Rendszeresen vannak végtagrángásaim. Mi lehet a baj? Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

26 éves nő vagyok. Gyakran előfordul, hogy rángatózom alvás közben. Néha nappal is előfordul, hogy a karom rángatózik, ami pár másodpercig tart. Mi lehet ennek a hátterében, illetve hogyan lehetne ezt megelőzni, kezelni? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

26 éves nő vagyok, boldog párkapcsolatban élek. Gyakran előfordul, hogy rángatózom alvás közben (karrángás, lábrángás). Történt ez egyik este is, arra keltem fel hogy a páromat tiszta erőből megrúgtam. Amit álmodom, az "átjön" a valóságba is. És ez már nem az első eset. Egyébként nagyon jó alvó vagyok, este lefekvéskor nagyon hamar elalszom, és mélyen alszom. Néha nappal is előfordul, hogy a karom rángatózik, ami pár másodpercig tart. Mi lehet ennek a hátterében, illetve hogyan lehetne ezt megelőzni, kezelni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Krisztina

A neurológus válaszol

Kedves Krisztina!

Lehet, hogy teljesen ártalmatlan dologról van szó, de állhat a hátterében epilepszia is. Alvásban előfordulhatnak betegség nélkül is végtagrándulások, ezek teljesen természetesek.

A nappali végtagrángások azonban általában már nagyobb valószínűséggel kórosok, egyfajta epilepsziás rohamnak, úgynevezett myoclonusnak megfelelhetnek. Ezekhez a típusú rohamokhoz éjszakai rosszullétek is kapcsolódhatnak.

Mindenféleképpen keressen fel egy ideggyógyászati vagy ha van a körzetében epilepszia szakrendelést, akkor azt, ahol a panaszai pontosabb kikérdezésével és a szükséges vizsgálatokra való továbbküldésével a pontos ok kideríthető.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.