A végtagzsibbadás lehetséges okai

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos frissítve:

A zsibbadás, amelyet „paresztéziának” is neveznek, azt jelenti, hogy az érintett testrészben részben vagy akár teljesen érzészavart tapasztalunk. Például nem érezzük a könnyű érintést, a fájdalmat vagy hőmérsékletet. Ez annak tudható be, hogy az idegek fals jeleket küldenek az agyba.

A zsibbadás elég gyakori panasz, amelynek korrekt leírása legtöbbször nagyon nehéz. Bizsergést, szurkálást vagy „tűszúrás” érzést is érezhetünk. Nagyon fontos, hogy a zsibbadásérzés jellegét minél jobban körülhatároljuk, mert a jó leírás támpontot jelent az orvosnak, aki ez alapján hamarabb rátalálhat a kiváltó okra.

A zsibbadást a betegek általában olyan érzéshez hasonlítják, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák, vagy hangyák szaladgálnának a bőr alatt, esetleg erős csiklandozó érzéshez. A zsibbadást bárhol tapasztalhatja a testében, de leggyakrabban az ujjakban, kezekben, lábfejen, karokban vagy lábakban jelentkezhet. Leggyakrabban a végtagok zsibbadása fordul elő, de nem kizárólagosan ott érezhetünk ilyet.

Számos olyan egészségügyi probléma van, amely végtagzsibbadást okozhat. Ezek kezelése mindig a kiváltó októl függ. A végtagzsibbadás néha megelőzhető, attól függően, hogy mi a végtagzsibbadás pontos oka.

A zsibbadt végtag egyéb problémákhoz vezethet, például eleséshez vagy sérüléshez, fertőzéshez vagy sebekhez. Ezért is fontos, hogy a látszólag minden ok nélkül kialakuló zsibbadást ne bagatellizáljuk, mivel – bár gyakran nem található betegség a háttérben – a tünet akár komoly betegség kialakulását is jelezheti. A zsibbadás olykor pszichés eredetű is lehet, azonban ezeket a problémákat ugyanúgy ki kell vizsgálni.

Érzészavarok

Paraesthesiának nevezzük a spontán kóros érzéseket, érzészavarokat. A zsibbadás is mint tünet ide tarozik.

Lényeges, hogy a zsibbadást elkülönítsük az érzéskieséstől vagy az érzéscsökkenéstől, amikor valamilyen bőringert, például egy apró szúrást a beteg nem érzékel vagy lényegesen gyengébben érzékel (hypaesthesia).

A dysaesthesia olyan jelenség, amikor az inger által várhatótól eltérő, más, kellemetlen jellegű érzés jelentkezik, például gyenge nyomás az érintett terület nagyfokú fájdalmát váltja ki.

Mi okozhatja a végtagzsibbadást?

A végtagzsibbadásnak számos oka van. A leggyakoribb ok, ha az egyik lábán ül, vagy hosszú ideig egy karon alszik. Ez zsibbadást okoz, mert egy végtagon hosszasan ülve vagy fekve összenyomatódnak az azon a területen futó idegek, ami átmenetileg befolyásolja a működésüket.

Néhány súlyosabb egészségügyi állapot is okozhatja a végtagok elzsibbadását. Ide tartoznak az olyan krónikus egészségügyi problémák, mint például a:

Az agyat és az idegrendszert érintő egészségügyi problémák is vezethetnek a végtagok zsibbadásához. Ezek lehetnek:

A végtagzsibbadás egyéb okai a következők:

A tünetekből következtetni lehet a háttérben álló okra

A zsibbadásérzés hátterében – ahogy láthattuk – mindig valamilyen idegrendszeri eltérést kell keresnünk, amelyet azonban számos ok kiválthat. Köztük olyan alapbetegségek is szerepelhetnek, amelyek elsődlegesen nem az idegrendszer bántalmát okozzák, de másodlagosan lehetnek a zsibbadás okai.

Ha a jelentkező zsibbadás rohamszerű, rövid ideig tart és spontán múlik, akkor átmeneti véráramlászavar is állhat a háttérben.

Amennyiben a tünetek csak az egyik testfélen jelentkeznek, az az idegrendszer központi részének zavarára utal.

Ha valamennyi végtag disztális (a test középvonalától távol esően, leggyakrabban zokni-, illetve kesztyűszerű elrendeződésben) része érintett, az bármely okból kialakult polineuropátiára, gerincvelői vagy agyalapi eltérésre utalhat.

Ha a tünetek átmenetiek, anyagcserezavar gyanítható.

A gerincvelőt károsító kórfolyamatok esetén a zsibbadás jól lokalizálható: a zsibbadás az idegrendszer szelvényezett felépítésének eredményeképpen meghatározott idegek ellátási területére korlátozódik.

Zsibbadás testrészek szerint

Mi válthatja ki közvetlenül a zsibbadást? Néhány szó az élettani háttérről

Az említett kiváltó okokat számos kórfolyamat létrehozhatja. Az anyagcserezavarok legtöbbször csökkent szérum kalcium- és/vagy magnéziumszintre utalnak, hyperventillációs szindróma (fokozott légzéstevékenység) is állhat a háttérben. Ezen jelenségek hátterében további alapbetegségeket kell keresni.

