Rotátorköpeny-szindróma

Dr. Szilassy Tekla
szerző: Dr. Szilassy Tekla - WEBBeteg
megjelent:

A rotátorköpeny-szindróma a váll körüli izmok és inak sérülése, gyulladása. Mivel a munkához legtöbben a két karunkat használjuk, a panasz igen gyakori, leginkább a 40-50 éves korosztály betegsége.

Mi a rotátorköpeny?

A váll egy instabil ízület lenne, ha erős izmokból és azok inaiból álló köpeny nem venné körbe. Ezek a rotátor, azaz forgató izmok tartják a karcsont fejét a lapocka vápájában és biztosítják a stabilitást az egyébként szabadon mozgó ízület minden helyzetében.

Hogyan sérülhet a köpeny?

A rotátorköpeny négy izma közül a supraspinatus izom a legsérülékenyebb: a lapocka felső részéről indul és a felkarcsont fejénél tapad, és a váll mozgása során csontok által határolt kis helyen mozog.

Sok fej fölött végzett munka, terhek emelése, tolóerő kifejtése túlterheli az izmot és az inát, kialakul egy szöveti irritáció.

A rotátorköpeny-szindróma tünetei

Tartós irritáció esetén az érintett rész megduzzad, nem fér el a rendelkezésre álló helyen, gyulladás és vállfájdalom alakul ki – különösen a kar felemelése, és oldalra emelése lesz fájdalmas.

Az éjszakai fájdalom már a gyulladásra utal. Ebből aztán több baj is lehet. A beszűkült helyen mozgás, a sérült izmot-inat felrostozza, ahogy egy kötél rostozódik fel éles tárgyon húzogatva, úgy sérül a mindennapok igénybevétele során ez az ín is - ha ez hosszan tart, az ín elszakadhat.

Ha a gyulladás nagymértékű, és ráterjed a vállízület mozgását engedő lágyrészekre is, a szervezet, hogy megóvja a fájdalomtól az ízületet, rögzíti azt, nem engedi mozogni. Így alakulhat ki a "befagyott váll". Főleg a supraspinatus ín gyulladása okoz gondot.

Kezelési lehetőségek rövid és hosszú távon

A rotátorköpeny-szindróma kezelése kezdetben nyugalomba helyezés és gyulladáscsökkentők adása, hatástalanság esetén helyileg kortikoszteroidos injekciók adása.

Emellett jó hatású a jegelés, a fájdalmas mozdulatok és a fej fölötti kerülése, de arra is figyelni kell, a vállat minden nap mozgassa át, ne engedje, hogy „befagyjon”.

A hőhatással járó fizikoterápiás kezelések nem segítenek.

Krónikus esetben az ín szakadása esetén sem javasolják már a műtéti megoldást.

Ha a gyulladás lecsengett, akkor jöhet a gyógytorna, ideális az úszás, kertben munkálkodóknak jó torna a kerti kút kerekének forgatása.

A gyulladás megszűnte csökkenti ugyan a panaszokat, de az igénybevett ízület károsodásai fennállnak. Ezért a fájdalom csökkenését követően is érdemes megtanulni a gyógytornát, és figyelni – nehogy két vállra fektessük a supraspinatus izmokat.

Dr. Szilassy tekla reumatológusWEBBeteg
Szerző: Dr. Szilassy Tekla, reumatológus és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.