Plantaris fasciitis (sarok fascia fájdalom)

Dr. Szilassy Tekla
szerző: Dr. Szilassy Tekla - WEBBeteg
megjelent:

A sarokcsont környékén kialakuló fájdalom leggyakoribb oka a talpon végigfutó kötőszövetes szalag gyulladása, orvosi kifejezéssel plantaris fasciitis.

A fasciaeredetű sarokfájdalom okai és tünetei

A fasciának nevezett erős kötőszövet a lábboltozat alatt húzódik végig a talpunkon, támasztékot adva a lábnak a lépésnél. Ha ismétlődő túlterhelés éri, akkor meggyengül, pici szakadások keletkeznek benne, és idővel gyulladásba jön. Az ismétlődő túlterhelés több okból is adódhat, okozhatja túlzásba vitt futás, rossz lábbeli, túlsúly, és nagyon gyakran lábboltozat gyengeség is áll a háttérben. A betegségben szenvedőknek gyakran vagy ellapult, vagy épp ellenkezőleg túlságosan magas a lábboltozata.

A fájdalom helye a talpi fascia (bőnye) eredése vagy tapadása, de leggyakrabban a sarokcsont előtti, talpi terület, ami nyomásra is kifejezetten érzékeny lehet. A plantaris fasciitis jele lehet, hogy reggel vagy hosszabb pihentetés után rosszabbak a panaszok: pihenés alatt összehúzódik, és amikor a tulajdonosa reggel rááll, tompa, de erős fájdalommal jelzi, hogy baj van.

A plantaris fasciitis kezelése

Mivel a fájdalom kellemetlen, és a mindennapi mozgást nehezíti, ettől kell leghamarabb megszabadulni, de figyelembe kell venni a kiváltó okot, végső soron ennek megszüntetésével lehet a tartós gyulladást megakadályozni.

Ami fáj és gyulladt, azt legjobb pihentetni – de azért járnunk mégiscsak kell. Így azt javaslom, a futás alól átmenetileg mentse fel a gyulladt talpait, a mindennapokban pedig használjon kényelmes cipőt, legalább 6-8 héten át.

A jeges masszázs, a nyújtó gyakorlatok mind csökkenthetik a fájdalmat, és nem is nehéz kivitelezni. Fagyasszon meg vizet egy műanyagpalackban, és talpával görgesse 1-2 óránként 10 percig.

Ha a gyulladás nagyon makacs, elképzelhető, hogy orvoshoz kell fordulni, aki a reumás betegségekben gyakran használt nemszteroid típusú gyulladáscsökkentőt fog ajánlani. Érdemes kideríteni, nem állhat-e a lábboltozat deformitása a kiváltó okok között – ez esetben egy megfelelő talpbetét elengedhetetlen a további gyulladások elkerülésére.

Lásd még A sarokfájdalom további lehetséges okai, kezelésük

Dr. Szilassy tekla reumatológusWEBBeteg
Szerző: Dr. Szilassy Tekla, reumatológus és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Cikkajánló

A sarokfájdalom okai és kezelése

Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Bányai Tamás, ortopéd
Sarokfájdalom
A sarokfájdalom gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A sarkak fájdalma általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni. Az okokról és a kezelés lehetőségeiről dr. Bányai Tamás, ortopéd szakorvos, sportorvos beszélt.
Minden lépés számít
Minden lépés számít

Egészségügyi szempontból megtérül.

Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Bányai Tamás, ortopéd
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.