Polyneuropathia, vagyis a perifériás idegek károsodása szintén számos okból kialakulhat. Leggyakrabban cukorbetegség, rosszindulatú daganat, pajzsmirigy-rendellenesség, egyéb krónikus betegségek okozzák. Számos táplálkozási hiányállapot is a környéki idegek károsodását okozhatja: alkoholizmus, B-vitamin- és/vagy folsavhiány, idült emésztőszervi betegségek (a felszívódás zavara miatt). Több ipari vegyi anyag és gyógyszer is okozhat polyneuropathiát: kemoterápiás szerek, arzén, ólom, higany.

Az idegrendszer különböző gyulladásos állapotai ritkább okok, de előfordulhatnak, például a sclerosis multiplex. A Guillain-Barré-szindróma első tünetei a szimmetrikus érzészavarok lehetnek. A stroke és a TIA is járhat zsibbadással, ám ilyenkor az egyéb tünetek markánsabb megjelenése miatt a zsibbadás esetleg nem kerül szóba.

A gerincvelő kórállapotai közül ritkán daganatok, leggyakrabban porckorongsérv oki szerepe igazolódik. A porckorongsérv szintje tapasztalt vizsgáló számára akár már a zsibbadás és az egyéb tünetek lokalizációja alapján megállapítható.

Előfordul, hogy az izmok tónusának fokozódása okoz idegbántalmakat.

A környéki idegek egy része anatómiailag szűk helyeken, úgynevezett alagutakban fut, amelyeket izmok, inak és csontok alakítanak ki. Amennyiben ezek az alagutak valamilyen ok miatt még szűkebbé válnak, a bennük haladó ideg nyomás alá kerül, így érzészavar, köztük zsibbadás is kialakulhat. Ezeket a betegségeket alagútszindrómáknak nevezzük, és mind a felső, mind az alsó végtagon kialakulhatnak. Legismertebb a carpalis, azaz kéztőalagút szindróma.

Mikor kell azonnal orvost felkeresni?

Hívja a 112-t és kérjen mentőt, ha a végtagja hirtelen zsibbadni kezd, amihez a következők is társulnak:

  • gyengeség vagy bénulás
  • zavartság
  • beszéd nehézsége
  • szédülés
  • hirtelen, erős fejfájás
  • hólyag- vagy bélinkontinencia

Keresse fel háziorvosát vagy kezelőorvosát, ha végtagja hosszú ideje zsibbad és ezt nem az Ön testtartása okozta, különösen, ha bármilyen egyéb tünete is van, mint például:

  • izomgörcsök
  • kiütés
  • a láb zsibbadása rosszabbodik járás közben
  • a szokásosnál gyakrabban kell vizelnie
  • nemrégiben sérülést szenvedett, különösen a hátán, a nyakán vagy a fején
  • a látása megváltozott
  • erős fájdalmat vagy gyengeséget tapasztal.

A végtagzsibbadás kivizsgálása

Mivel a végtagzsibbadás nem egy bizonyos betegség specifikus tünete, hanem nagyszámú megbetegedés okozhatja, a kivizsgálása szintén nagyon egyéni: az adott beteg életkorától, korábbi és meglévő betegségeitől, az azokra szedett gyógyszerektől és a zsibbadás mellett jelentkező egyéb tünetektől függ.

Az okok feltárása a háziorvosnál kezdődik, aki a beteg egyéni jellemzői ismeretében és a szükséges kérdések tisztázásával kezdi meg a kivizsgálást. Sok esetben a válasz igen egyszerű, ha a már ismert tényezők valamelyike lehet a panasz kiváltó oka.

Kezelőorvosa megkérdezi Önt a tüneteiről, és megvizsgálja Önt. Előfordulhat, hogy egyéb vizsgálatra is utalják, hogy kiderítsék a zsibbadás okát. Feltétlenül mondja el orvosának, ha a közelmúltban bármilyen sérülése, betegsége vagy fertőzése volt.

A nehezebben tisztázható helyzetekben a háziorvos kérhet előbb valamilyen általános feltáró vizsgálatot, például vérvizsgálatot, de az is lehetséges, hogy ideggyógyászati szakvizsgálatot lát szükségesnek.

A végtagzsibbadás kezelése mindig a zsibbadás kiváltó okától függ!

A zsibbadás új tünetként semmi esetre sem elhanyagolható: tekinthetjük úgy, mint az érzőidegek vészjelzését. A jelzés üzenete az, hogy „valami nincs rendben”, és mivel a tünet alapján nem lehet megítélni, mennyire súlyos az az alapfolyamat, amely kiváltotta, ezzel a panasszal mindneképpen orvoshoz kell fordulni.

Megelőzhető a végtagzsibbadás?

A végtagzsibbadás néha megelőzhető, attól függően, hogy mi az oka. Például az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás megőrzése csökkentheti a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, amely a végtagzsibbadás egyik lehetséges leggyakoribb oka.

Sajnos a végtagzsibbadás egyes okai, például a szklerózis multiplex nem megelőzhetőek.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Reinhardt István
Aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Felhasznált irodalom: Limb numbness (healthdirect)

Cikkajánló

Zsibbadás - Mi okozhatja?

Bak Marianna, biológus szakfordító
Zsibbadás
A zsibbadásnak számos oka lehet, vannak köztük teljesen ártalmatlanok is. Zsibbadás az idegek átmeneti, gyulladás okozta ingerlése miatt is kialakulhat, de a háttérben súlyos neurológiai betegségek is állhatnak.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.