeteg - Dr. Takács Emőke
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, rehabilitációs szakember
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.