Agyi pacemaker beültetésével kezelhető az epilepszia

MTI
megjelent:

Jelentősen csökkenthető az epilepsziás görcsrohamok gyakorisága az úgynevezett mély agyi stimulációs eszköz (agyi pacemaker) beültetésével; az új sebészeti eljárást a világon elsők között a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján és Neurológiai Klinikáján a napokban kezdték alkalmazni.

A múlt héten egy fiatal nőn és egy fiatal férfin hajtottak végre sikeres beültetési eljárást a baranyai megyeszékhelyen - hangzott el kedden, az új sebészeti eljárást bemutató sajtótájékoztatón, Pécsett. A beavatkozást Balás István végezte, a betegek előkészítése és kiválasztása Janszky József feladata volt.

A műtét kapcsán a szakemberek elmondták: mindkét beteg jól van, aktív kezelésük, azaz a beültetett berendezések aktiválása áprilisban kezdődhet meg. Hozzátették: a jövő hónapban újabb hasonló beavatkozást hajtanak végre.

Epilepsziás roham
Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Soken nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - mégha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak. A rohamok fogságában: élet epilepsziával

Az amerikai Medtronic által kifejlesztett mély agyi stimuláció (DBS) epilepsziás terápia alkalmazását húsz európai klinikai központban, köztük Pécsett kezdték meg szinte egy időben.

A műtét során az orvos két darab egy milliméternyi vastag elektródát ültet az agyba, az úgynevezett neurostimulátort pedig általában a kulcscsont alá helyezik.

A berendezés a működésekor célzottan stimulál egy bizonyos agyterületet, jelesül a talamuszt, az agy központi közvetítő állomásának elülső részét, amely bizonyítottan összefüggésben áll az epilepsziás rohamok kialakulásával.

Ha a beteg érzi, hogy közeleg a roham, a DBS működését maga is szabályozni tudja egy távirányítóhoz hasonló eszközzel. A rendszernek egyik eleme sem látható, kozmetikailag kimondottan diszkrétnek számít, a műtét utáni lábadozás pedig néhány napig tart - mondták a szakemberek.

Az eljárás a gyógyszeres kezelésnek ellenálló, részleges görcsrohamokkal járó epilepsziában szenvedő felnőttek esetében alkalmazható sikeresen. Egy tanulmány szerint a DBS terápiának köszönhetően 56 százalékkal csökkent a rohamok száma két év elteltével, a betegek 13 százaléka fél évig, vagy annál tovább tünetmentes volt.

Az új módszer a csaknem 60 ezer magyarországi epilepsziás beteg jelentős részének jelenthet életminőség javulást.

Epilepsziás betegek
Hatmillió ember szenved Európában epilepsziában, a hozzátartozókkal együtt pedig az érintettek köré lényegesen nagyobb, ezért a betegség nem magánügy, és nem kizárólag orvosi kérdés, hanem társadalmi probléma - hangzott el az első alkalommal megrendezett Európai Epilepszia Napról tartott budapesti sajtótájékoztatón.

(MTI)

Cikkajánló

Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.