A gyümölcslevek is ludasak lehetnek a köszvény kialakulásában
A gyümölcslevek fogyasztása is lehet ártalmas: egy friss amerikai kutatás szerint, a köszvényes ízületi panaszok mögött sokszor a gyümölcslevek állhatnak, adta hírül a BBC brit közszolgálati tv internetes oldala, a British Medical Journal című orvosi folyóirat alapján.
Amerikai orvosok azt találták, hogy 85 százalékkal nagyobb esélye van a köszvényre annak, aki naponta legalább két pohár magas fruktóz (gyümölcscukor) tartalmú gyümölcslevet fogyaszt, mint annak, aki havonta 1 pohárnál kevesebbet iszik.
Ezt a következtetést 46 ezer férfi 12 éven át végzett megfigyeléséből vonták le. A megfigyelt férfiak 40 év felettiek voltak, és a program kezdetekor nem volt izületi panaszuk. A 12 év alatt 755 új izületes esetet jelentettek. A panaszok kialakulása lényegesen nőtt akkor, ha a páciens hetente 5-6 pohár gyümölcslevet fogyasztott.
Ez az arány nem függött más kockázati tényezőktől, mint a testtömeg index, az életkor, a magas vérnyomás vagy az alkoholfogyasztás. A köszvénynek az a lényege, hogy a vérben felhalmozódó húgysavkristályok lerakódnak az izületekben. A diétás üdítők fogyasztása nem befolyásolta a köszvényes panaszok kialakulását, de a magas fruktóztartalmú gyümölcsleveké (narancs, alma) igen.
Az orvosok sietnek felhívni a figyelmet, hogy a zöldségfélék és gyümölcsök fogyasztása más esetekben ettől még nagyon hasznos, például a szívbetegségek és agyi érkatasztrófák megelőzése szempontjából. Mindössze arról van szó, hogy bizonyos makacs köszvényes problémáknál, amikor az egyéb kezelés nem vezet eredményre, hasznos lehet, ha a páciens kevesebb narancs- és almalét fogyaszt.
A köszvényeseket eddig a magas purintartalmú vörös húsok és a sör fogyasztásától tiltották az orvosok, a fruktóz káros hatásáról nem tudtak.
Tudja meg, mit eszik! |
(FH)